vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.05. 

Szembeszálltunk a gazdasági érdekcsoportokkal

10 éves a Polgárok Háza

Nemcsak a Fidesz politikai közösségét, hanem az egész nemzet életét is előbbre vitte a polgári körök mozgalma és az ennek otthonául szolgáló Polgárok Háza – mondta Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 26-án, a Polgárok Háza megnyitásának 10. évfordulója alkalmából rendezett évadnyitó esten. 1998 és 2002 között a rendszerváltoztatás óta először volt olyan kormány, amelynek nemcsak látomása volt a nemzet jövendőjéről, hanem valóban építeni is tudott. A létező szocialistákkal és társutasaikkal szemben építeni tudott, mert lépésről lépésre megszerezte az ehhez szükséges erőt, szakértelmet és a szükséges bizalmat, támogatást. E kormányzás legnagyobb érdeme az volt, hogy lélekben megérintette az embereket. Elsősorban azokat, akik hittek a szabadságban és abban, hogy mi, magyarok összetartozunk, és nem hittek abban, hogy a létező szocialisták át tudnak alakulni egy elnyomó gépezet hivatalnokaiból demokratikus politikusokká. A polgári körök mozgalma európai szinten is egyedülálló politikai innováció volt. Ez adott erőt szembeszállni a gazdasági érdekcsoportokkal, a nyomásgyakorlókkal, a politikai életet kivásárolni akarókkal. A polgári körök nagy szerepet játszottak a Fidesz kétharmados győzelmében. Ez a gondolat vitte ki az embereket az utcára, amikor a háttérhatalmak, semmibe véve a választók akaratát, idő előtt meg akarták buktatni a választott kormányt – mondta Kövér László. A polgári körök története mindannyiunk története, életünk egy fontos, sorsfordító állomása lett – hangsúlyozta és a mozgalom legfontosabb üzenetével fejezte be előadását: „ha a politikánkban megmarad a lélek akkor mindannyian, akik a nemzet és a szabadság ügyéért dolgozunk, polgári körösök vagyunk”.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a polgári körök egykori koordinátora úgy fogalmazott: a polgári körök mozgalma nem veszett el, csak átalakult, olyan új egyesületek jöttek létre, amelyek aktívan részt vesznek a települések helyi közéletében. „Megmaradt a szellem, tudunk együtt mozdulni, ha kell”.

Jókai Anna Kossuth-díjas írónőnk arra hívta fel a figyelmét az egybegyűlteknek, hogy a Polgárok Házának már a neve is azt mutatja, „ez a mienk”, majd azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg kormányzó pártszövetség győzelme után sem lehet „eltunyulni”, „állandóan bizonyítani kell, hogy együtt vagyunk”, mert „a gonosz erők működnek a világban”.

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke: a XX–XXI. századi magyarság megmaradásának záloga a polgári körök mozgalmának meghirdetése, továbbélése. A polgári körösök tömege a közösségi emberről szól – mondta a képviselő.

Kubatov Gábor, a Fidesz-pártigazgatója emlékeztetett: Orbán Viktor felhívására szerte a világban polgári körök szerveződtek. A Szövetség a Nemzetért Alapítvány megvásárolta a VIII. kerületi 1600 négyzetméteres épületet – a későbbi Polgárok Házát . Az átalakítás terveit Makovecz Imre tanítványai készítették. A Polgárok Házát 2004. augusztus 22-én Orbán Viktor avatta fel. Az átadás óta közösségi, kulturális és oktatási feladatok ellátására egyaránt alkalmas, korszerű épület áll a polgári körök és a civil szerveződések rendelkezésére. A Polgárok Háza megnyitásának 10. évfordulóját szeretetteljes emberek sokasága ünnepelte. A színvonalas ünnepi műsort Trznadel Angéla kulturális programigazgató vezette, finom eleganciával, hozzáértéssel.

 

szerk