vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.10. 

Felelősséggel a II. kerületért

Dr. Láng Zsolt: Továbbra is azért szeretnék dolgozni, hogy kerületünk fejlődjön

Születésem óta a kerületben élek, melynek minden zugát ismerem és szeretem. Büszke vagyok számtalan kiváló tudósára, művészére, szakemberére. Mi mindannyian nyugalomra, biztonságra vágyunk, és öncélú politikai szólamok, látszatintézkedések helyett szeretnénk megőrizni kerületünk értékeit, környezeti kultúráját, az alkotó munka békességét, a kiszámíthatóságot és a felelős szakmai vezetést.

 Polgármester úr szeptember 15-én megkapta a városrészben működő Cseppkő Gyermekotthon Populás Antal-emlékdíját. A fővárosi fenntartású intézmény nagyhatású igazgatójáról elnevezett kitüntetést első alkalommal adták át. Mit jelent az ön számára és a kerületnek ez az elismerés?

 –Fél évszázada nyílt meg városrészünkben a Cseppkő Gyermekotthon, ahol szeptember közepén – ebből az alkalomból - jubileumi szakmai napokat rendeztek. Populás Antal a magyarországi gyermekvédelem kiemelkedő alakja volt, aki tizenöt éven át, 1982-től haláláig irányította a rózsadombi gyermekotthont. A róla elnevezett díj nagy megtiszteltetés, hiszen azt ismeri el, hogy sokat teszünk a gyermekekért, egyben további támogatásra ösztönöz. Önkormányzatunk ugyanis a lehetőségei szerint – függetlenül a fenntartótól – hagyományosan segít minden olyan intézményt, amely rászorulókkal foglalkozik.

 Miben merül ki ez a tevékenység?

 –Azon túl is biztosítunk kedvezményeket, programokat, amit a jogszabályok a családok és az idős emberek támogatására előírnak. 2009-ben vezettük be a kedvezményes élelmiszervásárlásra jogosító igazolványt, a Kerület Kártya Pluszt, idén pedig kibővítettük a jogosultak körét. Szélesíteni fogjuk a kínálatot is. Támogatjuk a termelői piacot Pesthidegkúton, és 2013 őszétől a Marczibányi téren is hasonló kezdi meg működését. Ez utóbbi piacon közel 2000 kerületi lakos vásárolhat 20% kedvezménnyel a termelőktől. A vevők így anyagi támogatással fogyaszthatnak egészséges élelmiszereket. A téli hónapokban a Káldor Miklós Kollégiummal közösen tartunk ételosztást a Széll Kálmán téren, és ezzel a diákokat is be tudjuk vonni a szociális munkába. A gyermeknap alkalmából minden évben programokat szervezünk, így színházlátogatást, állatkerti sétát és sok más népszerű foglalatosságot. Karácsonykor pedig - az iskoláktól kapott információkra támaszkodva -megajándékozzuk azokat a gyerekeket, akik szegényebb sorban élnek, és a nagy kerületi karácsonyfa alatt váltjuk valóra „titkos álmaikat”. A fiatal házaspároknak lakásépítési, illetve lakás-felújítási támogatást adunk.

 A kerületben egyre több program indult, indul az idősek számára. Ilyen például az Internet kortalanul tanfolyam, vagy a Nyugdíjas Akadémia előadássorozata. 2014-ben  Idősügyi Tanács is alakult, amelynek polgármester úr az elnöke.

 Fontos, hogy az anyagi segítségen kívül vonzó programokat is ajánljunk a szépkorúaknak, különösen azoknak, akik már nem dolgoznak, akik magányosak. Az Internet kortalanul programnak azért is nagy a sikere, mert azok számára, akik elvégzik a tanfolyamot, új világ tárul fel. Az internet segítségével ügyeket tudnak elintézni, új információkra tehetnek szert, távol élő rokonaikkal, barátaikkal, unokáikkal léphetnek élő kapcsolatba. Az a célunk, hogy időseink mind tartalmasabban tölthessék el idejüket.

 Már nem az önkormányzatok az iskolák fenntartói, de úgy tudom, mégis több iskolaépületet renováltak, renoválnak.

 –Továbbra is magunkénak érezzük az iskolákat, hiszen helyi gyerekek tanulnak bennük. Együttműködve a II. kerületi KLIK-el és az állami szervekkel minden olyan fejlesztést támogatunk, amely javítja az oktatás színvonalát és körülményeit. 2006 óta évről évre megvizsgáljuk iskoláink állapotát és azt, hogy esetenként a renováláson kívül milyen nagyobb fejlesztések szükségesek. Törekszünk rá, hogy a beruházások ne csak az önkormányzat költségvetését terheljék, és sikerült is az elmúlt években számos fejlesztésünkhöz pályázati úton szerezni plusz forrást. Hadd említsek két példát. A korábban a maximálisan kihasznált Fillér Utcai Általános Iskola a gondos karbantartás ellenére sem felelt már meg a kor igényeinek, ezért részben pályázaton nyert pénzből, részben önerőből sikerült teljes körűen felújítanunk. A néhány éve még igencsak huzatos iskola épülete ma a már a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel. A több mint száz éves Áldás Utcai Általános Iskola pedig olyan műemlék, amelynek bővítését sem a jogszabályok, sem a szűk hely nem tette lehetővé. Ezért aztán az iskolával szemben található, önkormányzati tulajdonú telken építünk 15 millió forintért - a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával - multifunkcionális sportpályát.

 A II. kerületben is nagy gond, hogy kevés a bölcsődei és óvodai férőhely?

 –Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert kerületünkben egyre több gyermek születik, s muszáj az elhelyezésükhöz új bölcsődéket, óvodákat építenünk. Mára már az iskolák alsó osztályai is telítődtek. Jelenleg 6 bölcsődénkben – az elmúlt időszakban hármat adtunk át – összesen 450 gyermek számára biztosítunk elhelyezést, és ez 30%-os férőhely-növekedést jelent. Mindez hozzávetőlegesen 900 millió forintba került. Az volt a célunk, hogy elsősorban azokat a kisgyermekes családokat segítsük, ahol a szülők mielőbb vissza kívánnak térni a munka világába. A jelenlegi ciklusban 2 új óvodát is megnyitottunk, és 400 fővel tudtuk bővíteni a férőhelyeket. Így ma a kerület 12 óvodájába 2500 gyerek jár. Az elmúlt közel 6 évben hozzávetőlegesen 1,3 milliárd forintot költöttünk óvodai fejlesztésekre.

 Mi vonzza a II. kerületbe a fiatalokat?

 – Kerületünk Budapest egyik legzöldebb városrésze, és ez nagy vonzerő. Büszke is vagyok szép parkjainkra, rendezett közterületeinkre, a művelődési házak és a Millenáris gyermekprogramjaira. Örömmel látom, hogy a szülők milyen szívesen viszik gyermekeiket a megújult játszóterekre és parkokba, hiszen nyolc éve e területen is töretlenül fejlődik kerületünk.

 Mit érdemes az infrastrukturális fejlesztésekről – például a budaligeti csatornázásról és Pesthidegkút megújult központjáról – tudnunk?

 – Az elmúlt négy esztendőben nagy hangsúlyt fektettünk a tér- és infrastrukturális fejlesztésekre. Így - mint fentebb utaltam rá - számos parkot, játszóteret újítottunk fel. Átadtuk a Bibó István parkot és a Bánffy György Emlékparkot, amely utóbbi mintegy 8000 négyzetméternyi terület Pesthidegkút kapujában. A Mechwart liget tavaly nyerte el a Magyarország Legszebb Főtere díjat, a Lövőház utca pedig Buda egyik legkedveltebb sétálóutcája lett. Az ön által említett infrastrukturális befektetések területén évről évre haladtunk, illetve haladunk előre, de mivel 36 négyzetkilométeren kell fejlesztenünk, még nem érhettünk a feladat végére. Az elmúlt években 18 ezer méter utat újítottunk fel, 19 ezer négyzetméteren építettünk járdafelületet, és ha Budaligeten elkészül a vízelvezető csatornarendszer, kerületünk teljes egészében csatornázottá válik. Mindemellett az elmúlt években fontos forgalomtechnikai fejlesztéseket is elvégeztünk. Korszerűsítjük a Máriaremetei út–Hidegkúti út közlekedési csomópontját, így várhatóan csökkenni fog a torlódás a környéken. Folytatódik a Margit körúti közpark kialakítása is. A kormány még tavaly tavasszal nyilvánosságra hozta szándékát, hogy a volt Ipari Minisztérium épületét elbontatja. Megtörtént, és hamarosan az úgynevezett Melegpörgetőre és a Ganz-csarnokra is hasonló sors vár. Ezt követően alakítják ki majd azt az 500 férőhelyes mélygarázst, amely jelentősen enyhíteni fogja a környék parkolási gondjait. A projekt befejezéseként parkosítják a területet, így 2,5 hektárral nő Bel-Budán a zöld felületek aránya. A Millenárissal és a Marczibányi térrel összekapcsolódó park-együttes egyedülálló lehetőséget nyújt majd a kikapcsolódásra, a rekreációra, a szabadidő kellemes eltöltésére.

 A kulturális kiadásokra, a kultúraközvetítő intézmények fejlesztésére a költségvetésben sokszor a „maradványelv” érvényesül. Így történik ez a II. kerületben is?

 – Költségvetésünk jelentős részét költjük kulturális események, programok szervezésére, és a művelődés lehetőségeinek kibővítésére. Korábban szó esett arról, miért is költöznek hozzánk szívesen fiatal házaspárok? Úgy gondolom, nem csak a zöld környezet csábító számukra, hanem az intenzív, minden korosztály számára programot kínáló kulturális élet is. Mind a Marczibányi Téri Művelődési Központ, mind a Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ színvonalas műsorokkal, országos hírű fesztiválokkal várja a kerület, sőt az egész főváros lakóit. Segítjük a kultúraközvetítő intézményeket is. Tavaly például  - a költészet napja alkalmából - közel 5000 könyvet ajándékoztunk a KSH könyvtárának, és 2500 kötet könyvadományt kapott a csángóföldi Ferdinándújfalu. Felújítottuk, akadálymentesítettük a Klebelsberg Iskola könyvtárát. Kormányzati segítséggel hamarosan elkezdjük a romos állapotban lévő Klebelsberg-kastély újjáépítését. Több ingyenesen látogatható programot szervezünk, ilyen a Szülők Akadémiája, a Nyugdíjas Akadémia és a Sikeres vállalkozásokért-rendezvénysorozat.

 A közelmúltban Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hivatalában fogadta önt és Dankó Virág alpolgármestert. A találkozó két kiemelt témája a János-kórház, valamint az egykori OPNI jövője volt. Miben állapodtak meg az államtitkár úrral?

 –Nemrég fejeződött be az összes kerületi háziorvosi rendelő felújítása, megszépültek, komfortosabbá váltak, közel 100 millió forintot fordítottunk erre. Most egyik legfőbb célunk, hogy megújítsuk a Kapás utcai egészségügyi alapellátó központot. Mindezeknél azonban komplexebb feladat a János Kórház ügye. Minden Budán élő tudja, hogy megújítása, műszaki állapotának javítása sürgető feladat. Az intézmény korszerűsítése, és ezzel a budai egészségügyi ellátás javítása azonban jelentős forrásokat igényel. Az államtitkárnak felajánlottuk, hogy önkormányzatunk, amiben csak lehetséges, partner lesz. Megtudtuk, hogy már készül az észak-budai régiót érintő egészségügyi fejlesztés koncepciója. Szóba került a szociálliberális kormány által 2007-ben bezárt OPNI ingatlan-együttese is. Az önkormányzat akkor sikeresen megakadályozta az ingatlanspekulációt, és a szabályozási tervben úgy intézkedett, hogy a terület csak egészségügyi funkcióra használható fel. A kormányzattal együttműködve azt szeretnénk elérni, hogy az egykori OPNI épületeiben újra egészségügyi szolgáltatás működjön.

 Milyen tervekkel készül az immár ötéves, új polgármesteri időszakra?

 – Remélem, hogy ismét elnyerem a választók bizalmát. A harmadik ciklusra most már nyolc év tapasztalataival készülök. Kollégáimmal összeállítottuk azt a programot, amelyet meg kívánunk, és meg is tudunk valósítani az elkövetkezendő öt évben. Továbbra is alapvetőnek tartom, hogy választási kampányígéreteim konkrétak és számon kérhetőek legyenek. Be szeretném fejezni már folyamatban lévő beruházásainkat, így a megkezdett út- és járdafelújítási programot. Folytatni kívánjuk az iskolaudvarok és a szabadtéri sportpályák korszerűsítését, a játszóterek fejlesztését, korszerűsíteni az időseket ellátó gondozási központokat. Olyan nagy volumenű város-rehabilitációs céljaink is vannak, mint a Gül Baba -türbe és környéke megújítása, amelynek terveit már elkészítettük. A magyar és a török kormány idén februárban ez alapján írta alá a fejlesztés alapdokumentumát. Az önkormányzat koordinálja majd a munkálatokat, és bízunk benne, hogy nemcsak a türbét, hanem tágabb környezetét is rendbe tudjuk hozni. Összességében: a következő öt év tennivalóit a realitás talaján állva alkottuk meg. Tartom magam ahhoz az elvhez, hogy csak olyat ígérünk, amit be is tudunk tartani, és csak olyan fejlesztést, vállalkozást kezdünk el, amelyet hitelfelvétel nélkül tudunk megvalósítani. Bízom benne, hogy a választók, ezúttal is értékelni fogják elkötelezettségünket a II. kerület nyugalma, gyarapodása és kiegyensúlyozott fejlődése mellett.

Medveczky Attila