vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.17. 

Református rádiója lett a keleti egyházmegyéknek

A címben szereplő állítás csak félig igaz, mert nem a keleti egyházmegyékhez tartozik a földfelszíni sugárzású református rádió, de a sátoraljaújhelyi adóról úgy szórható az Európa Rádió műsora, hogy az a Zempléni Egyházmegye szinte teljes területén, s az Ungi Egyházmegye egy részén is befogható és így hallgatható.

 A Tiszáninneni- és a Tiszántúli Református Egyházkerületek tulajdonában lévő Európa Rádió közel egy fél éve sugároz állandó jelleggel a sátoraljaújhelyi vételkörzetben is, azonban a műsorszolgáltató újhelyi rádióadásának elindulása alkalmából rendezett ünnepi sajtótájékoztatóra csupán több hónapos „próbaüzem" után, 2014. szeptember 19-én került sor a sátoraljaújhelyi városháza dísztermében.

Az ünnepi alkalom a Lavotta Művészeti Iskola Hangász Négyesének előadásával kezdődött, majd az Európa Rádió ügyvezető igazgatója, Bacsó István köszöntötte a jelenlévőket és számolt be a rádió több mint egy évtizedes és a református rádió közel egy évtizedes múltjáról, az újhelyi műsor indulásának körülményeiről, valamint arról a Szalay Annamária Média Alapítvány díjról, amit egy pár napja vehetett át a rádió üzemeltetője, mivel segítik a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelését.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke beszédében visszaemlékezett arra, hogy miként indult a református műsor a korábban még nem egyházi kézben lévő rádióban. Kiemelte, hogy evangéliumot továbbadni nem mást jelent, mint hírt adni, ezért nem idegen, hogy a rádión keresztül is hangzik az evangélium, még ha ennek a műsorok olykor nem a direkt módját választják. „Amikor az egyházkerület átvette a rádiót azt mondtam, hogy vettünk egy templomot, amibe soha nem látszik, hogy ki jön be, vagy ki megy ki. Azonban nem mindegy, hogy mit és hogyan mondunk, mert amíg a tényleges templomban ülő személy nem áll fel az istentiszteleten és megy ki a templomból, addig a rádióhallgató átkapcsol és keres egy másik adót." – emlékezett vissza a püspök úr a rádió indulására, s utalt rá, hogy ezt szem előtt tartva kell az új adó műsorait is összeállítani.

Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület első embere az ünnepségen elhangzó köszöntő beszédében kifejezte örömét az új frekvencián való sugárzás és ez által a még több ember elérhetősége kapcsán. Ünnepi beszédében utalt arra, hogy bár a reformáció óta valljuk, hogy az egyház ott ismerhető fel, ahol az evangélium tisztán hirdettetik, a sákramentumok helyesen ki vannak szolgáltatva és az egyházfegyelem gyakorolva van, azonban 2014-ben elmondható, hogy az egyháznak másodlagos ismertetőjelei is vannak, amelyek sokak számára először mutatják meg, hogy mi az egyház. Utalt Aquinói Tamásra, akinél ismert volt a preparatio evangelii, vagyis az evangélium előkészítése kifejezés, ami azt jelenti, hogy az evangéliumtól távol élő személyeknél bizonyos esetekben elő kell készíteni a terepet, be kell őket vezetni az evangéliumba, amely előkészítés, bevezetés történhet akár a rádión keresztül is, és segítséget jelenthet abban, hogy a hallgató az „előkészítés" után megértse azt, ami az egyház tényleges feladata és küldetése.

Dr. Hörcsik Richárd a régió országgyűlési képviselője a rádiót befogadó térség nevében köszöntötte az ünnepségre egybegyűlt sokaságot. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy összekuszálódott világunkban nem mindegy, hogy mi és hogyan jut el hozzánk, ezért kiemelten fontos, hogy egy értékadó és mértékadó rádió szóljon, mint amilyen az Európa Rádió. Beszédében kiemelten fontosnak nevezte, hogy az újhelyi adó lehetőségeit kihasználva, a felvidéki magyarság is be legyen kapcsolva a műsorfolyamba. Fontos, hogy információval segítsük a régióhoz tartozó, de a határ másik oldalán élő hit- és nemzettestvéreinket – fogalmazott.

Az ünnepség utolsó felszólalójaként Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, a rádiót befogadó város nevében üdvözölte az egybegyűlteket és fejezte ki örömét, hogy a városnak, s a szűkebb régiónak újra lesz saját rádiója az Európa Rádió által, aminek műsorstruktúráját is méltatta, kiemelve, hogy a rádiónak nem csak műsort kell adnia, de nevelnie is kell. Meglátása szerint ez a nevelési cél az által, hogy a rádió a református egyház tulajdonában van, biztosított.

Az ünnepi alkalmat, az Európa Rádió sátoraljaújhelyi frekvenciájának elindulása kapcsán összehívott sajtótájékoztatót a helyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola énekkarának előadása zárta.

 

Molnár István, refzem.eu/Felvidék.ma