vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.03. 

Balog Zoltán átadta a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadta a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjakat a Vígadóban. Idén a pályázat benyújtására jogosult 24 iskolából 20 intézmény tanulója, tíz német, négy roma, két horvát, két szlovák, egy román és egy szerb nemzetiségű diák vehette át az ösztöndíjat.

Balog Zoltán köszöntőjében elmondta: az ösztöndíjak odaítélésekor egyszerre vették figyelembe az egyéni teljesítményt és a nemzetiségi hovatartozást, mert a díjjal a nemzetiségi közösségeket is jutalmazzák. Az ösztöndíj üzenete, hogy a kormány számít a díjazottakra, akik nemcsak magukért, hanem a nemzetiségi közösségekért is felelősek – tette hozzá.

 A miniszter kiemelte: a díjazottak egy olyan generációt képviselnek, akiknek lehetőségük van arra, hogy gazdagságként éljék meg azt, hogy Magyarország alkotórésze 13 nemzetiség. A kormány olyan nemzetiségpolitikát akar folytatni, amely más nemzeteknek is példát mutat és azért fog dolgozni, hogy a nemzetiséghez tartozás örömöt okozzon – hangsúlyozta a miniszter.  

A 2011-ben alapított ösztöndíj célja, hogy támogassa a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásban. A tanulók szeptember 1-től havonta hatvanezer forint ösztöndíjban részesülnek a következő két tanév 10-10 hónapjában.

 

(kormany.hu)