vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.28. 

Családtámogatási akcióprogramot indított a kormány

2015-től a házasságot kötők első várandósságuk harmadik hónapjáig, de legfeljebb két évig havi ötezer forint adókedvezményben részesülhetnek

A kormány célja, hogy a vágyott és tervezett gyermekek megszülethessenek és ezzel fenntartható demográfiai fordulat álljon be, ezért családtámogatási akcióprogramot indít. Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár: 2015. július 1-jétől nemcsak új, de használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK).

 A közelmúltban nyilatkozott lapunknak a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője. Székely úr közölte velünk, nekik is az a céljuk, hogy a tervezett, vágyott gyermekek megszülessenek. Akkor el lehet mondani, hogy több civil szervezet programjával megegyezik az önök célkitűzése?

 – A kormány, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Népesedési Kerekasztal is közös célért dolgozik. Senkit sem akarunk a gyermekvállalásra rákényszeríteni, de azokat mindenképpen támogatni kell, akik eldöntötték, hogy egy vagy több gyermeket szeretnének felnevelni. A már említett civil szervezetekkel jó kapcsolatot ápolunk, például a kétgyermekesek családi adókedvezményének kiterjesztését többször hangoztatta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Népesedési Kerekasztal is, emellett a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől és más civil szervezetektől is kaptunk olyan javaslatokat, amelyeket igyekszünk megvalósítani.

 Mi akadályozza jelenleg azt, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek?

 – Anyagi és szemléletbeli szempontok is akadályozzák a tervezett gyermekek megszületését. Ezért tartjuk fontosnak, hogy kialakuljon a családbarát szemlélet mind a társadalomban, mind pedig a munkaerőpiacon. Többen attól tartanak, hogy a gyermekvállalás veszélyezteti anyagi biztonságukat, és az is az egyik akadály, hogy nem tudnak a gyermekneveléshez megfelelő lakhatási körülményeket biztosítani. A munka és család összeegyeztetésének nehézsége is gátolja a családalapítást. Ezeket a problémákat igyekszik orvosolni a kormány.

 A lakhatási problémákra, a család terheinek csökkentésére a kormány törvényeket hozhat, de a szemlélet módosítását már nehezebb befolyásolni.

 – Ez igaz, és tudatosítani kell minél több fórumon, hogy a családbarát szemlélet kialakítása a munkahelyeken nem pénz vagy más anyagiak, hanem elsősorban vezetői döntés kérdése. A családbarát környezet jó a munkavállalónak, mert több időt tölthet a családjával, ugyanakkor jó a munkáltatónak is, mert dolgozója nagyobb odaadással és motiváltsággal végzi a munkáját. A média, a civil szervezetek és az egyházak is sokat tehetnek annak érdekében, hogy kialakuljon a családbarát szemlélet a társadalomban. Az oktatási intézményekben pedig, ha a pedagógusok a gyermekkel a családi életről tudnak beszélgetni az erkölcstan- vagy a hittanórákon, az hozzájárul ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék másként viszonyuljon a gyermekvállaláshoz.

 Az, hogy egyes médiumokban olyan filmeket sugároznak, melyek a szingli életmódot népszerűsítik, nem veti-e vissza a családalapítási és gyermekvállalási kedvet?

 – Az ilyen műsorok hatnak a szemléletmódra és a közgondolkodásra, de a kormány nem akarja szabályozni a különböző tévécsatornák műsorpolitikáját. Viszont támogatjuk azokat a médiumokat, amelyek közvetítik a családi értékeket.

 Melyek a családtámogatási akcióprogram lényeges pontjai?

 – Az akcióprogram öt pontból áll. Az első, az első házasok adókedvezménye, mely „állami nászajándék”-ként is értelmezhető. Ez azt jelenti, hogy 2015-től a házasságot kötők az ezt követő első várandósság harmadik hónapjáig, de legfeljebb két évig havi ötezer forint adókedvezményben részesülhetnek. Ha gyermeket várnak, akkor a várandósság első három hónapja után már nem a házasok adókedvezményét, hanem az ehhez képest kétszer akkora összegű, 10 ezer forintos családi kedvezményt vehetik igénybe. Ez utóbbinál is tervezünk változást, hiszen a kétgyermekesek családi adókedvezményét 2016-tól a jelenlegi gyermekenkénti 10 ezer forintról 2019-re fokozatosan 20 ezer forintra növeljük. A lakhatási problémákat is orvosolni szeretnénk. Jelenleg is működik az az otthonteremtési rendszer, amelynek keretében új lakásra lehet bizonyos kedvezményeket igénybe venni. 2015. július 1-jétől viszont már nemcsak új, de használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt. A lakhatási körülmények javítása érdekében az egygyermekes családok részére is igénybe vehető lesz ez a támogatás. Mindez 10-11 ezer családot érint, és a támogatás mértéke a vállalt gyermekek számától és az igényelt lakástól, annak méretétől függően, a tervek szerint 400 ezer forinttól több mint 3 millió forintig terjedhet.

 A munkaerőpiacra történő visszailleszkedés nehézségeit miként tudják kompenzálni?

 – A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol az édesanyák össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést a munkával, több gyermek is születik. Ezért a nők munkába állását azzal segítjük, hogy 2015 januárjától a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer forint bruttó bérig járna az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében. A három vagy több gyermeket nevelő szülők – tehát a nagycsaládosok esetében – pedig három helyett már öt évig kell kötelezően biztosítani a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.

 2015 szeptemberétől kötelező lesz a hároméves gyermekeknek óvodába járni. Lesz-e addig elegendő férőhely, mit tudnak tenni a kisgyermekek napközbeni ellátásának hiányosságai megszüntetése érdekében?

 – Területi egyenlőtlenségek akadhatnak a bölcsődei és óvodai férőhelyek esetében. A kormány hazai és uniós források felhasználásával szeretné ezeket jelentős mértékben csökkenteni. Az elmúlt négy esztendőben másfélszeresére növeltük a bölcsődei férőhelyek számát. Ma már 42 ezer férőhely várja a három év alatti kisgyermekeket, s a cél, hogy 2018-ra ez a szám 60 ezerre emelkedjen. Az óvodai férőhelyek tekintetében nincs nagy elmaradás, hiszen szinte valamennyi gyermek számára van hely, de még vannak olyan települések, ahol szükséges a bővítés.

 Az új családtámogatásokkal kapcsolatban jelentettek-e meg közérthető nyelven megfogalmazott kiadványokat a szülők számára?

 – Igyekszünk ilyen kiadványokat eljuttatni a szülőkhöz. A szülészeti osztályokon az édesanyák olyan csomagot kapnak, melynek egyik eleme az a füzet, amely tartalmazza a gyermekek után járó támogatások rendszerét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai központi ügyfélszolgálati irodájában is lehet érdeklődni az új családtámogatások részleteiről. Emellett a védőnőkön és az óvodákon keresztül is sok információ eljut az akcióprogramról a szülőkhöz.

 

Medveczky Attila