vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.03. 

Véglegesítették a romániai államfőjelöltek névsorát

Véglegessé vált a novemberi államfőválasztáson induló jelöltek listája, miután a Központi Választási Iroda (BEC) mind a 14 pályázó jelentkezését jóváhagyta, az alkotmánybíróság pedig elutasította az ellenük beterjesztett összes óvást – közölte a Mediafax hírügynökség.

 A megadott határidőig a taláros testület mintegy ötven óvást bírált el, de ezek egyikét sem találta megalapozottnak. A legtöbben (kilencen) a legesélyesebbnek tartott jelölt, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök indulásának jogosságát kérdőjelezték meg. A jobboldal legnagyobb népszerűségnek örvendő jelöltjének, Klaus Johannis liberális pártelnöknek a pályázata ellen csak ketten emeltek kifogást.

 Ha az óvások számán múlna, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke akár az elnökválasztás második fordulójába is bekerülhetne: indulása ellen ugyanis hat óvás érkezett az alkotmánybírósághoz, akárcsak a Külföldi Hírszerző Szolgálat éléről váratlanul lemondó és az elnökválasztásra jelentkező Teodor Melescanu ellen. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje is az „óvásranglista" első felében végzett, ellene négyen emeltek kifogást. Arról, hogy milyen sorrendben kerül fel a 14 államfőjelölt a szavazólapra, keddi ülésén sorshúzással dönt a BEC.

 A romániai elnökválasztás első fordulóját november 2-án tartják meg. Ha egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének (több mint 9 millió állampolgárnak) a támogatását, az államfői tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a november 16-án megrendezendő második fordulóban. Az új elnök december 22-én kezdi meg ötéves mandátumát.

 

MTI