vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.24. 

Magyarországi támogatással újulhat meg a csíksomlyói kegyhely

A magyar kormány húszmillió forinttal támogatja a felvidéki magyar katolikus hívek körében is kedvelt csíksomlyói kegyhely megújítását – jelentette be Csíksomlyón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 A zarándokhely nemcsak szakrális érték, hanem az összmagyarság nemzeti értéke is

Soltész Miklós elmondta, a támogatást a tárca jövő évi költségvetésében különítik el, és annak felhasználásáról a csíksomlyói kegyhely gondnokságát ellátó ferences szerzetesek döntenek majd. Az államtitkár szerint a zarándokhely nemcsak szakrális érték, hanem az összmagyarság nemzeti értéke is, hiszen a katolikus hívek mellett vonzza a protestáns keresztényeket és az útkeresőket is.

Böjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke elmondta: a csíksomlyói búcsúk szónokai számára épített Hármashalom oltár felújításához kértek segítséget a magyar kormánytól, de a felajánlott támogatásból más munkálatokat is elvégezhetnek. „A zarándokház is felújításra szorul, folyik az orgona javítása és a sekrestyét is fel kell újítani" – sorolta a teendőket a rendház főnöke.

Soltész Miklós a Mária-út Konferencia megnyitóján is beszédet mondott október 17-én. Amint a rendezvény után az MTI-nek telefonon elmondta, arra kívánta ráirányítani a figyelmet, milyen fontos szerep hárul a zarándokhelyekre a fiatalok megszólításában.

Szabó Tamás, a Mária-út Egyesület elnöke az égi akaratot véli felfedezni abban, ahogy a Mária-kultusz ápolását célul kitűző civil kezdeményezés tíz év alatt kinőtte magát. Az elnök Közép-Európa zarándokútjának nevezte a Mária-utat, amely összeköti Csíksomlyót a medjugorjei, częstochovai és máriazelli zarándokhelyekkel, összegyűjti a közép-európai népeket és gyógyítja a lelki sebeiket.

 

Felvidék.ma