vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.03. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 49.száma!

A tartalomból:

GAZDAG ÉS SZÉP (címlapon)

Kétmillió dollár fejében az Amerikai Egyesült Államok új magyarországi nagykövete kineveztetett. A kinevezés majd egy évet váratott magára. Ez a várakoztatás és a kifizetett összeg, valamint az ehhez kapcsolódó elvárások a legkisebb mértékben sem arányosak. Amikor a négygyermekes édesanya és egyben a legfelsőbb amerikai kaszthoz tartozó Mrs. Bell 1991-ben összeházasosodott Bradley Phillip Bellel, akkor tulajdonképpen az amerikai szappanoperák egyik legsikeresebbjébe, illetve a Gazdagok és szépek című sorozatot kitaláló, üzemeltető és sikerre vivő családba házasodott be.

 In memoriam Csurka István

NÉMI FEGYVERSZÜNET ÉS GYORSMÉRLEG (2.oldal)

Ezt hozta felszínre ez a „Charta 2010–11” , ez szerepel a háború veszteséglistáján. Hogy nincs teljes egység a vezérkari bunkerban. Maguk az esetek önértéküket tekintve jelentéktelenek voltak. Kis hibák, elszólások, felesleges gesztusok. Együttesen azonban mindegyik úgy volt olvasható, hogy valami kicsi igazság van azért az ellenzék kifogásaiban, és a törvény szövegének ismerete nélkül előadott nyugati véleményekben. S ez nagy hiba. Mert félelmet és bizonytalanságot tükröz. Az ellenzék kifogásaiban szemernyi igazság sincs. Megszervezett támadás, amely, még egyszer mondom, nem a törvényre irányul, hanem a hatalomra. A hatalmat akarja kicsavarni Orbán, a Fidesz és a magyarság kezéből. Ezt kell megérteni, s ehhez képest mellékes, hogy mi lenne azzal a kormánytaggal, akinek azt kellett volna mondania, hogy a törvényben nincs hiba és aztán mégis találnak benne. Semmi nem történne vele, el van felejtve. De most, amikor a tag bizonytalan nyilatkozatot tesz, egészen más a helyzet. Most a jelentéktelen liberális engedmény is nagy bizonytalanságot szül.

 Tehetsz ellene (3.oldal)

Most megint őrjöngés van. Egy kisfilm kapcsán verik félre a bádogkannát. A fiatal lányok, sőt asszonyok bulizási szokásairól teljesen képben vagyok. A fodrászüzletben, ahova járok éppen első kézből, az áldozat barátnőjétől a minap hallottam, hogy egy jó nevű belvárosi szórakozóhelyre ellátogató két barátnő közül az egyiknek valamilyen szert kevertek az italába, amitől a lány elájult, de előtte még valahogy eltört a lába is. Mentővel vitték az aznap felvételis kórházba, ahol az orvosok és a személyzet is lekezelően bánt vele, azt hitték valami részeges lotyó, pedig csupán el volt kábítva. Arra a kérdésemre, hogy tettek-e feljelentést, azt a választ kaptam, ugyan kinél tennének és ki ellen?

 Liberálisok a láthatáron (3.oldal)

Kis a Népszabadságnak adott terjedelmes interjúban több, másodlagos üzenetet is hordozó megnyilvánulással hívta fel magára a figyelmet. Az egyik hogy a liberálisok minden valószínűség szerint ismét elérkezettnek látják az időt arra, hogy megkezdjék visszaszivárgásukat a magyar közéletbe, illetve ennek folyományaként előbb-utóbb újból kormánytörekvéseik legyenek. Álláspontjáról még nem lehet tudni, hogy személyes vélemény- e csupán, vagy bizonyos háttér-információk birtokában – lévén, ő belát több olyan kulcslyukon, amelyen mi, átlagemberek nem– már a háttérerők által vizionált jövőt vetíti előre. Kis János, ha szól, idejében szól. (copyright by Csurka István)

 A kormány célja a gazdaság fehérítése

Hazánk 2013. júniusában nemcsak hogy kikerült a 2004-es csatlakozásunk óta folyó

eljárás hatálya alól, de továbbra is a tagállamok azon felső harmadába tartozunk, amelyek képesek a költségvetési követelmények teljesítésére (4.oldal)

Lassuló növekedéssel számol a kormány a 2015. évi költségvetéshez benyújtott 2013–2018. évi gazdasági kitekintésében, az idénre várt 3,2 százalékos GDP-bővülés után a növekedés az előrejelzési horizont végén, 2018-ban érheti el ismét a 3 százalékos szintet. A kormány a 2015-ös költségvetési javaslattal pedig az áfacsalások számát szeretné minimálisra csökkenteni. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős

államtitkára: az Oroszországba irányuló hazai agrárexport egy része ugyanakkor nem közvetlenül, hanem más országokon, illetve más csatornákon keresztül jut el az orosz piacra.

 Huszonhat milliárd forint jut a termelők piacra jutásának segítésére

A nagy bevásárlóközpontok személytelen, rideg terei helyett családias környezetet teremtenek a termelői piacok a vásárláshoz, és ezzel hozzájárulnak a helyi közösség fejlődéséhez (5.oldal)

Európában már régóta keresik a megoldást, hogy az élelmiszerláncban keletkező haszonból minél nagyobb arányban részesüljenek a mezőgazdasági termelők. Dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára: a 2014–2020-as uniós vidékfejlesztési programozási időszakban a tagállamok lehetőséget kaptak, hogy tematikus alprogramban fejlesszék a rövid ellátási láncokat. Magyarország azon kevés tagállam közé tartozik, amelyik élni kíván ezzel a lehetőséggel, és igen jelentős fejlesztési forrásokat különített el erre a célra.

 Az oktatás a büdzséterv nyertese

A közoktatás területén mintegy 8 százalékos, a felsőoktatás területén pedig 15 százalékos a növekedés (6.oldal)

A költségvetés tervezete szerint 2015-ben több forrás jut a köznevelésre, mint az idén. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül az iskolák működtetésére, illetve a pedagógusbérek emelésére 50 milliárd forint többletforrást biztosítanak jövőre. Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, a Kulturális bizottság alelnöke: a 2015. évi költségvetési tervezetben mind a köznevelés, mind a felsőoktatás a prioritások közt szerepel.

 Folytatódnak a közlekedésbiztonsági fejlesztések a GYSEV Zrt.-nél (7.oldal)

Emberéletek múlhatnak azon, ha emelik a biztonsági szintet egy-egy vasúti átjáróban Nyertes pályázatának köszönhetően több mint 2,3 milliárd forintos összegből teheti még biztonságosabbá a vasúti közlekedést vonalhálózatán a GYSEV Zrt. Kövesdi Szilárd, a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság) Zrt. vezérigazgatója: a biztosítóberendezések áramellátásának fejlesztése jelentősen csökkenti a meghibásodás esélyét, ezáltal a vasúti forgalom akadályoztatását.

 Nem a legjobb javaslat (7.oldal)

Értem én, hogy most kell meghozni a kényelmetlen intézkedéseket, mert most van három választás nélküli év. Az is világos, hogy a nagy bevásárlóközpontok, a multik tönkretették a kisboltokat, meg az is világos, hogy kiszipolyozzák az alkalmazottaikat. De. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy az Országgyűlés előtt lévő, az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslat célravezető. Egyrészt a törvényszövegben megfogalmazott célokat nem éri el. A családok védelme alapvető fontosságú a magyar társadalom számára, de komoly kérdés, hogy ez a javaslat ehhez mennyiben járul hozzá. Rendben, zárva lesznek a plázák. Vagy… sok vendéglátó helyiséget nyitnak bolti árakkal. És akkor már nem is érvényes a korlátozás. Vasárnap bezár a Tesco, meg az Auchan, meg az Aldi. Nagyszerű, jönnek a családi kisboltok, akik a Tesco, az Auchan, meg az Aldi franchise boltjai lehetnek, elosztóiként, képviselőiként működnek.

 Ülő Bika (9.oldal)

A rettenetes, rájuk kényszerített éhezés, nyomor és a folyamatos üldöztetés hatására a XIX (!) század végén egy indián messiás szellemtánca terjedt el a sziúk között. A jövendölés szerint a tánc hatására visszatérnek a meghalt rokonok és a kipusztított bölénycsordák, míg a fehér ember mind eltűnik. Az USA a táncot fenyegetésnek fogta fel. A kormány tisztviselői és a misszionáriusok felszólították Ülő Bikát ítélje el nyilvánosan az új sziú vallást, és a táncolókat küldje vissza sátraikba. Mivel Ülő Bika nem tartozott a szellemtáncosok közé, nem volt hajlandó elhatárolódni indián testvéreitől. Ezért a rezervátumért felelős állami megbízott elrendelte a nagy tiszteletben álló Ülő Bika indián főnök letartóztatását, melynek hírére gyülekezni kezdtek sátra köré a hívei. Ekkor az Amerikai Egyesült Államok indián rendőrségének tagjai közül egyikük elsütötte a fegyverét, mire kegyetlen mészárlás vette kezdetét nem kímélve a tábor nőit és gyermekeit sem. Szinte senki sem élte túl azt a napot. A 125 éve, éppen december 15-én rendezett vérfürdőben vesztette életét Ülő Bika.

 Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében

Huszonöt éves a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat (10.oldal)

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a 25 éves jubileumi ünnepségen, november 21-én, megköszönve az elmúlt negyed században elvégzett áldozatos munkát, és kiemelte a szervezet vezetői és a kormány közötti szoros kapcsolat és együttműködés fontosságát. Porcsalmy László, a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat elnöke: fontos tevékenységünk az ifjúsági munka. Azt tapasztaltuk, hogy ma a fiatalok nagyon egyedül vannak, a videojátékok, a televíziós sorozatok, a számítógép, az internet „neveli” őket. Nem elegendő erre csupán szólamok szintjén felhívni a figyelmet, hanem a fiatalok számára értékes és érdekes programokat kell kínálni.

 Csorja Gergely

SOHA NEM LÁTOTT VÁLTOZÁSOK (18.oldal)

A globalizmus hatására a világ népei politikai öntudatra ébredtek. Az egydimenziós, csak fogyasztóként működő ember mellett éppen azokon a területeken, ahol a fogyasztás kielégítése nem valósítható meg teljes mértékben, óriási tömegek kezdtek politizálni. A jól szervezett diktatúrák szétverésével új és a már korábban is önállóságra talált népek sokasága jelent meg igényeivel. Ezek a csoportok egyelőre még semmiféle valós érdekérvényesítésre sem képesek, de a folyamat iránya jól látható. A világ nagy államain belül a jelentős migráció hatására a kis és közepes méretű népek politikai igényei megjelennek. Az Egyesült Államokon belül már nemcsak a fekete, vagy ahogy ott mondani illik az afro-amerikai lakosság, de egyre nagyobb területeken a latin, többnyire spanyol ajkú csoportok is meghatározóak lettek. Az Egyesült Államok tiszavirág életű hegemóniája után a világ népei szervezettség, vezető állam vagy államok, azaz viszonyulási pont nélkül maradtak. Még csak általánosan elfogadott ernyőszervezetek sem léteznek. Ilyen körülmények között a kulturális antropológia által leírt sajátos kohéziós erő tarthatja össze a világot.

 

Keresse a Magyar Fórumot december 4-én, csütörtökön az újságárusoknál! De már december 3-án szerdán 16és 18 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. telén

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.