vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.24. 

Szinódus: nincs állásfoglalás az újraházasodottakról

A világ összes családjához, de elsősorban a keresztényekhez szól a vatikáni püspöki szinódus szombaton bemutatott rövid üzenete, amelyet a püspökök nagy többséggel fogadtak el – mondta el a szöveg szerzője, Gianfranco Ravasi bíboros vatikáni tájékoztatóján.

 Az üzenetről szavazó 174 püspökből 158 voksolt igennel, a szinódus 16 tagja nemmel szavazott vagy tartózkodott – jelentette be szombaton Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

 A szinódusi üzenet hangsúlyozza, hogy a püspökök nem döntöttek az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozásáról. Erről tovább folytatódik az egyeztetés a következő, 2015-ös szinódusig. Az üzenet megemlékezik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatairól is.

 Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szinódusi üzenet műfajánál fogva rövid és lényegre törő. Hozzátette: vigasz és egyben buzdítás kíván lenni a mai világ nehézségei között élő családok számára, akiknek a püspökök elismerésüket és köszönetüket fejezik ki a családok mindennapos tanúságtételéért.

 Az üzenet szerint a szinódus rálátást nyújtott a mai családok összetett valóságára, amelyben a legnagyobb kihívást a házastársi hűség jelenti. A Vatikán honlapján közölt szöveg megjegyzi, hogy a hit és az értékek erővesztése, az individualizmus kultúrája és a korunk diktálta stressz „problematikus családi helyzeteket teremt”. Az egyház ajtaja mindig nyitva van, senkit sem zár ki – fogalmaz az üzenet. Gianfranco Ravasi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a befogadás nem jelenti „minden családi módozat automatikus elismerését”.

 A szinódus valódi témája ez volt

 A szinódus záróüzenete a férfi és nő közötti szeretetet, az összeházasodott és gyermekeiket hitben felnevelő párokat állítja példaként. A szövegben az olvasható, hogy a szinódus elmélyítette az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori kísérésének kérdését, de az egyháznak ebben a kérdésben még meg kell tennie „a következő szinódusig tartó utat”.

 A püspökök kiemelték, hogy a mai családok „puszta létükért fáradoznak” a betegségek okozta szenvedések miatt éppúgy, mint az emberi méltóságtól megfosztó gazdasági válság terhe alatt. Az üzenet megemlékezett a bevándorlók csónakjaira felkapaszkodó szegény családok tömegeiről, a menekültekről, a hitük miatt üldözöttekről, a háborútól és elnyomástól sújtott családokról, az erőszakot elszenvedett nőkről, az emberkereskedelem és a papi pedofília gyermek- és fiatalkorú áldozatairól. A püspökök a kormányoktól és nemzetközi szervezetektől a családok jogainak előmozdítását, támogatását szorgalmazták, azt hangsúlyozva, hogy korunkban a jólét kultúrája érzéstelenné teszi az embereket mások szenvedésével szemben, amely puszta látvánnyá törpül.

 A pápa nem nyilvánul meg

 Ravasi bíboros az újságíróknak azt mondta: Ferenc pápa nem nyilatkozik az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdésében, mivel ez megbénítaná a püspökök tanácskozását, amely a következő szinódusig folytatódik. A bíboros Szent Ágostont I. Ince pápa egyik ítélete kapcsán elhangzott szavait idézte latinul: Roma locuta, causa finita, vagyis Róma (a pápa) szólt, a vitatott kérdés le van zárva.

 

(erdely.ma)