vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.17. 

Már megint nincs rajta sapka

Az atlatszo.blog.hu azt a szenzációs hírt tárta a nagyérdemű elé, hogy Szijjártó Péter édesapjának volt (!) cége sokmilliárdos vasút-felújítási közbeszerzési eljárást nyert az elmúlt években. Hogy ennek milyen hírértéke van azon túl, hogy valamit megpróbál rákenni a frissen kinevezett külügyminiszterre, nem tudom. Ellenben kiválóan mutatja a szardobálás természetét.

Szijjártó István vasútmérnök ugyanis 1991-ben alapított cégével számtalan magyarországi vasútvonal felújításában vett részt, kormányoktól függetlenül. A cég honlapjának tanúsága szerint a céget 2003-ban kivásárolta a Wiebe-csoport, egy jelentős német székhelyű vasútépítő társaság.

Ebből Szijjártó Istvánnak nyilván jelentős vagyona keletkezett, amihez amúgy semmi közünk sincs. Illetve annyiban van, hogy Szijjártó Péter magyarázatának, hogy szülei adtak pénzt a támadott ingatlanvásárlásra, ezek szerint valós alapja van.

De ez nem számít. Valakik kiadták az ukázt, hogy Szijjártót ki kell csinálni, mert hogyan képzeli, hogy külügyminiszter lesz. Elővettek egy fél évvel ezelőtti mondvacsinált ügyet. Miből vett magának házat? Megmondta. Utána gunyoros írások garmadájával hülyítették a nagyérdeműt, hogy sokba van a gyerek a családnak. Szijjártó válaszolt: nem hajlandó szégyenkezni, amiért a szülei sokat dolgoztak. Ezután jött a kétség ébresztése: Nem átlátható ez az ügylet, gyanús az egész. Majd amikor kiderül, hogy Szijjártó családja tényleg tekintélyes vagyonnal rendelkezik, méghozzá teljesen átlátható szerzéssel, akkor jön a csavar.

Szijjártó apjának volt cége miért nyer közbeszerzést? Mindegy, hogy már nem az ő cége, mindegy, hogy akkor is nyert, amikor a fia még iskolába járt, a gyanú rá van kenve. A mérhetetlen igyekezetben, hogy a családot befeketítsék, még arra sem figyelnek ezek a nagyszerű újságírók, hogy egyik támadás kioltja a másikat. Nem ez a lényeg. A lényeg, hogy a nagyközönség, az üggyel valójában nem foglalkozó nagyközönség tudatalattijába beépítsék: Szijjártóval, a külügyminiszterrel nincs valami rendben.

Álszenetek, akik alá intézményeket, újságokat vagy tíz és százmilliókat toltak, erkölcsi kifogásaiknak adnak hangot. Még az úgynevezett jobboldalon is.

Szijjártó nem tehet semmit, ha gazdag a családja, az a baj, ha nem, akkor az. De nem Szijjártóval van itt a baj. Sokkal inkább az álszentek sokaságával, akik 100 ezrekkel kibélelt pozíciókból, komoly évtizedes „ügyeskedési” és simulási előélettel játsszák el a viccből ismert róka és farkas szerepeket. Balról és kevésbé érthetően jobbról is.

 

Csorja