vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.28. 

Rubinmisét mutatott be Szendi József nyugalmazott érsek

Hetven évvel ezelőtt, 1944. december 24-én szentelték pappá Szendi Józsefet, a Veszprémi Főegyházmegye nyugalmazott érsekét. A jubileumi eseményre emlékezve gyűltek össze november 22-én a veszprémi Szent Mihály-bazilikában papok és hívek hálát adni – közli a Veszprémi Egyházmegye honlapja.

 A Veszprémi Főegyházmegyéből, a Kaposvári Egyházmegyéből és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből is érkeztek pap testvérek, hogy együtt ünnepeljék az egykori esztergomi spirituálist, veszprémi püspököt és érseket rubinmiséje alkalmából.

 A szentmise bevezetőjében a 93 éves Szendi érsek köszöntötte az ünnepre érkezetteket. Ezután a Veszprémi Főegyházmegye jelenlegi főpásztora, Márfi Gyula érsek méltatta elődje több mint másfél évtizedes főpásztori munkáját, felsorolta a sok oktatási, kulturális és szociális intézményt, amelyek alapítása Szendi érsek nevéhez fűződik, aki több mint harminckét évvel ezelőtt lett a Veszprémi Egyházmegye főpásztora. Ezt követően Oberfrank Pál színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója szavalta el Sík Sándor Te Deum című versét.

 A nyugalmazott főpásztor Jézust mint az örök főpapot állította példaként a papok elé. A Mennyei Atya az ő egyszülött fiát tette a világmindenség papjává, aki haláláig tartó engedelmességével elégtételt tudott adni az egész emberiség összes bűnéért – emelte ki Szendi. A nyugalmazott érsek hangsúlyozta, hogy Jézus ma is együtt él papjaival. Először az apostolaira, majd követőikre: a papokra és püspökökre bízta az igehirdetést, az evangélium örömhírének továbbadását, az ő művét folytatják, ahogy tették ezt a nagy szentek is, mint Assisi Szent Ferenc vagy Páduai Szent Antal. Felhívta a figyelmet, hogy a papok éljenek méltó módon, Krisztus példája nyomán, legyenek hozzá hűségesek, hogy életük végén abban a biztos reményben kísérhessék őket híveik utolsó útjukra, hogy ez nem Isten végszava, hanem valamennyien feltámadunk.

 A szentmise végén Nagy Károly, a veszprémi Szent Mihály-bazilika plébánosa a paptestvérek nevében köszöntötte Szendi József nyugalmazott érseket.

 ***

 Szendi József 1921. október 31-én született Székesfehérvárott. Teológiai tanulmányait Budapesten végezte, ahol 1944. december 24-én szentelték pappá. Zsámbékon, Csákváron, valamint Pesthidegkút-Remetekertvárosban szolgált káplánként. 1946-tól teológiai doktor. Székesfehérváron hitoktató (1946–48), teológiai tanár (1948–52), prefektus (1949–52), szentszéki jegyző és kórházi lelkész (1952–57) volt. Lelkészként működött Csepel-Királyerdőn (1957–59), majd plébánosként Pákozdon (1959–69). Kerületi esperes, szentszéki bíró (1969–82), ugyanakkor spirituális és teológiatanár Esztergomban (1969–82), valamint székesfehérvári kanonok (1980–82). Spirituálisként számos ma is szolgáló papjának volt lelkivezetője.

 Stephaniacumi címzetes püspökké és a Veszprémi Egyházmegye apostoli kormányzójává nevezték ki 1982. április 5-én, és Esztergomban szentelték püspökké április 21-én. Megyéspüspöki kinevezését – a Veszprémi Egyházmegye századik püspökeként – 1983. szeptember 3-án kapta, beiktatására december 7-én került sor. 1993. május 30-án Szent II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget, amelynek így első érseke lett. Az érseki palliumot 1993. június 29-én vette át.

 A rendszerváltást követő időkben az egyházmegye oktatási rendszerének kialakítása is a nevéhez fűződik, emellett óvodák, iskolák, kollégiumok, főiskola, valamint a Boldog Gizella Szeminárium újraindítása is.

 1996-ban az érsekség kiemelkedő ünnepe volt Boldog Gizella ereklyéjének Veszprémbe kerülése, szintén ekkor ünnepelte a főegyházmegye Szent István és Boldog Gizella házasságkötésének, valamint az egyházmegye alapításának ezredik évfordulóját. Ugyanebben az évben hívta össze a főpásztor a főegyházmegyei zsinatot.

 Szendi József tizenöt évnyi szolgálata idején huszonnégy új templomot szenteltek.

 1997 óta nyugállományban van, a veszprémi papi otthon lakója.

 2005-ben megkapta a Hit Pajzsa díjat, 2011-ben pediga Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

 

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

 (Magyar Kurír)