vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.05. 

Tőkés: a székely zászló mögött jogi és politikai küzdelem húzódik meg

A nagyváradi polgármesteri hivatal eltávolíttatná a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő helyi képviselői irodájáról, mondván, hogy „reklámzászlókat” nem lehet engedély nélkül kitenni. Tőkés László azonnal fellebbezett a közigazgatási bíróságon, pénzbeli büntetést helyeztek kilátásba ellene.

 Az ügy egy pimasz megcsúfolása Székelyföldnek, a székely zászlónak és annak, amit jelképez, vagyis a székely önrendelkezésnek, a területi autonómiának és általában a magyarságnak – állapította meg Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában. Hozzátette: a polgármesteri hivatal jogászai tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a székelyzászló, azért veszik célba, és ez által akarják lekicsinyelni az ügy fontosságát. „Készek vagyunk folytatni a fellebbezési sorozatot, ha szükség lesz rá” – hangsúlyozta.

 Az EP-képviselő kiemelte: Magyarországon is szolidaritást vállaltak annak idején a székely és magyar jelképek iránt, így nem szűkülhet be a romániai, erdélyi magyarság ügye sem Székelyföldre. Ezért készül a partiumi régió zászlója, a román Sabin Gherman pedig adott esetben már az erdélyi zászlót kívánja kitűzni. A székely zászló mögött konkrét jogi és politikai küzdelem húzódik meg – tette egyértelművé.

 Novemberben tartják az államelnök-választást Romániában. Két magyar is indul: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Szilágyi Zsolt, akit mások mellett az EMNT is támogat. Tőkés László a magyarság megosztottságát feszegető kérdésre reagálva leszögezte: nem szabad összetéveszteni a plurális és a monolitikus egységet. „Torkig vagyunk már a volt kommunista rendszerből örökölt, totalitárius rendszerekre jellemző kötelező egységgel. Hát miért vívtuk ki a demokráciát, a szabadságot, hogy ne éljünk a választás szabadságának jogával? Pont fordítva áll a helyzet” – fogalmazott. Úgy vélte, egy „esélyt egyáltalán nem jelentő” megméretkezésen a magyar politikai opciókat és programokat nyilvánosság elé lehet vinni, ütköztetni lehet az érveket, ami által be lehet gyűjteni azokat a magyar szavazatokat is, amelyek elmaradnának a politikai kiábrándultság és a nemzetpolitika sikertelensége miatt.

 Szerinte az RMDSZ csupán választási propagandaeszközként és alibiként használja az autonómiát, így az EMNT-nek kötelessége az autonómia ügyét felmutatnia és képviselnie. A párt egy titkos paktumot sejt az ellenségeskedés háttérében, ahogy az RMDSZ korábban már „lepaktált az akkori szocialistákkal, utódkommunistákkal, most is minden Kelemen Hunorra begyűlő szavazat Victor Ponta számlájára fog menni” – jelentette ki. Hozzáfűzte: augusztus elején, Nyergestetőn már el is kezdték a közös kampányolást, amikor Ponta személyében egy olyan jelöltek hitelesítettek, aki éppen az RMDSZ részvételével fennálló Ungureanu-kormányt buktatta meg magyarellenességből, és azóta is az autonómia ellen beszél, a székely jelképeket üldözi, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet lehetetlen állapotban tartja. Ebben a helyzetben nem kell félniük a magyaroknak, vállalniuk kell a véleményüket – húzta alá.

 

(hirado.hu / Kossuth Rádió, 180 perc)