vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.28. 

A világ megváltozott, és Oroszország nem szalasztja el esélyét

Moszkva felajánlotta a Nyugatnak, hogy térjenek vissza a partneri viszonyhoz. Szakértők véleménye szerint a helyzet nem lenne oly drámai, ha Oroszország geopolitikai vetélytársai adekvátabb módon fognák fel a realitásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Kül- és Védelmi-politikai Tanács moszkvai ülésén kifejtette elképzeléseit a nemzetközi feszültség deeszkalálásának módjairól. A miniszter véleménye szerint Oroszország külpolitikai irányvonalát a mértéktartás és szilárdság jellemzi, azonban ez az álláspont nem talál megértésre Moszkva geopolitikai konkurensei részéről.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy Oroszország és a Nyugat viszonyában rövidesen bekövetkezik az igazság pillanata: „Vagy visszatérünk az igazi partnerséghez, vagy megkezdődik a "cseréptörés"” – véli a miniszter. Lavrov állítása szerint a Nyugat arra próbálta kényszeríteni Oroszországot, hogy törődjön bele az Ukrajnában élő oroszok és oroszajkúak megalázásába. Európa az ukrán extrémisták támogatásával tulajdonképpen lemondott saját elveiről a demokratikus hatalomváltás terén.

Most a kijevi „háborús párt” nyugati lobbija akadályt gördít a megbékélési folyamat elé, mert a stabil Ukrajna nem érdekes az Oroszország visszatartására irányuló doktrína atyjainak.

Szergej Lavrov rámutatott, hogy a nyugati országok vezetői céltudatosan léptetnek életbe szankciókat, hogy ezzel megsemmisítsék az orosz gazdaságot és ezáltal tömeges tiltakozást idézzenek elő. „A Nyugat rendszerváltást akar, és ezt senki nem is tagadja” – jelentette ki Lavrov.

A helyzet pozitívumának nevezhető az, hogy a Nyugat igazi szándékai felszínre törtek az egységes euróatlanti térség és a közös biztonság, közös európai otthon kialakítására való készség hangoztatása mellett.

Lavrov külügyminiszter szavai szerint a világ változik: mint ez már nem egyszer megesett, előbb valamelyik ország befolyása és hatalma csúcsra ér, majd pedig az elfáradt vezetőket azok váltják fel, akik gyorsabban és hatékonyabban fejlődnek. A Nyugatnak a realitásokból kell kiindulnia. Az Egyesült Államok ambíciói és reális lehetőségeinek aránya napjainkban módosult – állapította meg Szergej Lavrov, ami azt jelenti, hogy Oroszországnak van esélye.

 

(Oroszország hangja)