vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.08. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 41.száma!

A tartalomból:

KÖZGAZDASÁGI RACIONALITÁS ÉS ERKÖLCSI IGAZSÁG (címlapon)

Matolcsy ráadásul nem elszórja a pénzt a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs tanácsadóira, hanem vagyont vásárol, növeli a Magyar Nemzeti Bank vagyonát. Ez az egyik gyökeres fordulat, ami szerencsére most már végbement a közéletben és a magyar állampolgárok fejében. A nemzeti vagyonnak két eleme van: a magánvagyon és az állami tulajdon. Ebbe beletartozik a Nemzeti Bank is. És hogyha a nemzeti vagyonnak az állami tulajdonú része nő, azzal mindannyian gazdagodunk. Tulajdonképpen a neoliberális felfogás „eredménye” az állami vagyon elvesztése is a 90-es évek közepén, mikor néhány nap vagy hét alatt több ezermilliárd forintnyi állami vagyon került ki, jórészt külföldi kézbe. Magyarország ezzel óriási veszteséget szenvedett el. Hiszen hogyha nincs vagyonom, akkor nem én realizálom a jövedelmem. A vagyontárgy átkerült máshoz, ő realizálja. Barcza érvelése világos volt, mint a nap. A vita végén Bauer félelmetesen sötétnek bizonyult, mikor kifejtette neoliberális ars poeticáját: az semmit sem számít, ha a nemzeti vagyon külföldi tulajdonban van! A statisztikai szóhasználat szerinti az is része a nemzeti vagyonnak!

 In memoriam Csurka István

NÉMETÓRA

Egy korszak utolsó felvonása (II. rész) (2.oldal)

A magyarság gondterhelt nép. Nem eleme a nemzetköziség. Az erdélyi magyarnak még az anyaországba áttelepülni is fájdalom, nehézség. Mialatt a romániai zsidóságot darabra kiárusította Ceausescu és az erdélyi szászokat is tízezer márkás személyenkénti váltságdíjakért engedték ki Németországba, a hargitai székely paraszt, a kalotaszegi varróasszony csak egyszer-egyszer jön át Budapestre, és csak ahhoz kér segítséget, hogy megmaradhasson. Európa legtöbb nemzete ilyen. Röghöz kötött, nehezen mozduló. Hazájából kihajtani csak a túlfűtött termékenység és kilátástalan nyomor képes nagy néptömegeket. Csak most, a század végén kezd megmozdulni a munkás és a vállalkozó. De a vándorútra kelők mindenütt csak töredékei a helyben maradóknak. És most már a visszatérés előtt sincs semmilyen akadály.

 Perújítás Hóman Bálint ügyében (3.oldal)

A perújítást kezdeményező és az ügyész álláspontja egyaránt az, hogy háborús bűntettet csak szándékosan lehet elkövetni, vizsgálni kell tehát, hogy Hóman Bálint milyen ismeretek birtokában szavazott 1941. június 26-i kormányülésen és egyáltalán miről, hiszen ma már ez sem egyértelmű. Egyes vélemények szerint a minisztertanács csupán megállapította a hadiállapot beálltát az aznap történt légitámadások, például a kassai bombázás és egy vonatszerelvény elleni repülőtámadás után néhány órával. A többtucatnyi halálos áldozatot követelő légitámadásokat a magyar kormányzat casus bellinek – háborút előidéző ok vagy ürügy – tekintette. Megoszlik a történészek véleménye arról, hogy milyen gépek követték el a magyar területek elleni támadásokat, és az kinek állhatott érdekében. A hétfői tárgyaláson az ügyész többek között azt a kérdést tette fel a történész szakértőnek, hogy kik voltak jelen az ominózus kormányülésen, volt-e akkor olyan információ, amely kérdésessé tette, hogy szovjet gépek bombáztak, mit tudtak a Szovjetunió reakcióiról, mennyi külpolitikai mozgástere volt akkor a magyar vezetésnek, figyelembe véve a német szövetséget, illetve ha szovjet bombázás volt, mennyire volt szükségszerű a hadba lépés, továbbá mennyire lehetett valós ok, illetve mennyire lehetett egy kapóra jövő hivatkozás a kassai bombázás egy Magyarország vélt érdekeit szolgáló, a Szovjetunió elleni hadba lépéshez.

 Már megint nincs rajta sapka (4.oldal)

Szijjártó apjának volt cége miért nyer közbeszerzést? Mindegy, hogy már nem az ő cége, mindegy, hogy akkor is nyert, amikor a fia még iskolába járt, a gyanú rá van kenve. A mérhetetlen igyekezetben, hogy a családot befeketítsék, még arra sem figyelnek ezek a nagyszerű újságírók, hogy egyik támadás kioltja a másikat. Nem ez a lényeg. A lényeg, hogy a nagyközönség, az üggyel valójában nem foglalkozó nagyközönség tudatalattijába beépítsék: Szijjártóval, a külügyminiszterrel nincs valami rendben.

 Banánköztársaság-pártiak (4.oldal)

„Ébresztő, magyarság! Megint félrevezetnek! Elmúlt az őszirózsás forradalom, ez már a Kun Bélák időszaka, még akkor is, ha Lenint szidják az új Lenin-fiúk” – mondja Csurka István már 1990. januárjának egyik zimankós vasárnap hajnalán a Kossuth rádióban, a Vasárnapi Újságban s még 2014-ben is ettől a néhány igaz szótól retteg, s ezzel nyomatékosítja toborzónak szánt tanulmányát Kis János. Egyúttal persze le is leplezi önönmagát, hogy neki tulajdonképpen akkor az fájt (máig hatóan), hogy fel lett ismerve. Kis János, mint tudjuk, a Gorkij iskolából indult, mely az 1945-ös orosz megszállást követően alakult szovjet követségi iskolaként, ahol a SZU-ból hazatért emigráns bolsevikok gyerekeivel (Révai József fiai, Farkas Mihály lánya és Rákosi Mátyás nevelt fia) cseperedtek együtt s vált életérzéssé bennük a Hej te bunkócska kezdetű evergreen.

 Az év vicce (4.oldal)

Létezik az arcátlanságnak az a magassága, amitől a sokatlátott, a politika és a közélet legmélyebb bugyrait megjárt emberek is meghökkennek. Vona Gábor kedden megugrotta ezt a magasságot. Kiderült, hogy Kovács Béla és felesége az orosz titkosszolgálatnak dolgozott és a megalapozott gyanú szerint most is annak dolgozik. Kiderült – többek között Szegedi Csanád elmondásából –, hogy a Jobbik külföldről kapott pénzeket. Azaz kiderült, hogy létezik egy párt Magyarországon, mely lényegében külföldi befolyás alatt áll, azaz ügynökpárt. Majd ezek után a párt elnöke belemondja az ordas hazugságokon felnevelt közéletünk arcába, hogy ki az ügynökökkel a magyar pártokból. Ez bizony politikatörténeti pillanat, a magyar közélet elpirult.

 Egyedülálló programok valósultak meg Csepelen (5.oldal)

Célunk, hogy a Csepel Művek területén környezetbarát technológiával működő ipar induljon be

Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere, a Fidesz–KDNP jelöltje: A csökkentett építményadó által a kis- és középvállalkozókon segítettünk, a bölcsődéinkben nem kell térítési díjat fizetni, és a lakosok döntése alapján nagyszabású útépítésbe kezdtünk, csatornáztunk. Kerületünkben csökkent a betörések, az autólopások, a közterületi bűnelkövetés száma. A fizetésképtelenséget és a csődveszélyt Csepelen megszüntettük, a költségvetés egyensúlyát visszaállítottuk, a kerületnek spóroltunk. Több mint kétmilliárd forinttal kevesebből működtetjük az önkormányzatot, mint az előző, MSZP-s vezetés. Sikerült bepótolnunk a szocialista vezetés idején ígért, de soha nem teljesített fejlesztéseket, beruházásokat.

 60 év elmaradását pótoltuk

Városunk központi szerepe megerősödik a jövőben (6.oldal)

A balatonalmádi városgondnokság tetőszerkezetére pályázati támogatással napelemes rendszert telepítettek. Balatonalmádiban a legnagyobb fejlesztés a kistérségi járóbeteg-ellátó egészségügyi központ felépítése volt. Keszey János Balatonalmádi polgármestere, aki ismét a Fidesz–KDNP színeiben méretteti meg magát, elmondta: Vörösberényben az Ady utcai üres épületrész egészségügyi célú hasznosítása is céljaink között szerepel. Jövőre, egy nyertes pályázat alapján, a Sóhajok hídjától a Wesselényi-strand keleti kapujáig lévő szakaszt díszburkolattal látjuk el, ott megújul a közvilágítás is, és utcabútorokat helyezünk ki. Emellett szeretnénk minél több intézményünkre napelemes rendszert telepíteni.

 Olyan fejlesztéseket szeretnénk elindítani, melyek a fiatalokat és az értelmiségieket a városba vonzzák (7.oldal)

Hajdúböszörmény különleges város. Bár Hajdú-Bihar megye második legnagyobb városa, mégis a lokálpatriotizmus a legfőbb jellemzője. 25 évvel ezelőtt még a belvárosban is földutakon közlekedtek az emberek. Azóta a város kilépett a mesterséges elszigeteltségből. Sportlétesítményeket, városi piacot avattak, városrészeket rehabilitáltak. A város az utóbbi esztendőkben térségi szerepének megfelelően hatalmas vagyonnal gazdálkodott, s ezt fejlesztésekre fordították. Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere: A turisztika az egyik fejlesztendő és fejlődő terület – nálunk még a 2000-es évek elején is a ’60- as éveket idéző utcabútorok voltak. Akkor kezdtük el a fürdő fejlesztését, s mára már nagyon jó turisztikai forgalomról tudunk beszámolni; 25 ezer évente a vendégéjszakák száma.

 Chrudinák Alajos : Történelmi fordulat

AMERIKA HÁBORÚJA AZ ISIS ELLEN (10.oldal)

A legfrissebb washingtoni közvélemény kutatások szerint az amerikaiaknak most az a benyomásuk, hogy az eddig tétova Obama elnök meglódult valamilyen amorf háborúszerűség felé a Közel-Keleten, miután fanatikus terroristák lefejeztek két amerikait. Az amerikai választók mintegy 75%-a, akik két hónappal ezelőtt még semmit sem hallottak az ISIS, ISIL (Irak, Szíria vagy Levante, Iszlám Állam) vagy az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezetről, most azt követelik az amerikai elnöktől, hogy a nyugati hatalmak és Szaúd- Arábia ijesztő torzszülöttjét bombázza vissza a kőkorszakba, vagy legalább 2003-ba, amikor George W. Bush iraki háborúja ellenében létrejött. A két amerikai újságíró barbár lenyakazásával az IS elérte azt, amit akart: háborúba kényszerítette a dzsihadista ideológia szerint már vergődő, kókadt és hanyatló Amerikát.

 Magyarságuk vállalásáért marhavagonba kényszerültek

Trianon leghányatottabb sorsú magyarjairól forgatott filmet Dékány István (18.oldal)

Egészen megdöbbentő, mégis igaz, hogy a XX. század magyar történelmének vannak agyonhallgatott részei, amelyekről még hiteles forrást sem nagyon találni. Ezek közé tartozik a trianoni békediktátum miatt menekülésre kényszerített magyarok sorsa is. Pontos létszámukról a mai napig csak becsült adatok léteznek, pedig nem csupán az elszakított területekről való kényszerű menekülés teszi ezeket a nemzettársainkat hányatott sorsúvá, hanem az a tény is, hogy közülük százezrek voltak kénytelenek hosszabb-rövidebb ideig vasútállomások, pályaudvarok mellékvágányain vesztegelő marhavagonokban élni. Csonka vágányon címmel ezeknek a vagonlakó magyaroknak a kálváriájáról készített hiánypótló dokumentumfilmet Dékány István filmrendező – közel 100 évvel az események után.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már október 8-án 9.30. és 11 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. őszén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.