vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.10. 

Legfőbb célunk a munkahelyteremtés

Újra meg kellett határoznunk Kaba fejlesztési prioritásait

Kabán minden alkalmat megragadnak a munkahelyteremtésre, de a település nehezen tér magához a 2006-ban, a szocialista kormány idején történt, cukorgyárbezárás okozta veszteségből. Szegi Emma, Kaba város polgármestere: képviselőtestületünket elkerülték a pártpolitikai csatározások. Célunk a közös munka, mindnyájan a kabaiak és a város érdekét tartjuk szem előtt.

 Kaba város önkormányzata határozatában döntött, hogy új településfejlesztési koncepciót és településrendezési terveket kíván készíttetni. Megtörtént pályáztatással a tervező kiválasztása, a nyertes a nyíregyházi székhelyű ART-VITAL Kft. lett. Mi tette indokolttá az új településfejlesztési koncepció és településrendezési terv elkészítését?

 –Településünkön a településfejlesztési koncepció 2003-ban a településszerkezeti terv 2004-ben készült el és ezek átfogó felülvizsgálata azóta nem történt meg. Egyrészt ennyi idő alatt ezen dokumentumok „elavultak”, ezért friss információk alapján ismét meg kell határozni Kaba fejlesztésének irányait. Ezt követően lehet csak a település fejlődésének érdekében hatékonyan pályázni EU-s forrásokra a 2014-2020 programozási ciklusban. Az csak külön pozitívum, hogy Kaba az idei évben a Belügyminisztériumtól 181 millió forintot kapott az adósságkonszolidációban nem érintett önkormányzat jogán. Ezen összeg nagyobb része kilenc utca leaszfaltozására, míg közel 10 millió forint pedig a fenti dokumentumok elkészítésére nyújt fedezetet.

 Kabáról sokaknak a 2006 végén, a szocialista kormányzat idején bezárt cukorgyár jut eszébe. Mekkora veszteséget szenvedett el a bezárással a város és környezete?

 –Azzal, hogy bezárt a cukorgyár, óriási veszteséget szenvedett el mind a város, mind a térség. A cukorgyár már a ’90-es évek elején elkezdte kiszervezni számos tevékenységet különböző kft-kbe, ezért a bezáráskor már hozzávetőlegesen 200 cukorgyári dolgozót kellett elküldeni. De mellettük a beszállítók és az idénymunkában répát művelők a legfőbb vesztesei a történetnek. Nem beszélve arról, hogy az önkormányzat ezzel évi 200 millió forintos iparűzési adótól esett el. A cukorgyár bezárása olyan nagy tragédiát jelentett az egész régió számára, hogy azóta méltán kérjük a kompenzálását. Több levelet is elküldtem az illetékes szaktárcához cukorgyár területén lévő mintegy 300 hektáros ipari park ügyében. Az Eastern Sugar ígéretet tett arra, hogy 2016-ig ipari parkként működtetik a területet. Azon kívül, hogy lerakták egy gyár alapkövét, komoly befektetési szándék eddig nem volt a városban. Sőt mára nem, hogy növekedett, hanem csökkent a vállalkozók száma. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy idáig nálunk működött a kaposvári cukorgyár csomagolóüzeme, de most az is bezárt, s ezzel mintegy 50 ember került utcára. Tehát véleményem szerint felháborító mindaz, ami az ipari park területén működik.

 A lizinüzem, és a Kabai Táp Rt. megmaradt még a településen?

 –Városunk egyik legnagyobb cége az Evonik Agroferm Zrt, amelyik rendkívül sikeresen működik és fejlődik. Nemrég 2 milliárd forintot nyert pályázaton, ezért a település nagyon bízik az üzem további fejlesztésében. A Evonik Agroferm Zrt-n kívül a holland tulajdonú Agrifirm Magyarország Zrt., a Kabai Hűtőüzem és még néhány cég foglalkoztatja a helyi lakosok egy részét, melyeket nagyon megbecsül a város vezetése.

 Tavaly iráni befektetők jártak a városban. Tudtak-e velük konkrét megállapodást kötni?

 –Nagyon sok befektető járt nálunk – különböző országokból – az elmúlt 8 esztendőben, de sajnos nem tudtunk velük megállapodást kötni, mert az ipari park területe nem az önkormányzat tulajdona, és emiatt közvetlenül nem tudjuk befolyásolni az eladási feltételeket.

 A kabai gyógyvíz és a fürdő adottságait sikerült-e kiaknázni?

 –Folyamatosan gondolkodunk a gyógyvízben rejlő lehetőségek minél hatékonyabb kihasználásában. Több úton indultunk el, amelyek más és más kihívásokat jelentenek, és lehetőségeket rejtenek. Egyrészt idei évben sok éves kudarc után gázmotor által hasznosítjuk a termálvízzel felszínre jövő metángázt. Másrészt áttételesen a fürdő fejlesztésével, működtetésével a településünkre irányuló turizmust és a helyi szállásadókat szeretnénk megerősíteni. Bízunk benne a használt termálvíz elhelyezésére is sikerül hosszú távú megoldást találnunk.

 Mit tud tenni az önkormányzat a településen élők egészségének megőrzése érdekében?

 –Mindenképpen a prevenciót tartjuk a legfontosabbnak. Ennek keretében propagáljuk az egészséges életmód jelentőségét, elérhetőségének lehetőségét, továbbá nagyon sokféle szűrővizsgálatot rendel meg az önkormányzat a településen élők számára. Ez azért is lényeges, hogy a városunk lakóinak ne kelljen elutazniuk egy adott egészségügyi vizsgálatra. Emellett a rendelőintézetben orvosaink többféle szakrendelést tartanak.

 A jobb megélhetés érdekében voltak, akik elköltöztek a városból?

 –Ahogy szinte minden vidéki településre, úgy Kabára is jellemző az elvándorlás. Azt tapasztaljuk, hogy az iskoláskorú gyermekeink száma az elköltözés miatt is csökkent, ezért is elsődleges feladat a munkahelyteremtés, hogy az aktív korúak számára megfelelő jövedelmezési alternatívát tudjon nyújtani településünk. Viszont voltak, akik ideköltöztek, így a lakosságszám nem apadt le tragikus mértékben.

 A tanévkezdés sok szegény sorsú szülő számára anyagilag problémát jelent. Volt-e arra önkormányzati forrás, hogy támogassák a rászoruló családok gyermekeinek iskolakezdését?

 –Önkormányzatunk minden évben tankönyvtámogatást nyújt azon családoknak, akik nem részesülnek ingyenes tankönyvellátásban. Az általános iskolában tanulók támogatásának mértéke a tankönyvcsomag árának függvénye. A középfokú oktatási intézményben tanuló diákok esetén 7.000 Ft , míg felső fokú oktatási intézményben tanuló diákok 10.000 Ft összegű támogatásban részesülhetett az idei tanévkezdéskor.

 Bizonyára többeket meglep, hogy Kabán nyári színház is működik. Mikor hozták létre ezt az intézményt?

 – A Kabai Nyári Színház Közhasznú Egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 10 éves jubileumát. Az intézmény egyesületi formában működik és egyedülálló vállalkozás, hiszen minden évben új bemutatót tart a színház.

 Polgármester asszony immár nyolc éve vezeti a várost, s újból megméretteti magát a Fidesz-KDNP színeiben. Kik Kabán a kormánypártok képviselőjelöltjei?

 –Apponyi Tibor –aki immár nyolc esztendeje képviseli a kabaikat, s a településfejlesztési bizottság külsős tagja – , ifj. Hodosi Lajos, Dr. Kaszásné Sarkadi Anna –jelenleg is képviselőtársam, a Támasz Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője–, Kiss Gáborné és Dr. Koháry György alpolgármester úr. Az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb eredményének azt tartom, hogy a képviselőtestületünket elkerülték a pártpolitikai csatározások. Célunk a közös munka, s mindnyájan a kabaik és a város érdekét tartjuk szem előtt. Bízom benne, hogy továbbra is a képviselők konstruktívan működnek együtt a város érdekében, s aki mellettünk szavaz, Kaba további fejlődése mellett voksol.

 

Medveczky Attila