vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.21. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 43.száma!

A tartalomból:

A MI AMERIKÁNK? (címlapon)

Mára Amerika oda jutott, hogy a világ egyre több országában érzik úgy embertömegek, hogy nemzeti érdekeik szempontjából talán jobb lenne, ha elsősorban Amerikával, de általában a befolyása alatt álló Nyugattal szemben, másokhoz közelednének kormányaik. Mi történt a mi Amerikánkkal? Nem a mi gyermekien naiv Amerika-képünket siratom, de ha már maga Brzezinski is riasztónak véli a hasonlóságot a mai Amerika és a hanyatló, felbomlás előtti Szovjetunió között, akkor már tényleg baj van. Mert Amerikában a megbénult kormányzati rendszer képtelen a politika komoly felülvizsgálatára, a katonai költségvetés túlterheli az országot, olyan kalandokkal rontva az ország renoméját, mint az Afganisztán meghódítására irányuló több évtizedes kísérlet, amely szükségképpen vallott kudarcot.

 In memoriam Csurka István

MÁSIK IDŐSZÁMÍTÁS (2.oldal)

A börtönök mélyét megjárt ember saját szenvedéseitől terhes, őszinte szavai is belehullanak az örökös hazudozás elviselhetetlen ürességébe. Szép volt a forradalom? Igen, az volt, csoda volt, Isten megajándékozta ezt a nemzetet a szabadságért való életáldozat szentségével. A forradalom kifejezhetetlenül nagy pillanata volt történelmünknek. De ha ők is ezt mondják, akik eltiporták és eltiportatták? Hát visszafelé forog a Föld? Azok, akik a forradalom leverése után a gerinctörés évtizedeit, a soha nem volt gyötrés, megalázás és a felőrlés és az elevenen való megnyúzás Kádár–Aczél-korszakát borították rá erre a nemzetre, most velünk akarnak ünnepelni, pusztán azért, mert egy másik gyötrő korszak haszonélvezői is ők maguk?

 „Az embernek a testvérét is kötelessége feljelenteni!”

A Recskre induló internáltakat az ÁVH-s alezredes azzal hitegette, hogy aki jól dolgozik, hamar hazamehet (3.oldal)

A kommunista diktatúra, ahogy mindenütt másutt, úgy Magyarországon sem válogatott az eszközökben a rendszerellenesnek titulált emberek, társadalmi csoportok ellen. A sok embertelen bűncselekmény közül is kiemelkedik a „magyar Gulag”, azaz Recsk, amely bár kényszermunkatáborként forog közszájon, valójában megsemmisítő tábornak épült és így is működött. Mára kevesebb, mint húsz túlélője maradt Recsknek, ezért különlegesen fontos feladat, hogy újra és újra dokumentáljuk a Csákány-kő lábánál történt egykori borzalmakat. A közelmúltban lezajlott megemlékezés apropóján a Recski Szövetség főtitkárával, Dr. Kőrösmezey Lászlóval beszélgettünk.

 Újjáéledt a remény

Beszélgetés Andrzej Wajdával (4.oldal)

Az idén nyolcvannyolc esztendős Oscar- díjas lengyel rendezőről kevésbé közismert, hogy az életműve gerincét jelentő filmalkotásai (Hamu és gyémánt, A márványember, A vasember, Nagyhét) mellett színházi rendezéseivel is legendássá vált. Még kevésbé tudott tény, hogy a 2000-ben átvett Oscar-díj szobrocskáját a híres Jagelló Egyetem gyűjteményében helyezte el, ezzel is kinyilvánítva Krakkó iránti szeretetét. Különösen méltó tehát, hogy az ősi lengyel koronázó fővárosban beszélgethettünk.

 1956 messze világító fáklyája

Bár sokan meg akarják hamisítani a történelmet, de Október 23. a pesti srácok forradalma volt (5.oldal)

Wittner Mária az 1956-os forradalom és szabadságharc élő tanúja, egyik áldozata és példaképpé váló hőse. Tutsek vérbíró 1958-ban első fokon halálra ítélte. 1959-ben másodfokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A rendszerváltozás óta aktívan részt vesz több ötvenhatos veteránszervezet munkájában. 1991. október 23-án a Magyar Köztársaság Nagykeresztjével tüntették ki. Wittner Mária: „amikor kimentem a barikádra harcolni, nem forradalmárnak, hanem magyarnak éreztem magam. Sokkal inkább a börtön, és a börtön utáni évek tettek forradalmárrá bennünket. Attól, hogy valaki csak hőbörög, még nem lesz forradalmár.”

 Idén a kormány elé kerülhet a felsőfokú duális képzésről szóló koncepció

A gazdasági versenyképesség egyik kritériuma a gyakorlatorientált felsőoktatási képzés (7.oldal)

A felsőoktatás duális irányba mozdítása összecseng a kormány újraiparosítási politikájával és azzal a céllal, hogy Magyarország legyen a térség termelési központja, ahol minél több magas hozzáadott értékű terméket gyártanak. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke: meg kell teremteni a szakmunkásképzés és a felsőoktatás közti átjárás lehetőségét.

 Az embargó miatti bevételkiesés kompenzálására vehetnek igénybe támogatást a gazdák

Mezőgazdaságunk hozzájárulása a magyar GDP-hez 2014-ben is emelkedik (9.oldal)

Lengyelországban tett látogatást a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Poznani látogatása során Dr. Nagy István kétoldalú tárgyalást folytatott Marek Sawicki, lengyel vidékfejlesztési és mezőgazdasági miniszterrel. Az államtitkár szerint minőségi, származási, termékvizsgálati paraméterekkel megakadályozható, hogy más országok felhalmozódott termékei dömping áron a magyar piacra kerüljenek, s ezzel letörjék a hazai termelői árakat.

 A magyar zenei élet kuriózuma a „gyülekezeti kántorok” együttese

Amerikától Ázsiáig tudják, hogy hazánkban világszínvonalú a rézfúvóskultúra (10.oldal)

Kovács Zalán László tubaművész, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes alapítója, művészeti vezetője: Sajnos nálunk a rézfúvós együtteseket kevésbé becsülik meg, ezért – méltatlanul – nem eléggé ismertek. Ma a magyar zenészek – tisztelet a kivételnek – többsége is csak alig tud megnevezni egy hazai trombita- vagy kürtszólistát. Ebből kiindulva vajon menynyien hallottak játszani egy hazai szólista tubaművészt? Az a baj, hogy a magyar zenei ízlést is az anyagiak határozzák meg. A tehetségkutatók, és a médiában sugárzott zenék alapja, hogy a menedzserek olyan produkciókat szervezzenek, amelyek számukra pénzforrást jelentenek. A mai sztárorientáltságú világban elvesznek az értékek, s ebben a médiának óriási a felelőssége.

 A békéscsabai teátrum kettős ünnepe

Az önálló társulat létével az alkotó munka jelent meg a békési megyeszékhelyen, ami színházunk legkomolyabb értéke (12.oldal)

Fekete Péter a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, a Magyar Teátrum főszerkesztője: nem szeretem a művészszínház, a művészprodukció kifejezéseket, de a gondolkodtató színházat már igen, így játszunk olyan műveket is, melyek megtekintése közben gondolkodnia kell a közönségnek. Mert nem mindegy, hogy kikapcsolódni jön a néző a színházba, vagy bekapcsolódni.

 Rencsényi Hajnal Elvira, a délvidéki Hét Nap újságíró-szerkesztője: FELÉLED A TURULMADÁR (13.oldal)

A Délvidék magyarsága ellen 1944 és 45-ben elkövetett vérengzés kétségkívül a magyar történelem legvéresebb korszaka. A Tito partizánjai által elkövetett kegyetlenségeknek a becslések szerint több tízezer ártatlan magyar, de rajtuk kívül zsidó, német és más kisebbségi áldozata is volt. Mára már egyértelművé vált: az akció célja a magyartalanítás, vagyis a térség etnikai arányának megbontása volt.

 Csorja Gergely : AZ AMERIKAI MINTA (19.oldal)

Meghallhattuk Mr. Goodfriend követségi ügyvivőtől az ATV-n, hogy minden ország szuverenitásából következő jog, hogy azt enged be határain, akit akar. Ez tulajdonképpen jó hír, Goodfriend úr igaz jó barát, és most a nyitott baráti és szövetséges beszélgetés közben, ami Magyarország és az Egyesült Államok között zajlik a magyar kormány is megérthetné végre a nyugati demokrácia lényegét. A lényeg ugyanis az, hogy a magyar kormány a jövőben mindenféle indoklás nélkül ebrudalhat ki, sőt eleve be sem engedhet embereket. Ez bizony nagyban hozzájárulhat jó közérzetünkhöz, a magyar érdekekhez és a tiszta levegőhöz. A sort – amennyiben javasolhatom – Soros Györggyel kezdjük. A listára tulajdonképpen maga Goodfriend úr is felkerülhet, néhány izraeli befektető, Scheppele asszony, Rui Tavares, Daniel Cohn- Bandit, Ron Werber, Victoria Nuland és Bill Clinton mellé. Merthogy nagyon aggasztó az amerikai kormányzat tevékenysége, mindenki tudja, hogy az amerikai titkosszolgálatok megfigyelték és lehallgatták a legtöbb európai állam kormányait, többek között Angela Merkelt is, és feltehetőleg a magyar kormány tagjait is.

 

Keresse a Magyar Fórum ünnepi számát már október 22-én, szerdán az újságárusoknál! De már október 21-én 9.30. és 14 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. őszén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;  

Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.