vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.05. 

Ismét van kisharang az ágcsernyői református templomban

A Pohóczky család adományának köszönhetően ismét van kisharang az ágcsernyői református templomban.

Ágcsernyőn a hívek 1838-ban építettek templomot, a korábbi, 1683-ban emelt imaház helyén. A nagyharang mellől a második világháború idején veszett nyoma a kisebbik harangnak. Éveken keresztül a helyi katolikusok által adományozott harang helyettesítette ez előzőt. Amikor viszont megépült az új templomuk, a reformátusok visszaszolgáltatták a kisharangot.

Augusztustól azonban ismét kisharang kíséri a nagyot, s így együtt hívogatják a híveket az istentiszteletre. Id. Pohóczky Béla serkei nyugalmazott lelkipásztor, valamint fiai, László és Béla (aki szintén lelkipásztor) egy ötven kilogramm súlyú kisharangot adományozott a templom számára az ágcsernyői születésű feleség és édesanya, Pohóczky Béláné Molnár Mária, valamint Molnár Géza volt kurátor emlékére. A harangot Őrbottyánban Gombos Lajos műhelyében öntötték.

Az ebből az alkalomból megtartott ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Miklós István losonci lelkipásztor, a harangot pedig Molnár Elemér esperes áldotta meg. Az alkalmon Pohóczky Béla ny. lelkipásztor szólt a harangozás jelentőségéről, majd Tarr Ferdinánd, a gyülekezet lelkipásztora megáldotta szintén a családtól ajándékba kapott magyar zászlót, amelyet a szószék mellé helyeztek el.

Az istentisztelet szeretetvendégséggel, valamint ünnepi ebéddel zárult.

A z ágcsernyői református templom tornyát és tetőzetét is nemrégiben újították fel.

 

(Reformata/Felvidék.ma)