vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.17. 

Szent István-mellszobrot avattak Tordán

Tordán október 12-én kettős ünnep volt: a Nepomuki Szent János templom külsején elvégzett tatarozási munkálatok befejeződtek, és ezért tartottak hálaadó szentmisét, majd utána szoboravatóra került sor, ugyanis a tordaiak régi álma valósult meg - köztéri szobrot kapott a falu, mégpedig Szent István királyunk mellszobrát.

 A mestermű megalkotója a szabadkai Vékony Lajos keramikus, iparművész, akinek a munkája ifj. Antal Mihály öntőműhelyében kapta meg végső formáját. Az alkotó az államalapító királyunk fiatalkori vonásait örökítette meg munkáján.

 A hálaadó szentmisén msgr. dr. Német László megyéspüspök megköszönte az adományozóknak a segítséget, hogy a tordai templom felújításának külső munkálatait elvégezhették, de ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a templom belső részének felújításához is majd sikerül beszerezni az eszközöket.

 A hálaadó szentmisét követően a Petőfi Sándor ME előtti téren Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke, a VMSZ elnöke és Dobai János, Torda helyi közösségének tanácselnöke leleplezte Szent István király mellszobrát, majd a püspökatya és Tapolcsányi Emánuel plébániai kormányzó közreműködésével megszentelte a szobrot.

 A szoboravatón ünnepi beszédet mondott Dobai János, aki a kettős ünnep jelentőségéről szólt, Pásztor István pedig beszédében a tordaiak követendő példáját emelte ki, hisz e kis magyar közösség mindig megtalálja annak a lehetőségét, hogy valóra váltsa elképzeléseit.

 A szoboravatót ünnepi műsor követte, amelyben a zentai Mécsvirág együttes Vannak vidékek című összeállítását láthatta a nagyérdemű, majd fellépett Csíkos Dániel szavaló, Hevesi Tibor szólóénekes, meg a helyi Petőfi Sándor ME táncosai is ünnepélyesebbé tették a rendezvényt.

 

Kónya-Kovács Otília

 

(vajma.info)