vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.21. 

Több forrás jut jövőre az egészségügyre

A háziorvosi ellátásra 2015-ben 10,5 milliárd forinttal fordít többet a kormány

A jövő évi költségvetésben az egészségügy ismét kiemelt szerepet kap, hiszen óriási lemaradást kell behoznia. A büdzsében ezért forrásokat különítettek el a háziorvosi praxisok betöltésére, a várólisták csökkentésére, a rezidens-ösztöndíjprogram folytatására és a bérrendezésre. Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára: tovább szeretnénk folytatni a korábbi években elkezdett bérfejlesztést az egészségügyi dolgozók számára.

 Mennyivel költenek többet a következő évi költségvetésben az egészségügyre?

 – Összességében 6,5%-kal költünk többet jövőre az egészségügyre a költségvetési tervezet szerint, mint az előző évben. Ez jelentős emelkedést jelent, hiszen 2015-re 1,8% inflációval számolunk.

 Hogyan és milyen forrásból tudják folytatni a korábbi években elkezdett bérfejlesztést az egészségügyi dolgozók számára?

 – Az eddig eldöntött béremelések fedezetét továbbra is tartalmazza a költségvetés. Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emeltük föl átlagosan 23%-kal. Jelenleg a legfontosabb célunk a háziorvosi ellátás helyzetének javításra. 10 milliárd forintos keretet biztosítottunk a háziorvosok számára nyújtott juttatások bővítésére. Tettük ezt azért, hogy sokakat azok közül, akik most még a különböző kórházi járóbeteg-ellátásokban jelennek meg, részben már a háziorvosi rendszeren belül meg tudják gyógyítani. A többletkapacitásra pedig további 5 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés tervezete. Bízunk benne, hogy így már a háziorvosi ellátásban is sikerül javítani az emberek egészségügyi állapotán.

 2011-ben körülbelül 6000 háziorvos dolgozott, mennyivel tudták ezt a számot eddig növelni?

 – Hozzávetőlegesen 6300 háziorvosi praxis működik. Így ennyi háziorvos dolgozik, és körülbelül 200 hely nincs még betöltve. Reméljük, hogy az említett 10 milliárdos keretből ezt a problémát is orvosolni tudjuk.

 Az egyik baloldali napilapban olvasható: „Semmilyen érdemi egyeztetésre nem volt hajlandó a kormány a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokkal, így gyakorlatilag bármiféle indoklás és belátható cél nélkül számol fel több száz praxist a kabinet. Így több százezer beteg ellátása és csaknem kétszáz orvos jövője válik bizonytalanná, miközben a szakemberhiány éppen az alapellátást sújtja leginkább.” Mi erről a véleménye?

 – Mindenki örülhet annak, ha a háziorvosok számára jelentős mértékben nagyobb összeg szerepel a törvényjavaslatban. Ezt a 10 + 5 milliárdos tételt inkább üdvözölni lehet.

 Azt „pusztán” költségvetési számokkal el tudják érni, hogy minél kevesebb orvos hagyja el Magyarországot?

 – Ezt a célt költségvetési számok nélkül biztosan nem tudjuk elérni. Hiszen többféle problémát is meg kell oldalunk: a bérezés, a kórházak felszereltsége, a segítőszemélyzet, az adminisztrációs helyzet kérdését mind meg kell vizsgálnunk. A rezidensek ösztöndíjprogramját is tovább bővítjük jövőre. A jelenleg 1700 résztvevőhöz további 700 rezidens csatlakozhat a pluszforrásoknak köszönhetően. Ezzel az összeggel kívánjuk őket itthon tartani, ami hozzájárul a kórházak és az egész egészségügyi ágazat helyzetének javításához.

 Tudtommal 2013-ban tovább növekedett az MH Egészségügyi Központ (0,5 milliárd forinttal), a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Szegedi Tudományegyetem (0,3-0,3 milliárddal) tartozása. Mekkora összeg áll rendelkezésre a kórházak adósságainak lefaragására?

 – Ez egy lényeges probléma, és a sajtó is rendszeresen beszámol a kórházak adósságainak mértékéről. Már a nyár végén is több mint 10 milliárd forintot szabadítottunk föl a kórházak számlaadósságainak kifizetésére. A jövő évi költségvetés tervezetében központi 60 milliárd forintos összeg szerepel, mely jövőre a költségvetés intézményeinek adósságrendezését szolgálja, ezen belül a kórházakét is. Azoknak a kórházaknak az adósságát kívánjuk rendezni ebből a keretből, amelyek vállalják azon döntések meghozatalát, amelyek megakadályozzák az adósság újratermelődését.

 Új kórházakat építenének, vagy a meglévőket korszerűsítenék?

 – A kormányzat véleménye szerint éppen elég nagy feladat a meglévő kórházak fejlesztése, korszerűsítése, és ahol igény van rá, azok bővítése. Ezekre a célokra kívánjuk a költségvetési és az EU-s forrásokat fordítani. Ez a folyamat már beindult: jelentős kórházfejlesztési folyamat vette kezdetét. Hiszen 400 helyszínen 300 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztést indítottunk el.

 A központi régióban lévő kórházakat is lehet fejleszteni?

 – A kormányzat eddig is nemzeti forrásból egészítette ki az uniós forrásokat ott, ahol szükség volt a kórházak fejlesztésére. A kórházi adósságátrendezés is teljes mértékben nemzeti forrásból történik. Sőt az új hétéves tervezési ciklusban szerepel a Közép-Magyarországra szóló operatív program.

 Még mindig jelentős a lakossági panasz a várólistákat illetően. Rövidíteni tudják a hosszúra nyúlt várólistákat?

 – Többféle módon igyekeztünk és igyekszünk javítani a várólistás betegek helyzetén. 2014 elején erre külön célzott támogatást fordítottunk. Az utolsó negyedévben pedig 1 milliárd forintot biztosítunk plusz forrásként direkt a várólistán szereplő betegek gyógyítására, és a listák rövidítésére. Az említett összeg még idén 3000 beteg gyógyítását, kezelését teszi rövidebbé.

 A légi mentés zavartalan működésének biztosítása is a célok között szerepel?

 – Mind a légi, mind a földi mentésre, az Országos Mentőszolgálat tevékenységére jelentős mértékű összeg, több százmillió forint szerepel a költségvetésben. Ezzel a légi mentés zavartalansága is biztosított, és bázisokat is kívánunk kiépíteni a korábbi béreltek helyébe. Ezzel elérhetjük azt a célt, hogy 15 percen belül kiérjen a mentő.

 A szociális ellátásban dolgozók bérének növelésére is van esély?

 – A szociális ágazatban dolgozók részére szociális bérpótlékot vezettünk be 2014. január 1-jétől. Ez 7-10%-os béremelkedést jelentett az ágazatban dolgozók számára. A kormány folyamatosan tárgyal az illetékes szakszervezetekkel, hogy a további lépéseket egyeztessék. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy a szociális ágazatban dolgozók bérét a következő években emelni szándékozik.

 A következő témánk: plusztámogatás jut a hit- és erkölcstan oktatására. 2013-ban teremtette meg a parlament annak a lehetőségét, hogy hit- és erkölcstanra, vagy erkölcstanra járassák a szülők gyermekeiket. Mennyire bizonyult sikeresnek ez a döntés?

 – Azért is mondhatjuk sikeresnek az erkölcstan és a hit- és erkölcstan bevezetését a köznevelés rendszerébe, mert templomokba – sajnos – jóval kevesebben járnak, mint azok, akik gyermeküket hit- és erkölcstanra íratták be. A sikeresség további bizonyítéka, hogy nőtt az első és ötödik osztályosok között a hit- és erkölcstant választók száma, és a felmenő rendszerben összességében hit- és erkölcstant tanulók aránya is. Ez azt jelenti, hogy 50-50%-ban választják az erkölcstant és a hit-és erkölcstant a szülők gyermekeik számára. Ezért a kormány 500 millió támogatást biztosít az órák színvonalának emeléséhez, és a tankönyvellátásra is.

 

Medveczky Attila