vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.17. 

A titkosszolgálat szerint tucatnyi szerbiai polgár harcol külföldön zsoldosként

A szerb titkosszolgálat adatai szerint egy tucat vagy legfeljebb néhány tíz szerbiai polgár harcol külföldi harctereken, mondja Zoran Babić, az SNS frakcióvezetője.

 Babić emlékeztetett arra, hogy a szerb szkupstina elfogadta a büntetőtörvénykönyv kiegészítéseit, amelyekkel megszigorítják a büntetéseket azok számára, akik külföldi harctereken harcolnak. Ezzel megakadályoznák ezt a jelenséget, függetlenül attól, melyik harctérről van szó, a szíriairól, az irakiról vagy az ukrajnairól. Ebben nem tesz a törvény semmilyen különbséget.

 „Szerbia nem szeretne szemet hunyni felette, és nem szeretné ignorálni polgáraink részvételét a külföldi háborúkban, bármilyen – pénzügyi vagy ideológiai – indíttatásból is teszik” – közölte Babić a Pink Televízión.

 „Emiatt vezettünk be a büntetőtörvénykönyv kiegészítéseivel a szigorúbb büntetéseket azok számára, akik külföldi harcterekre akarnak menni. Visszatérhetnek saját országukba, de felelni fognak, a büntetés pedig hat hónaptól öt évig terjed, a szervezők azonban még veszélyesebbek, ezért számukra egytől nyolc évig terjedő büntetést irányoztak elő” – mondta Babić.

 Elmondása szerint Szerbia tudást, árut és szolgáltatásokat akar exportálni, s ezután a sport- és egyéb eredményekről legyünk ismertek, ne pedig az alapján, hogy polgáraink nyomot hagytak a külföldi harctereken.

 „Küzdünk az ország imázsáért, hogy a régióbeli stabilitási faktor lehessünk, és része vagyunk a terrorizmus elleni küzdelem koalíciójának” – hangsúlyozta.

 Leszögezte, az állam azt szeretné, hogy a polgárai Szerbiában maradjanak, és a közösség tevékeny tagjai legyenek, ne pedig „időzített bombák”, írja a Tanjug.

 

(vajma.info)