vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.10. 

Bojan Pajtić: Eleget voltam kormányfő

Bojan Pajtić tartományi miniszterelnök bejelentette, a 2016-ban esedékes tartományi választáson nem fog indulni a kormányfői posztért. A Demokrata Párt (DS) első embere azt mondta, éppen elég az, hogy már három mandátumon át volt a vajdasági kormány elnöke, s szerinte van elég tehetséges ember, aki ezt a funkciót átveheti.

 „2016 tavasza egy egészen más időszak lesz, olyan, amikor egészen másmilyen lesz a polgárok többségének hangulata ahhoz képest, ami akár csak néhány hónappal ezelőtt is volt. Semmi kétségem afelől, hogy ismét valaki a Demokrata Pártból kerül majd a tartományi kormány élére” – hangoztatta Bojan Pajtić. Meglátása szerint a mostanihoz hasonló hatalmi koalíció áll majd fel a 2016-os választások után, s a DS akkor is hatalmi párt lesz, csak egészen más személyi összetétellel.

 Pajtić leszögezte, a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) a vajdasági hatalmi koalíció részének tekinti, majd kifejtette, a VMSZ képviselői „mindig megszavazták a tartományi kormány javaslatait”, s volt egy bizonyos támogatás akkor is, amikor egyes pártjavaslatokról volt szó. „Nem látom, hogy lenne politikai alternatívája a VMSZ-nek a jelenleg meglévő tartományi hatalmi koalíciót kívül, s nem látom matematikailag vagy politikailag lehetségesnek azt, hogy a VMSZ átálljon a másik oldalra, illetve hogy egy a köztársasághoz hasonló hatalmi koalíciót próbáljon létrehozni Vajdaságban” – fogalmazott Pajtić a Tanjug jelentése szerint.

 A tartományi koncentrációs kormány megalakítására vonatkozó javaslat kapcsán a vajdasági kormányfő azt mondta, a Demokrata Párt (DS) semmilyen feltétel mellett sem fog koncentrációs kormányban lenni a Szerb Haladó Párttal (SNS). Közölte, pártja inkább ellenzékbe vonul, mint hogy valamilyen formában koalícióra lépjen az SNS-szel, meglátása szerint ugyanis a haladók „a létezés peremére sodorták Szerbiát”, és – mint fogalmazott – „az európai integráció folytatásának kivételével egy területen sem teljesítik a töredékét sem annak, ami kielégítő lenne”.

 

(vajma.info)