vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.15. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 42.száma!

A tartalomból:

Siker vagy kudarc? (címlapon)

Amin lenne gondolkodnivalója a Fidesznek címmel jelent meg egy egyébként nettó pökhendiség a választások utáni reggelen, mintegy a pálya széléről bekiabálva a válasz.hu-n. melyben szerző megállapítja, hogy igaz ugyan hogy narancs maradt(?) az ország, de Bokros Lajos, főpolgármester jelöltként mégiscsak összeszedte a szavazatok több mint 36 százalékát, s ez a szám sokkal nagyobb annál, amit Horváth Csaba gyűjtött 2010-ben, amikor 177 000 érvényes voks érkezett. Míg 2014-ben Bokrosra 213 000. Bokros a körülményekhez képest nagyon jól szerepelt Budapesten. Ezen el kell gondolkodnia a Fidesznek!

Semmi öröm, semmi köszönjük fiúk. A Heti Válasznál olyan jók, úgy kapkodják a lapjukat, mint a cukrot, már a pártállami idők Népszabadságának eladott példányszámát is meghaladták? Ez a helyzet? Tényleg egy mondat dicséretet sem érdemelnek meg a versenyzők, akik az idén harmadszorra is kivívták a győzelmet? Egy halk elismerés sem illetheti sem a jelöltet sem a hajnaltól éjszakáig mellette kampányoló vezető politikust? Legalább a választások másnapjának reggelén. Egyetlen mondatot, egyetlenegy árva mondatot. Mi több induló munkáját behatóan megismertük, közelről láttuk, akikkel interjúztunk, akikről riportot írtunk, láttuk azt az emberfeletti küzdelmet, azt a szinte éjt nappallá tévő hajtást, amit csináltak. Tényleg gyilkos egy ilyen kampány, és egy perc szünet nincs, mert ha este 10-kor véget ért valahol egy lakossági fórum, attól még hajnalban mindenki megint talpon volt. És lakásról lakásra, választópolgártól választópolgárig megy a jelölt, mert szeretné, ha benne maradna az emlékezetében, lehetőleg a jó emlékezetében a szavazónak, és azt szeretné, hogy minél több emberhez jusson el, és az mind el is menjen szavazni, függetlenül attól, hogy az állampolgár esetleg a balatoni ház szezonvégi víztelenítését tervezte, még akkor, amikor ki sem volt tűzve a választás. Nagyon nagy meló ez, tessék nekem elhinni, aki bejutott, az biztos nem vakarta véresre a székét, hanem gályázott.

 In memoriam Csurka István

NÉMETÓRA

Egy korszak utolsó felvonása (III. rész) (2.oldal)

Új nyelv csak új korszakban születhet meg. Pontosabban az új, megtisztult nyelv szüli meg az új korszakot. Erről szól ez a dráma, amelyet most eligazító magyarázatokkal, lábjegyzetekkel ellátva adunk közre. Négyen ülnek az asztalnál: Schirrmacher úr – a házigazda – a FAZ egyik tulajdonosa; a közreadó Martin Walser; Ignatz Bubis, a rabbi és Korn úr, Bubis kísérője, zsidó hitközségi ember. Két zsidó és két német. Az erőviszonyok mégis elbillennek, mert Schirrmacher, a házigazda időnként óvatosan besegít Bubisnak, Korn pedig sokszor egészen durván és érthetetlenül ostobán támadja az írót. Mégis évtizedek óta ez az első játszma, amely nem német vereséggel és megadással végződik.

Az új nyelv megtalálásának közös szándéka ideiglenes enyhülést hoz a beszélgetésben. Schirrmacher ezt Walser bölcsességének tudja be és helyesli. Úgy gondolja, ezt a vitát Walsernek nem szabad döntő fölénnyel megnyernie, mert azzal sokat árt. Hogy minek, azt maga előtt sem tisztázza. Walser azonban nem így gondolja. S amikor Bubis és különösen Korn úr makacsul vissza-visszatér a neonáci megnyilvánulásokra, az ilyennek nyilvánított lapokra és kiadványokra, mintha a legcsekélyebb köze is lehetne ezekhez Walsernek, az író újra felpaprikázódik. Benne egy pillanatig sem fordult meg az, amit a laptulajdonos feltételezett. Éppen fordítva: nem fogja – határozta el – annak a megadó kíméletnek, alázatnak és szégyenkezésnek a nyelvét alkalmazni, amely ellen fellázadt, ha már eljött és elkezdett beszélgetni Bubissal. Mert ez nagyon nem volt ínyére. Nagyon sokan, sokfélék, kérlelve, halkan és nyomatékkal és nehéz érvekkel beszélték rá erre. Végül is keresztként vállalta. Számára az első perctől világos volt, hogy az egésznek értelme csak akkor van, ha ebben a rögtönzésben csupán kis mértékben is sikerül felszámolni azt a kisebbrendűségi, alávetettségi érzületet, amely a hamis nyelvet, a hamis emlékezést, a kötelező holokauszt gyakorlatokat kiváltja egyes németekben, amely ezzel a történelmi valósággal szemben a hamis alázat és a voltaképpeni közöny mozdulatait kiváltja, a lehengerlő nyomulás előtt a könnyed karriertáncokat ellejti.

 Csorja Gergely: A bürokrácia leépítése (3.oldal)

Szabad a pálya. A kormány rendelkezésére áll két, két és fél év, hogy elképzeléseit megvalósítsa anélkül, hogy a választási kampányok mindent felülíró ereje megakadályozná az érdemi változásokat. 2010 óta rendszeresen megjelenő elem a bürokrácia visszaszorítása – 2011-ben még kormányrendelet is született a témában – és a nyár közepétől Kósa Lajos rendszeresen nyilatkozik, hogy új feladata a bürokrácia leépítése és a túlburjánzó jogszabályok erdejének ritkítása lesz. A bürokrácia kérdése a XXI. század Magyarországának egyik legfontosabb problémája. Kósa Lajos és a témában szintén megszólaló Lázár János és Varga Mihály, tehát a kormány jól érzi, hogy valamit kezdeni kell az évtizedek óta halogatott problémával.

 Ez elment vadászni, az meglőtte (3.oldal)

Bánó mint rasszista tahó? Előrebocsátom, Bánó nekem nem kenyeres pajtásom. Nagyon nem. Ám, azt meg kell állapítanom, hogy az ATV elképesztően pártos, egy oldalra húzó, semmilyen tényt, észérvet vagy legalább látszatot figyelembe nem vevő műsorvezetőihez képest, a tavaszi választási bukóforduló óta legalábbis, látszólag reálisabban szemlélte és interpretálta az eseményeket. A választások előtt vendégével Osztolykán Ágnes cigány származású képviselőnővel, az LMP egyik fővárosi jelöltjével készített interjút az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A beszélgetés a felsőzsolcai lincselésről szólt, amely majdnem úgy végződött, mint az olaszliszkai, ahol, mint tudjuk, emberi mivoltukból teljesen kivetkőzött cigányok egyszerűen agyonvertek egy tanárembert, Szögi Lajost, a gyermekei szeme láttára. Erről a tragédiáról viszonylag kevés szó esik, most is csupán az önkormányzati választások előtt, propaganda célból tűzték műsorra a korábbihoz kísértetiesen hasonló újabb megtörtént esetet, ezért kérdezte fel az ellenségként kezelt LMP-s politikust, mit gondol, miért reagálnak bizonyos eseményekre így a cigányok? Természetesen lejáratási szándékkal. Mert az LMP nem volt hajlandó beállni prostituáltnak az összefogásnak elnevezett kuplerájba. Mert miért nem a saját körükben fellelhető cigányt, az eszdéeszes–emeszpés Telekit hívta be megbeszélni, hogy miért vernek brutálisan agyon idős embereket, mielőtt kifosztják őket?

 A kaposváriak erős közösséggé kovácsolódtak össze

A somogyi megyeszékhely lakói saját jövőjükre szavaztak (4.oldal)

Kaposvárott Szita Károlyra, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjére a szavazáson megjelentek 65,57%-a – 11 986 polgár – szavazott, míg a baloldal jelöltjét csak 3755-en tartották alkalmasnak a városvezetői posztra. A kaposvári egyéni körzetekben is a Fidesz– KDNP jelöltjei gyűjtötték be a legtöbb voksot. Szita Károly: Soron kívül összehívom az alakuló közgyűlést október 17-ére, ahol leteszik a képviselők az esküjüket, s folytatjuk a megkezdett munkát. Ezenkívül beterjesztem a Hiszünk egymásban címet viselő, kaposváriak által megalkotott programot. Továbbra is a munkahelyteremtés a legfőbb feladat, az, hogy az évtized végéig mindazok dolgozhassanak Kaposváron, akik munkából szeretnék megteremteni önmaguk és családjuk biztonságát. Fölmértük a vállalkozói igényeket, és jó esélyünk van arra, hogy az EU-s pályázatokból minél többet elnyerjenek a kaposvári kis- és középvállalkozók – közülük többen új üzemcsarnokokat építenének, bővítenének.

 Nyíregyházán is a folytatásra szavaztak

Városunk is hozzájárult az ország teljesítményéhez (4.oldal)

Nyíregyháza megyei jogú városát, az eddigi polgármester, Dr. Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) vezetheti tovább, hiszen az urnákhoz járulók 47,35%-a szavazott számára bizalmat a folytatáshoz. Polgármester úr vallja: a polgármesteri munka egy olyan szolgálat, amellyel a lakosság érdekeit, biztonságát, a település fejlődését, meglévő vagyonának védelmét, és gyarapítását kell szolgálni. Dr. Kovács Ferenc: Képesek voltunk megőrizni pozícióinkat, annyira, hogy a polgármester- választást nagyobb különbséggel nyertük meg a baloldali jelölttel szemben, mint négy évvel ezelőtt. Emellett megtartottuk 14 képviselői helyünket, hiszen a 13 egyéni mellett egy listás helyet is szereztünk. Ezáltal biztosított a kétharmados többség a közgyűlésben. Köszönjük a bizalmat, a támogatást, amellyel élve folytatjuk a megkezdett fejlesztéseket, munkákat. Az eredményünket nagyban befolyásolta az is, hogy a nyíregyháziak már nem kérnek a baloldal mocskolódó kampányából. Hiszen még a választások előtti napokon is lejárató kampányt folytattak több jelöltünkkel szemben. Október 11-én éjjel hazug és mocskolódó szórólapokat ragasztottak ki a városban. ők így kampányoltak, ahelyett, hogy bemutatták volna programjukat. Úgy látszik, az nem is volt nekik.

 Hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram kerete

A családok 10 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá 170 ezer köbméter tűzifához (5.oldal)

Az eddigi kétmilliárdról hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram keretösszege, amelyet mostantól szénvásárlásra is lehet fordítani. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője elmondta: megalakítjuk azt a nemzeti közműszolgáltató holdingot, mely 2015 tavaszán kezdi meg működését. Az egyetemes szolgáltatói piacon, piaci körülmények között működik majd a nemzeti közműszolgáltató holding, amely saját magára nézve állítja föl azt a kritériumot, hogy nonprofit rendszerrel kell üzemelnie.

 Pest megyében jelentősen csökkent a munkanélküliség – az országos átlagot is meghaladva

A képzési, átképzési programoknak a célja, hogy minél többen kerüljenek a munkaerőpiacra (6.oldal)

Több mint hat százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma Pest megyében az elmúlt évek alatt. Az eredményt egyebek mellett egy, az Új Széchenyi Terv keretében finanszírozott átképzési program, a TÁMOP 1.1.4 segítségével érték el, amely a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűeket segítette. Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője szerint korábban az EU-s pénzek nagy részét Pest megyétől a Demszky Gábor által vezetett Fővárosi Önkormányzat vette el arra hivatkozva, hogy a központi régió motorja Budapest. A támogatások felhasználása ráadásul átláthatatlan volt. E szomorú örökség miatt az Európai Unió sokkal kevesebb forrást szán a térségnek.

 Már most felkészültünk a téli krízisidőszakra

A hajléktalanellátásra fordított támogatás az idén 8,6 milliárd forint. Ez nem tartalmazza a fejlesztésekre, integrációs programokra fordított hazai és uniós forrásokat (9.oldal)

Minden eddiginél korábban felkészültünk a hajléktalanok téli ellátására. Nem volt még példa arra, hogy szeptember közepére már megszülettek volna a hajléktalanok téli ellátásához szükséges döntések. A krízisidőszakra plusz 1500 férőhelyet biztosítunk, két-három hét múlva már megkapják az ellátó szervezetek a támogatásokat, és az idén még 372 millió forint értékben írtunk ki pályázatokat a krízisidőszakra – tájékoztatta szerkesztőségünket Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 Társadalmi kérdések és témák a szobrászatban

Aki megfelelő vizuális kultúrával van felvértezve, meg tudja különböztetni az öncélúnak nevezett művészetet a valóditól (10.oldal)

Majoros Áron Zsolt szobrászművész: Ma már nincs egységes művészeti kánon. A Képzőművészetin megtanuljuk az egyetemes művészettörténeti nyelvet, tisztában vagyunk őseink milyen motívumokat használtak például a tarsolylemezeken, vagy a kopjafákon. Ezeket a formanyelveket ismernünk kell, mert nagyon jó alapok, s vissza is lehet hozzájuk nyúlni. De azokkal nem lehet mindent közölni. Számos művész használja őseink formanyelvét, s látszik alkotásukon, hogy milyen motívumokat egyszerűsített vagy minimalizált. Ha viszont valaki ezeket a magyaros motívumokat nem a saját maga értékrendszeréből kiindulva használja, akkor az erőltetett, sőt káros is lehet. Hiszen ilyen esetben a művész egy bizonyos társadalmi csoport elvárásainak akar csak megfelelni.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már október 15-én 9.30. és 13 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. őszén

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.