vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.28. 

Komló már meg tud állni a saját lábán

Egyetlen ciklus alatt több forrást szereztünk Komlónak, mint amennyivel baloldali elődeink eladósították a várost

Az önkormányzati választás végeredménye alapján világossá vált, hogy a Komló városát négy éve kormányzó pártok a következő, immár ötéves ciklusra is bizalmat kaptak. Polics József polgármester mellett a 14 tagú képviselő-testületben nyolcan képviselik a Fidesz–KDNP-t. Polics József, Komló polgármestere: az előző ciklusban végrehajtottuk az „alapozási munkálatokat”, melyre a következő öt évben nyugodtan építkezhetünk.

 Polgármester úr az eredmények nyilvánosságra kerülése után elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik eddigi munkájában támogatták, és most is bizalmat szavaztak önnek. Legyen kedves szólni az eddigi eredményekről.

 – 2010-ben teljesen eladósodott, munkanélküliséggel sújtott, jövőkép nélküli város irányítását vettük át. Azt ígértük, hogy ésszerű, takarékos gazdálkodást folytatunk, kezdeményezőek leszünk, munkahelyteremtő politikát folytatunk, és nem illúziókat kergetünk. Ezeket a célokat próbáltuk az elmúlt négy év alatt önerőből és kormányzati segítséggel megvalósítani. A legnagyobb problémát a magas munkanélküliségi ráta jelentette és az eladósodott önkormányzat. 2010-ben a komlói nem egészen 8 milliárd forintos költségvetést közel 3,5 milliárdos hitelállomány terhelte. Ezt sikerült nekünk, még a kormányzati adósságátvállalást megelőzően 2 milliárd forintra csökkenteni. A kormány adósságátvállalásának köszönhetően pedig már a 2014-es költségvetésünket adósságállomány nélkül terveztük meg. Így jutott forrás fejlesztésekre, és a lakosság közérzetét javító programokra. Amikor átvettük a város vezetését, a munkanélküliségi ráta mértéke meghaladta a 25%-ot. Mára ez az arány a 10,4%-ot éri el. Sajnos ez is az országos átlag felett van. Nekünk az a kötelességünk, hogy az önkormányzati hatáskörön belül olyan lépéseket tegyünk, hogy minél kevesebb munkanélküli éljen a városban. Természetesen ezt az eredményt nem tudtuk volna véghez vinni a kormány által meghirdetett munkaalapú társadalom stratégiája nélkül, amelyben új szerepet kapott a start- és közcélú munka. De az eredményekhez hozzájárultak azok a kormányzati intézkedések is, melyek a kis-és középvállalkozásokat támogatták, és ezáltal elég sokan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. További célunk, hogy minél több értékteremtő start- és közmunkát teremtsünk. 2010. december 16-án fogadtuk el azt az önkormányzati rendeletet, amely a meglévő munkahelyek megőrzéséről és az újak támogatásáról szólt. Bár az első két évben anyagi helyeztünk igen szűkös volt, mégis 60 milliót fordítottunk a rendeletben szereplő feladatokra, mert az egyik fő feladatunk a munkahelyek teremtése – akár a helyi vállalkozók támogatásával. Komlón és környékén nagyon sok megváltozott munkaképességű ember él, s a városvezetés érdekérvényesítésének köszönhetően, városunkba letelepedett a Főkefe és a Kézmű Kft. A kettő együtt ma közel 400 megváltozott munkaképességű embernek ad munkalehetőséget, kiegészítő jövedelmet. Ezen a területen is sokat kell dolgozunk a következő időszakban. A start- és közmunkának köszönhetően számtalan utat, járdát újítottunk meg, és városrészi rehabilitációs programokat is megvalósítottunk. Azt is sikerült elérnünk, hogy teljes mértékben felújították az állami tulajdonban lévő Komló–Mánfa összekötő utat, és Mecsekjánosiban újraaszfaltozták a főutcát. Komló domborzati viszonyai miatt a nagyobb esőzések jelentős problémát jelentettek, ezért több százmillió forintnyi forrást szereztünk vízelvezetésre, fejlesztettük az ipari park infrastruktúráját annak érdekében, hogy megfelelően közművesített területet tudjunk biztosítani a vállalkozók részére.

 Ésszerű és takarékos gazdálkodást ígértek 2010-ben. Sikerült ezt betartaniuk?

 – Annyira sikerült, hogy nem szórtuk el a rendelkezésünkre álló forrásokat felesleges dolgokra, hanem pénzt hoztunk a városba. Ennek köszönhetően több mint 1 milliárd forintot meghaladó működési támogatásban részesült Komló Város Önkormányzata az önhikis pályázatból. Egyéb pályázatainknak köszönhetően pedig több mint 4 milliárd forintot nyertünk. Tehát egyetlen ciklus alatt több pénzt szereztünk Komlónak, mint amennyivel baloldali elődeink eladósították a várost. Az ésszerű gazdálkodás következményeként sikerült megőriznünk intézményeinket. Pályázaton nyert forrásaink jelentős részét intézményeink energetikai korszerűsítésére fordítottuk. Sokan kritizálták a komlói kórház működését, és álhíreket terjesztettek az intézménnyel kapcsolatban. Ma is működik a kórház, igaz most már az állam a tulajdonosa. A kórházban több százmillió forintos fejlesztéseket hajtottunk végre, rehabilitációs részleg jött létre, és jelenleg is folynak beruházások. Oktatási intézményeink pedig a város rangjához mérten működnek.

 A bányászat Pécs és Komló, illetve Dél-Dunántúl fejlődését, gazdasági lehetőségeit is sok vonatkozásban meghatározta. S ha már oktatásról van szó, képeznek a környéken bányászokat?

 – Nagy öröm számunkra, hogy közel 20 éves szünet után ősszel újra indult a vájárképzés.

A felnőttek részére indított vájárképzés és a másodképzés iránt is többen érdeklődnek. A XI. századi vájárképzés ugyanis már nem egyenlő az évtizedekkel ezelőttivel: komplex gépkezelői szaktudást is ad. A diákok egyrészt a tanműhelyekben, másrészt vállalkozásoknál végzik a gyakorlatokat; kijárnak majd a komlói kőbányába.

 Október elején több térfigyelő kamerát helyeztek ki a városban. Mi jellemzi Komló közbiztonságát?

 – Elődeink sokat töprengtek, siránkoztak azon, hogy a közbiztonság helyzetét javító térfigyelő rendszert kellene kiépíteni a városban. Mi nem panaszkodtunk, hanem az előző ciklusban pályázati forrásból megteremtettük a mostani ciklusra már bővíthető rendszerünket, amellyel javul a közbiztonság helyzete, és el tudják fogni a rongálókat. Úgy gondolom, hogy az eddig elmondottak mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2014 őszén jelentős szavazatkülönbséggel megnyertük a választásokat.

 Mit szeretnének elérni a következő ötéves ciklusban?

 – Építőmérnökként azt szoktam mondani: az előző ciklusban végrehajtottuk az alapozási munkálatokat, melyre a következő öt évben nyugodtan építkezhetünk. Hiszen sziklára raktuk le az alapokat. Még több munkahelyet kell teremteni – ez a legfontosabb feladatunk. Ezenkívül szeretnénk a Nagyrét utcában, a bétai városrészben olyan előközművesítést, infrastrukturális fejlesztést végrehajtani, amely az ott szabadon lévő területeken vállalkozói beruházásokat képes generálni. Tovább kell folytatnunk a parkok, játszóterek, közösségi terek kialakítását, a meglévők felújítását, annak érdekében, hogy Komló még élhetőbb és szebb várossá váljon. A 2014–2020-as EU-s költségvetési ciklusban további milliárdokhoz szeretnénk kormányzati segítséggel hozzájutni annak érdekében, hogy Komlón további fejlesztéseket valósítsunk meg. 2000-től, mióta bezárt a bánya, a városunk elindult a lejtőn, ezt a tendenciát meg kell állítanunk. Célunk, hogy Komló újra régi fényében csillogjon. Az elmúlt évtizedekben alig foglalkoztak a turizmussal, ezért a turisztikát is szeretnénk fejleszteni, hiszen Komló olyan csodálatos környezetben fekszik, és vannak régi emlékeink, elég csak a bányamunkák során előkerült dinoszaurusz-lábnyomokra gondolnunk, melyek közül az elsők 1966-ban kerültek elő a mecseki külfejtésekben a Mecseki Kőszénformációból. Ezután újabb és újabb lábnyomokat találtak különböző helyeken, többek között Komló környékén. A lábnyomokat tudományos szempontból először 1983-ban írta le egy tanulmányában Kordos László, a Magyar Állami Földtani Intézet paleontológusa, aki azokat Komlosaurus carbonisnak nevezte el. Mi erre szeretnénk építeni egy turisztikai attrakciót a komlói bányászattal való kötődéssel. Emellett minden érdekérvényesítő képességünket latba vetjük, hogy a vájárképzés beindulása után a térségben újrainduljon a bányászati tevékenység, amelynek a társadalomra nagyon pozitív hatása lenne, hiszen környezetünkben több mint száz évre elegendő szánvagyon áll rendelkezésre, amit a 21. századi technológiákkal lehet kitermelni, és a kor követelményeinek megfelelően felhasználni.

 

Medveczky Attila