vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.05. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 45.száma!

A tartalomból:

FELÉLEDTEK KUN BÉLÁÉK! (címlapon)

Sokféle megközelítése lehet az elmúlt két hét eseményeinek. Nézhetjük világpolitikai szemszögből, hogy az Egyesült Államok – vagy a Nyugat – és Oroszország – vagy az ortodox civilizáció – összecsapásának helyszíne lett Ukrajna után Magyarország is. Nézhetjük onnét is, hogy a Nyugat bizonyos körei nem nézik jó szemmel, ha valamely hatalmi csoport beágyazódik a társadalomba két ciklusnál, azaz nyolc évnél hosszabb időre. Céljuk tehát a politikai váltógazdaság, melynek 2010-ben egyik fele eltûnt és azóta is tetszhalott. Nézhetjük onnét is, hogy a bürokrácia, a bürokratikus gondolkodás mindent eluraló rendszere nem viselheti el, ha a hatalmát biztosító totális intézményesüléssel, a lényegében felelősség nélküli bürokratapolitikussal szemben sikeresen jelenik meg a felelősséget egy személyben vállaló, karizmatikus, autoriter vezető. Nézhetjük onnét is, hogy egyházunk, dacára papjainak virágzik, azaz hogy bár a vezetés stabilan hozza az eredményeket, a másod- és harmadvonalban komoly problémák adódnak, és nem csak a lojalitással. Ezek a nézőpontok azonban nem változtatnak azon a tényen, hogy az immár száz éve tartó társadalmi szakadás ismétlődését látjuk.

 In memoriam Csurka István

NÉHÁNY GONDOLAT A RENDSZERVÁLTOZÁSRÓL (2.oldal)

Kis János 1989 decemberében egy szombathelyi gyûlésen jelentette ki először, hogy az SZDSZ lehetőnek tartja a koalíciót az MDF-fel, ha az MDF megszabadul a jobboldalától, Csurkától. Pedig ekkor még nem hangzott el a „népnemzeti gerinces” „törpe kisebbség”-es jegyzet, amely után az antiszemitizmus vádja iszonyúan felerősödött. Kis Jánost nem érdekelte, hogy ez a kijelentése menynyire hasonlít Rákosinak akármelyik ’45-46-os megnyilatkozásához, amelyben a Kisgazdapártot a jobboldalától, a reakciótól való elszigetelődésre buzdította. (Aztán persze bilincsben és börtönben, golyóban és körömletépésben tárgyiasult ez a kívánság…) Az MDF megosztása és utána a meggyengült szervezettel egy koalíció létrehozása eleve beletartozott az elképzelésekbe. Ehhez olyan helyzetet kellett teremteni, hogy a párt maga legyen kénytelen szakítani a nemzetközi színtéren is antiszemitaként felmutatott emberével, majd az így meggyengített maradékkal koalícióra lépni, már eleve a diktáló pozíciójából. Ehhez természetesen az Aczél-féle stábok adatbázisaira is szükség volt és van ma is.

 Szinergiák, ha összeadódnak (3.oldal)

A cél, 2018. Bûvszó: a szinergiák. Ennek jegyében össze akarnak eszkábálni új széllelbéleltek előtérbe helyezésével, a régi megbízható SZDSZ-es tanácsadók támogatásával, egy internacionalista csapatot, mindent le akarnak rombolni, amit eddig építettünk, minden szociális támogatást el akarnak vonni, a rezsicsökkentést el akarják törölni, részben azért, hogy kompország katonáiként folyton-folyvást ide oda lökdösve, szilárd talajt ne foghassunk soha, amin építkezni lehet. Minden valamire való nemzet, valamire való kormánya beavatkozik a piaci viszonyokba. Mert arra törekszik, hogy a költségvetése valahogy megálljon, legyen pénze intézményeinek mûködtetésére, és minden feladatot el tudjon látni, nyugellátás, egészségügy, oktatás, kultúra körében. A gyilkos munkanélküliség felszámolását, a családok támogatását célul kitûző kormány miért ne vásárolhatná vissza a külföldi kézre játszott szolgáltatások feletti jogát? Akár a bankok, akár a médiavállalatok, akár a telekommunikáció területén? Az általunk elkezdett változtatás szükségességét egyre többen érzik Európában. A régi rend hívei pedig őrzik a status quót. Ezek az itthoni csiszlikek, meg azért okoskodnak, mert ők akarnak előjönni az új időknek új dalaival.

 Új katasztrófavédelmi alap létrehozása szükséges

Az EU-val határos tagjelölt országokat is kapcsolják be az uniós katasztrófavédelmi mechanizmusokba (4.oldal)

Az Európai Parlament plenáris vitát tartott a hatékonyabb árvízvédelemről, amelyen a természeti csapások enyhítésére szolgáló források növelését, és annak gyors hozzáférhetőségét sürgetette Deli Andor délvidéki fideszes európai parlamenti képviselő.

Nagyon fontos Szerbia esetében az, hogy érezze az EU támogatását. A jelenlegi szerb kormányzat már több ízben is kinyilvánította azt, hogy a nyugati demokráciák köréhez kíván csatlakozni. A szándék komolyságát a Koszovóval kötött megállapodás is bizonyította. A szerb fél igyekezete elismeréseként az EU tagjelölt státusszal „jutalmazta” Szerbiát. Ugyanakkor nem szabad lebecsülnünk a konkrét anyagi segítség jelentőségét, különösen, ha figyelembe vesszük az ország rendkívül súlyos gazdasági helyzetét.

 Magyar képviselő a kijevi parlamentben

A kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogának biztosítását akarom elérni a törvényhozásban (5.oldal)

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke bekerült az ukrán törvényhozásba. Az ukrajnai előrehozott országgyûlési választásokat követően fej fej mellett áll Ukrajnában az elnök és a miniszterelnök pártja. Mindkét szervezet európai integrációt akar, és koalíciót kötnének. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke: képviselőként el szeretném érni, hogy biztosított legyen a magyarok nyelvhasználati joga, és javuljon Kárpátalja és ezen belül a kárpátaljai magyarság nem mindig barátságos viszonya a szomszédos nyugat-ukrajnai régiókkal. Tehát a kárpátaljai magyar közösség stratégiai céljainak megvalósításán dolgozom az új ukrán törvényhozás képviselőjeként.

 A tudatosan megőrzött hagyományos település kivételes példája: Hollókő-Ófalu

A fiatal családok támogatásával szeretnénk meggátolni a lakosság elvándorlását (6.oldal)

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a XVII–XVIII. században kialakított falu a tradicionális építészet és a XX. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. A világörökségi helyszínek állapotmegőrzésének, integritásuk fenntartásának érdekében az UNESCO kötelezi a Részes Államokat, hogy valamennyi helyszínre dolgozzanak ki világörökségi kezelési tervet.

 Ötéves a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Célunk, hogy a kívánt, tervezett gyerekek megszülessenek (7.oldal)

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, a kívánt gyerekek megszületését támogató civil szervezet, öt éves születésnapját október 17-én konferenciával ünnepelte Budapesten. A mozgalmat Kopp Mária hívta életre, s a szervezet elnevezése arra utal, hogy a népmesékben a harmadik királyfi menti meg az országot. Székely András, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom vezetője elmondta, a családbarát munkahelyi környezet olyan tényező, amely hasznot hozhat az adott cégeknek, és emellett a munkavállaló lelki és fizikai egyensúlya a vállalat gazdasági sikereiben is mérhető.

 A kormány minden eszközzel megvédi a földtörvényt

A luxemburgi bíróság döntéséig semmilyen szankciót nem vezethetnek be Magyarországgal szemben (9.oldal)

Október közepén kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az új földtörvényünk, ezen belül is a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célzó jogszabályi kitételek miatt. Dr. Simon Attila István, a Földmûvelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára: 2014-ben arról beszélni, hogy 2016-ban, ha az Európai Bíróság elmarasztalja hazánkat, Brüsszel milyen szankciókat vezet majd be, kifejezetten káros.

 A gender-ideológia démoni, és elpusztítja a családokat is

Andreas Laun salzburgi segédpüspök könyvbemutatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (13.oldal)

Ellentmond-e egymásnak a hit és az értelem? Eljut-e minden ember Isten felismerésére? Katolikusként el kell-e utasítanunk az evolúcióelméletet? Könyvvallás- e a kereszténység? Mi változott a világban Jézus eljövetele után? Mítosz- e Jézus feltámadása? Nem teszi-e tönkre a misszió a különféle kultúrákat? Mi a gender-ideológia lényege? Melyek az egyház társadalmi tanításainak alapelvei? – többek között ezekre a kérdésekre válaszol egyszerûen, közérthetően, a ma emberének nyelvezetén szólva, ugyanakkor igényesen és nagy-nagy szeretettel Andreas Laun püspök úr a Keresztény ember a modern világban címû könyvében – amely kétszer is elnyerte az össznémet tankönyvdíjat –, melyet idén jelentetett meg a Kairosz Kiadó Csontos Attila fordításában. Október 29-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának dísztermében a kötetet Bíró László tábori püspök – aki két évtizede ismeri Laun segédpüspök úr munkásságát – méltatta. Püspök úr úgy véli, hogy Andreas Laun egész életét meghatározza ez a szentírási mondat: „Tudom, kinek hiszek.” Laun püspök mindig is kihangsúlyozta, hogy nem az a cél, hogy a válaszok megfeleljenek vágyainknak, hanem hogy eljussunk az igazsághoz. „Ő sosem azt akarja, hogy a vágyainknak megfelelő legyen az, amit hirdet, hanem azt, hogy az igazsághoz jusson közelebb az olvasója, hallgatója. Laun püspök úr mindig felemeli szavát az igazság és az élet védelmében” – fogalmazott a tábori püspök.

 Csorja Gergely: A HETI VÁLASZ FELELŐSSÉGE (19.oldal)

Amikor Stumpf azt írja, hogy a Fidesz nem az ország és nem lehet kizárólag barátban és ellenségben gondolkodni, akkor a Fidesz szavazók jelentős részében felvetődik, hogy akkor mi a rossebnek szavaztam a Fideszre. Merthogy 2010-ben és 2014- ben legtöbben azért szavaztunk a Fideszre, hogy független, szabadon megválasztott, magyar kormányt, és akkor független, öntörvényû, szabad magyar politikát alkosson, és ne bújjon el ködös demokráciaszólamok és paragrafusok mögé, hanem tegye azt, amire felhatalmazták. Pillanatnyilag az látszik, hogy ezt teszi, és ezért – előre láthatóan – támadások kereszttüzébe került. Tudtuk, hogy ez lesz, így választottuk meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne kritizálni a kormányt, adott esetben egy kormánypártinak tudott újságban is. Csak lényeges, hogy ez a kritika mit érint. Megtámadjuk az internetadót, mert szerintünk hülyeség? Szívünk joga. Számon kérünk a kormányon elmaradt intézkedéséket? Megtehetjük. Ez akár hasznos, őszinte, bátor és hiteles megnyilvánulás is lehet. Egyet azonban nem tehetünk. Nem állíthatjuk úgy be a mai magyar politikai helyzetet, mintha az elmúlt hetek eseményei, az amerikai politika nyílt támadása és az ezen az alapon szervezett apropótüntetés a kormány hibája lenne. Hibázik ez a kormány eleget, az internetadónál lényegesen nagyobbakat is, mégse megy senki az utcára. Mert nincs általános elégedetlenség a kormánnyal szemben. E nélkül a külföldről támogatott propaganda és szervezés nélkül ekkora tömeget sem lehet összehozni a kormány ellen.

 

Keresse a Magyar Fórumot november 6-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már november 5-én szerdán 11 és 15 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. őszén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.