vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.10. 

Elkampányolt beruházások

Évek óta halljuk, hogy majd az európai pénzek segítenek Romániának kilábalni a válságból, a Brüsszelből érkező milliárdok fejlődést, jólétet hoznak.

 Csakhogy nem sikerült kihasználnunk a csatlakozás utáni első hét évet, és úgy tűnik, a ráadásként kapott újabb két esztendő sem lesz elegendő, hogy lehívjuk, ésszerűen felhasználjuk a számunkra elkülönített 19,2 milliárd eurót. Ezért okolhatóak a tehetségtelen, hozzá nem értő kormányok, a politikai taktikázások, újabban pedig az államkasszával való játszadozás, a mohó pénzszerzési vágy is. Szociális juttatásokra, kampányosztogatásra kell az, amit korábban uniós pályázatok önrészére különítettek el.

 Romániának mindeddig 39 százalékát sikerült lehívnia a 2007–2013 időszakban számára elkülönített pénznek, ám a szaktárca vezetője nagyra törő álmokat dédelget, nyilatkozata szerint jövő év végéig elérhetjük a 80 százalékot.

 Csakhogy a valóság mintha mást mutatna, a néhány nappal ezelőtti költségvetés-kiigazítás során az EU-s pályázatok önrészének finanszírozásától megvontak 3,9 milliárd lejt. Ez 8 milliárd lejnyi (1,5–2 milliárd eurónyi) európai pénz elvesztését is jelenti, és szakértők számítása szerint 20 ezer munkahely szűnik meg az így leállított beruházások miatt.

 Végig az utolsók között kullogott Románia európai pénzek lehívása szempontjából. Nehezen indult be a gépezet, sok volt a buktató, hatalmas a bürokrácia, a pályázók ódzkodtak, sokan nem birkóztak meg a feladattal.

 Legtöbb esetben utólagos kifizetésekről lévén szó, várható volt az is, hogy a vége felé nő majd az ütem, ám a 39 százalék így is nagyon csekélynek tűnik. A miniszter szerint idén már kétmilliárd eurót fizetett ki hazai projektekre az unió, és év végéig még egymilliárdra van esély. Csakhogy az év eleji tervek jóval többről szóltak, ha a költségvetésbe e célra elkülönített pénzt most meg lehetett nyirbálni. Kérdés, hogy miért nem volt szükség erre az önrészre, miért maradtak el a tervezett beruházások?

 Bukaresti gazdasági szakemberek szerint a kormány készakarva állította le a tervezett fejlesztéseket, hogy vésztartalékhoz jusson a kampány előtt. Akad olyan is közöttük, aki bűnvádi eljárást indítana a miniszterek ellen Románia gazdaságának aláaknázása miatt. Meglátása szerint azzal, hogy akadályozzák az európai pénzekből tervezett infrastruktúra-beruházásokat, voltaképpen a fejlődésnek vetnek gátat. A Ponta-kormány legújabb lépésének pillanatnyilag 20 ezer munkahely esett áldozatául, de hosszabb távon is fizetünk érte, mind­inkább tovatűnik a remélt és ígért jólét...

 

Farkas Réka

Háromszék