vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.24. 

Rendőröket vádolnak a nagykövetségek felgyújtásával

A belgrádi főügyészség az elkövetkező két napban kilenc bűnvádi feljelentést nyújt be a belügyminisztérium azon emberei ellen, akik felelősek a nagykövetségek 2008-as felgyújtása miatt, írja a Danas napilap.

 A napilap szerint a gyanúsítottak között nem szerepel Milorad Veljović rendőrigazgató, de három rendőrtábornok, Stevan Bijelić, Borivoje Tešić és Mladen Kuribak igen, valamint Belgrád egykori rendőrfőnöke, Slobodan Vukolić is.

 A Danas arról ír, hogy a listán szerepel még a belügyminisztérium öt tisztségviselője, s mindannyiukat munkavégzés közben elkövetett mulasztással és általános veszély előidézésével terhelik, aminek következményeként felgyújtották az amerikai és a német nagykövetséget, egy személy pedig életét vesztette a tűzben.

 A belügyminisztériumban Nebojša Stefanović belügyminiszter kezdeményezésére alapítottak munkacsoportot, hogy megállapítsák, kik és milyen mulasztásokat követtek el a nagygyűlés biztosítása során és utána.

 „A munkacsoport elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy vádat emeljen a gyanúsítottakkal szemben. Ezeket tíz nappal ezelőtt átadtuk az ügyészségnek. Most nekik kell eldönteniük, hogy eljárást indítanak-e vagy sem, de a bizonyítékok erősségére és az átadott tényekre való tekintettel, arra számítunk, hogy bűnvádi feljelentés lesz a vége” – mondták el a Danasnak a belügyminisztériumban.

 Borivoje Tešić, a csendőrség egykori parancsnoka és az egyik magas rangú rendőrségi tisztségviselő, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelős a nagykövetségek felgyújtása miatt, nem olyan régen a Danasnak adott interjúban elhárította a felelősséget, mondván, hogy a nagygyűlés éjszakáján kizárták a parancsnoki láncból.

 

(B92)