vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.31. 

A mi Amerikánk?

A gyerekszoba egy kicsiny, boltívekkel szabdalt alacsony beszögellés volt. Két mélyen ülő ablakát sűrű függöny takarta. A fehérre festett cseresznyefa szekreternek egy törött lábú szecessziós asztal támaszkodott. Ez alatt rendezkedtünk be „a” földgömbünkkel. Esténként itt, egy katonai elemlámpa sárgás fényénél a berliner kendőn heverve, a „szigorú titoktartás” szülői parancsa mellett, egyik rokonunktól kapott, nappal rejtegetett, amerikai magazinokat nézegettünk a testvéremmel. A rokon, amúgy amerikai kémnek minősítve lett a háború után nem sokkal bebörtönözve, 56-ban szabadult. A magazinok színesek voltak, tele gyönyörű képekkel. A képeken valószerűtlenül karcsú, villogó fehér fogú, világos piros szájú, ragyogó szőke hajú nők ültek a vajszínű bőrüléses, csupa króm Cadillackekben és Fordokban. Ahányszor elővettük a képeslapokat, annyiszor fogadkoztunk: mi biztosan Amerikába megyünk, amikor nagyok leszünk.

Majd kicsit később, ugyanide bújtunk, amikor a másik szobában recsegő ropogó rádióból szóló hangfoszlányokat hallgattak a felnőttek: Szabad földre jutottunk – üzenték az Amerika Hangján ismerősök, barátok, akik elmenekültek az orosz invázió elől a forradalom idején. Itt hallgattuk a felnőttek fojtott, hajnali beszélgetését is, amikor mentőautóval érkeztek értünk, hogy menjünk. Anyám ment volna, apám hallani sem akart róla. Hogy mennénk idegen földre – kérdezte –, a teljes bizonytalanságba, kicsi gyerekekkel, öreg szülőkkel. A mentőautó elment a rokonokkal, mi meg maradtunk, talán haragudtunk is, és tovább álmodoztunk az elképzelt Amerikáról, a szabadság, az igazság, a korlátlan lehetőségek hazájáról, hiszen ezt hallottuk évtizedekig öreg „reakciósnak” mondott ismerőseinktől miközben irigykedve nézegettük a tengerentúlról érkezett levelek mellé tett fényképeket: Hiába, ez Amerika! – sóhajtoztunk, mint az öregek. 1963 novemberében sírtunk az iskolában, mert megölték Kennedyt. Ezekben az években semmit sem utáltunk jobban, mint a Szovjetuniót, és imádtuk Amerikát. Nagyapám ugyan sokszor legyintett: Mit tudnak maguk a világról? 56-ban is cserbenhagytak bennünket! De ezt meg sem akartuk hallani. Azután egyszer csak arra ébredtünk, hogy az általunk szeretett Amerika lett a legfőbb hatalom a világon, az utált Szovjetunió a brezsnyevi pangás évei után széthullott. Örültünk, hogy a globális dominanciáért folytatott küzdelemben a mi „favoritunk” győzött. Ez az állapot, történelmi léptékkel mérve, azonban csak egy pillanat volt. A következő „pillanatban” egy olyan korszakhoz érkeztünk, amelyben Amerika már nem volt képes domináns szerepét betölteni, ám nem akart az egyre magabiztosabb Kelet felelősségteljes partnere sem lenni.

Mára Amerika oda jutott, hogy a világ egyre több országában érzik úgy embertömegek, hogy nemzeti érdekeik szempontjából talán jobb lenne, ha elsősorban Amerikával, de általában a befolyása alatt álló Nyugattal szemben, másokhoz közelednének kormányaik.

Mi történt a mi Amerikánkkal? Nem a mi gyermekien naív Amerika-képünket siratom, de ha már maga Brzezinski is riasztónak véli a hasonlóságot a mai Amerika és a hanyatló, felbomlás előtti Szovjetunió között, akkor már tényleg baj van. Mert Amerikában a megbénult kormányzati rendszer képtelen a politika komoly felülvizsgálatára, a katonai költségvetés túlterheli az országot, olyan kalandokkal rontva az ország renoméját, mint az Afganisztán meghódítására irányuló több évtizedes kísérlet, amely szükségképpen vallott kudarcot.

Ez az Amerika a demokráciákkal sem akar már együttműködni? Szimpatikusnak mondható kiegyensúlyozó és békítő szerepe helyett, a hatalmas ország vezetését foglyul ejtők az agresszor szerepét játszatják el Amerikával úgy az európai, mint a közel-keleti és ázsiai nemzetek között. Hová lett a kibővített Nyugat koncepciója, amely magában foglalhatná Oroszországot és Törökországot is, és amely a globális stabilitás meghatározó eleme lehetne?

Az amerikai liberális pénzügyi guruk találmánya, az államok ellenőrzése alól kiszabadított pénzügyi rendszerrel szemben, a kormányok kivétel nélkül tehetetlenek. Ez az, ami tulajdonképpen szinte romba dönti a Glóbuszt. Mert a kiszámíthatatlan, kaotikus állapot tudatos megteremtése mellett, maguk, ezek a pénzügyi körök destabilizálólag hatnak a világra, hiszen fix demokráciákat is képesek sárba taposni sajátos politikai érdekeik érvényesítése céljából, s az antidemokratikus eszközökkel megteremtett rendszerekben csak nagyon kevesek számára képesek előnyöket nyújtani.

A mi Amerikánk halott, csak a Jóisten a megmondhatója, mikor, de egyszer elkövetkezik az idő, midőn majd meglakolnak gyilkosai.

 

czyla