vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.21. 

Szputnyik: műsorszórás az egész világra

November 10-én a globális médiapiacon megkezdi munkáját a Szputnyik nevű multimédia-csoport a legnagyobb információs márka, amely több tucat országban rendelkezik modern multimédiás központokkal.

 A Szputnyik mindegyik szerkesztőségének saját weboldala lesz, és a helyi rádiók stúdióiból sugározza majd adásait. 2015-ben a Szputnyik összesen 800 órát ad naponta 30 nyelven a világ 130 városában. Exkluzív műsoraival a Szputnyik ahhoz a több milliárdos közönséghez fordul, amely már belefáradt az egypólusú világ propagandájába, és alternatív véleményt keres. A főhonlap címe: Szputnyik a világnak

 A Szputnyik teljesebb képét ad a világról, ismerteti az eltérő véleményeket. A Szputnyik arról beszél, amiről mások hallgatnak. Vannak olyan országok, akik mind a Nyugatra, mind a Keletre saját akaratát kényszerítik rá. Minden országban, amelynek ügyeibe beleavatkoznak, ömlik a vér, kitörnek a polgárháborúk, a „színes forradalmak”, sőt, szét is esnek az országok. Irak, Líbia, Grúzia, Ukrajna, Szíria… Sokan már ráébredtek, hogy nem kell feltétlenül mindenben segíteni az amerikaiaknak. Oroszország olyan modellt javasol a világnak, amely az emberiség javára válik. Mi a sokszínű, többrétű világ hívei vagyunk, és ebben sok szövetségesünk van – mondja Dmitrij Kiszeljov (képen) az Oroszország Ma hírügynökség vezérigazgatója. – Ezért média-csoportunk új, globális márkát indít – a Szputnyikot. A Szputnyik a többpólusú világot mutatja, amelyben minden országnak megvannak saját nemzeti érdekei, kultúrája, történelme és hagyományai. „Ebben a világban Japán japán lesz, Törökország török, Kína kínai, Oroszország orosz lesz, ahogyan azt soknemzetiségű civilizációnk képzeli. Nem kérünk senkit, hogy úgy éljen, mint az oroszok, úgy véljük, mindenkinek joga van saját elképzelése szerint építeni életét. Az ilyen világ alapját a nemzetközi jog képezi” – mondta befejezésül Kiszeljov. „A világrend globális újraformálása, amely ma megy végbe hasznunkra, az emberiség hasznára válik. Nem vagyunk ellenzéki média azokban az országokban, ahol működik a Szputnyik, mindenkivel jó kapcsolatot tartunk.”

 A Szputnyik műsorszolgáltatási koncepciója

 A Szputnyik adásai külföldi közönségnek szólnak. „Ha régebben minden idegen nyelvű adást Moszkvából sugároztak, most rádióműsoraink és weboldalaink többségét külföldön készítik – mondta Kiszeljov.

„Nyilvánvaló, hogy különböző nyelveken műsort adva Moszkvából nehéz közönséget toborozni más országokban” – mondja a Szputnyik elindítása kapcsán Margarita Szimonjan az Oroszország Ma főszerkesztője. – Azok, akik Moszkvában dolgoznak, nem tudhatják olyan jól a helyi reáliákat, nem hívhatják meg a stúdióba a helyi newsmakereket és elemzőket.”

 Multimédiás források

 A Szputnyik alternatív hírek szolgáltatója és műsorszóró egy személyben. Egy adott országban a Szputnyik multimédiás központ, amely a helyi közönséghez szóló rádióállomással, weboldallal, hírügynökséggel, és egy sajtóközponttal rendelkezik.

„A médiaközpont egyidejűleg különböző projekteket valósít meg. Ez lehet információs-humoros show, és közvetlen kapcsolat világhírű elemzőkkel, honlapon »szavazást« is rendezhetnek. Az a fontos, hogy az egyedülálló kontent különböző formáiban hozzáférhető a helyi közönség számára” – mondta Margarita Szimonjan.

A műsorokat csak modern formátumokban sugározzák majd: az FM-hullámsávban, a DAB / DAB + (Digital Radio Broadcasting) digitális formátumban, a HD-rádióban, valamint a mobiltelefonokon és az interneten. Egy év alatt bővíteni akarjuk a műsorszolgáltatást, és középtávon 24 órás sugárzást rendezünk majd. „Sok ország javasolta, hogy a Szputnyik műsorait a helyi FM-állomások sugározzák. Ezek maguk mutattak érdeklődést az új kontent iránt a médiapiacon, és saját kezdeményezésükre adják műsorainkat saját programjuk keretében. Arra számítunk, hogy az új márka megjelenésével, és a műsorok minőségének javulásával növekszik a Szputnyik regionális hálózata is különböző országokban” – mondta a főszerkesztő. A webcasting aktívan fejlődik. Elképzelésünk szerint azokban az országokban, ahol a Szputnyik működik, a honlapok éjjel-nappal frissüljenek, és a legfontosabb információk jelenjenek meg szociális hálózatokban, új közönséget teremtve.

A Szputnyik márkanév alatt éjjel-nappal hírcsatornák működnek angol, spanyol, arab nyelven. 2014 végére bevezetjük a kínai hírszolgáltatást is. Ezeket a híreket előfizetés útján terjesztjük, elsősorban a professzionális média, az üzleti világ, a szakértői közösségek, a kormányzati szervek számára. Folyamatos hírszolgáltatás biztosítására regionális szerkesztőségeket hoztunk létre Washingtonban, Kairóban, Pekingben és Montevideóban, amelyek 24/7 munkaüzemben dolgoznak.

A Szputnyik fotoriporteri hálózattal rendelkezik, amelynek munkatársai világszerte dolgoznak. Fotóanyagainkat egységes adatbázisban tároljuk, így gyors fotóinformációs cserét tudunk biztosítani a regionális központok között.

 A Szputnyik közönsége

„A Szputnyiknak több milliárd fős közönsége van a világon. Biztos vagyok benne, hogy ezeket az embereket bosszantja a rádióból, a sajtóból, a televízióból áradó propaganda, amely szítja a viszályt, lábbal tiporja a nemzetközi jogot és a józan észt, elferdítve a reális tényeket. Az emberek alternatív szempontot keresnek, és mi azt ajánljuk nekik a Szputnyik rádión keresztül világszerte. Úgy érezzük, az emberek igénylik azt” – mondja Dmitrij Kiszeljov.

 Műsorszórás nyelvei

A Szputnyik multimédiás kontentet hoz létre, műsorai a következő nyelveken készülnek: orosz, abház, azerbajdzsán, angol, arab, örmény, grúz, dari, spanyol, kazah, krími tatár, kirgiz, kínai, kurd, lett, moldvai, német, tadzsik, lengyel, portugál, pastu, szerb, török, üzbég, ukrán, finn, francia, hindi, észt, japán.

 Kivel működik együtt a Szputnyik

A Szputnyik multimédiás központjai működnek Londonban, Washingtonban, Új Delhiben, Kairóban, Montevideóban, Pekingben, Berlinben, Rio de Janeiróban, Isztambulban, Párizsban, Buenos Airesben, Belgrádban, Helsinkiben, Minszkben, Kijevben, Taskentben, Asztanában, Biskekben, Dusanbéban, Szuhumban, Chinvalban, Tbilisziben, Jerevánban, Bakuban, Chisinauban. Mindegyik központ személyi állománya 30–100 fő, főleg helyi szakemberek.

 A Szputnyik új minőségi szabvány

A Szputnyik új minőségi médiaszabvány igyekszik lenni azokban az országokban, ahol működik. „Ez egy modern, aktuális média, amely elsősorban a témaválasztás, a nézőpont, a világkép megértése szempontjából különbözik a többitől” – mondta Margarita Szimonjan.

 

ruvr.ru