vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.24. 

Hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram kerete

A családok 10 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá 170 ezer köbméter tűzifához

Az eddigi kétmilliárdról hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram keretösszege, amelyet mostantól szénvásárlásra is lehet fordítani. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője elmondta: megalakítjuk azt a nemzeti közműszolgáltató holdingot, mely 2015 tavaszán kezdi meg működését. Az egyetemes szolgáltatói piacon, piaci körülmények között működik majd a nemzeti közműszolgáltató holding, amely saját magára nézve állítja föl azt a kritériumot, hogy nonprofit rendszerrel kell üzemelnie.

 Mi tette lehetővé azt, hogy ilyen nagy összegre fölemeljék a szociális tűzifaprogram keretét?

 – A kormány elkötelezett a rezsicsökkentés folytatása mellett. A rezsicsökkentés 2013 óta három ütemben történt meg. Azóta a földgáz ára 26,5%-kal, az elektromos áram ára 25,7%-kal, s a távhő ára 23,3 százalékkal csökkent. Ehhez kapcsolódik még, hogy tavaly július 1-jétől minimum 10%-kal csökkent az ivóvíz, a csatorna, a szennyvízszippantás, a hulladékelszállítás, a pb-gáz és a kéményseprés ára is. Ezek az árcsökkentések azt eredményezték, hogy jelenleg egy átlagos keresetű, lakótelepen élő család – amelyet minimum két szülő és két gyermek alkot – évente 110-120 ezer forintot, míg egy nyugdíjas 80 ezer forintot, és egy nagyobb család, ahol több generáció él együtt, több mint 200 ezer forintot takaríthat meg éves szinten. Mindezt megelőzte még 2011-ben az első olyan intézkedés, amely a leginkább rászorultakat, a legrosszabb szociális helyzetben élőket segítette. Ezek a családok elsősorban Észak-Magyarországon, az Alföld délkeleti részén és Dél-Dunántúlon élnek, s főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel, fával tüzelnek. Megsegítésükre hoztuk létre a szociális tűzifaprogramot, amely 2011-ben egymilliárd forintos kerettel indult, s a 2000 lélekszám alatti települések pályázhattak a támogatásra. Ezen települések önkormányzatai pontosan tudják, kik azok, akik rászorulnak arra, hogy ingyen kapjanak tűzifát. 2012-ben több mint 1200 település vett részt ebben a programban, 2013-ban pedig megemeltük kettőmilliárd forintra a keret összegét. S a lélekszámot is megemeltük 5000 főre. Idén már hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram kerete, így ezeken a településeken még több kisnyugdíjason, hátrányos helyzetű nagycsaládon tudunk segíteni. A programban való részvételre október 6-áig kellett pályázniuk az önkormányzatoknak. Jelenleg összesítik azt, hogy mennyi önkormányzat pályázott. Valószínűleg, legalább annyi, mint 2013-ban. Tavaly több mint 1600 település vett részt a programban, és az érdeklődés az idén is rendkívül nagy. Önkormányzati rendelet megalkotása szükséges ahhoz, hogy az adott települések részt vegyenek a tűzifaprogramban, s rendeletben kell meghatározni, hogy kik kapnak támogatást. Ez egy olyan szociális program, amely teljes egészében ellenszolgáltatás nélküli. Tehát, az érintettek ingyen kapják meg a lehetőséget a fűtéshez. Családonként 5 köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet biztosítunk, mert idén a pályázaton elnyert összeget már széntámogatásra is lehet fordítani. Ezt a lehetőséget elsősorban Észak-Magyarországon aknázzák ki, ahol nagyon sokan lignittel, barnakőszénnel fűtenek. A rendelet alapján előnyt élveznek az úgynevezett hátrányos helyzetű és gyermeket nevelő családok, és azok a kisnyugdíjasok, akiknek időskori járadékot folyósítanak, vagy adósságkezelő programban vesznek részt. Azért is működünk együtt az önkormányzatokkal, mert ott ismerik azt, hogy kik tartoznak bele a helyi szociális hálóba.

 A rezsicsökkentés már elérte a tűzifát is. Ebben a fűtési szezonban a TÜZÉP-telepeken 10%-kal olcsóbban lehet megvásárolni a tüzelnivalót. Kik és milyen feltételek mellett részesülhetnek ebből a rezsicsökkentésből?

 – Ezt a javaslatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr előterjesztésére fogadta el a kormány, ami az állami erődgazdaságoknál kitermelt tűzifára vonatkozik. Mindez a számok nyelvére fordítva azt jelenti, hogy a családok 10 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá – az állami erdőgazdaságokon keresztül – 170 ezer köbméter tűzifához, háztartásonként maximum 10 köbméter erejéig. Ez egy szabadpiacos rezsicsökkentést jelent, hiszen bárki vásárolhat 10%-kal olcsóbb tűzifát, minden kikötés vagy feltétel nélkül. Ez legalább 20 ezer családnak nyújt segítséget. A fűtésköltség ebben a szezonban legalább 12-16 ezer forinttal lesz kevesebb, azaz ennyivel több pénz marad az érintett családok kasszájában.

 Térjünk rá a nemzeti közszolgáltató majdani szerepére.

 –A rezsicsökkentés folyamatában egy igen fontos állomáshoz érkeztünk el: megalakítjuk azt a nemzeti közműszolgáltató holdingot, amelyik 2015 tavaszán kezdi meg működését. Az egyetemes szolgáltatói piacon, piaci körülmények között működik majd a nemzeti közműszolgáltató holding, amely saját magára nézve állítja föl azt a kritériumot, hogy nonprofit módon kell üzemelnie. Tehát, a cég a keletkezett profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát. Mindezt a piacon úgy lehet elérni, ha a holding a legolcsóbb, a legjobb és a legbiztonságosabb szolgáltatást nyújtja. Most tehát bekerül egy állami, nemzeti közműszolgáltató a piacra, és végleg letöri az árakat.

 

Medveczky Attila