vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.05. 

A bizalom, a keresztény alapokon nyugvó derűs életszemlélet

Ha meg akarjuk érteni annak a kornak a hangulatát, akkor egy nagyon egyszerű dolgot kell most ideidéznem – mondta Orbán Sopronban az ún. Páneurópai Piknik 25. évfordulóján. És a mai mérce szerint, politikustól teljesen szokatlan őszinteséggel tárta a hallgatósága elé azt, amiről a politikusok nem szoktak beszélni. Ez alól Csurka István volt az egyetlen kivétel, de róla ugye elterjesztették, hogy nem jó politikus, mert nem volt hajlandó hazudni. Tehát azt mondja Orbán: 1990-ben, sőt a nyolcvanas évek második felében is olyan egyszerűnek tűnt az egész. Volt egy sikeres, nagyon gazdag, nagyon erős, az állampolgárai számára korábban nem látott jólétet biztosítani képes Nyugat, mondjuk Ausztria, innen pár száz méterre, mögötte Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, és itt volt a lerongyolódott Közép-Kelet-Európa a sorban állásaival, például Lengyelországgal, ahol időnként még húst sem lehetett kapni, le egészen Magyarországig.

És olyan magától adódó volt a gondolat, hogy ha itt rosszul megy, ott meg jól, akkor ezt a rosszat arra a jóra kell lecserélni. Ami ott működik, azt kell mutatis mutandis Magyarországon is fölépítenünk, megcsinálnunk.

Mi is így gondolkodtunk akkortájt. Amikor átkeltünk Mosonmagyaróvárnál a határon, évente egyszer, az akkor még iskolás fiaim is megjegyezték: itt még a fű is másképp nő. Onnan nézve nálunk minden olyan szegényes volt, olyan kispályás. Aki azt mondja, hogy nem ugyanazt várta a rendszerváltozástól, amit Orbán a fertőrákosi kőfejtő szomszédságában elmondott, az hazudik. Vagy fekete öves liberálbolsevik volt, és csak azt várta, hogy a magyarok vagyonát szétlophassa, de ez egy másik kategória. Ők a másság, mi csak maradjunk magunk között.

Sokszor és sokan vádolják még ma is a Fideszt, hogy liberális, nem is igazi nemzeti érzelmű politikusok alkotják, s csak miután űr keletkezett a jobboldalon, oda egyszerűen benyomultak. A vádakra szerintem most cáfolt rá Orbán a legerőteljesebben. Tudhatta, hogy támadni fogják emiatt, mégis kimondta: Azok a gondolatok, amelyeket akkor már Csurka István érintett, elmondott, közzé tett, például a harmadik út gondolata vagy egy magyar modell gondolata, nagyon is értelmes, egyáltalán nem felesleges gondolatok, s miután ő maga is feszegeti ezt a kérdést, emiatt szokták „bojtos farkú ördögnek” ábrázolni.

A Magyarországon létrejött és mára megbukott rendszert két tábor szakadatlan küzdelmeként írta le Tellér a tavaszon egyik tanulmányában, és hogy a „szocialista hatalomgyakorlás pozícióőrző vagy hatalom visszaszerző törekvésű internacionalista utódcsoportjai és a rendszerváltásra törekvő nemzeti erők” között harc folyik. A nemzeti érdek védelme és szolgálata, a nemzeti vagyon megvédése emberfeletti küzdelmet jelent. A magyar miniszterelnök készen áll erre a küzdelemre. Remélem mi is. Bízzunk benne. Fogadjuk meg a tanácsát, a keresztény alapokon nyugvó derűs életszemlélet minden bajon átsegíthet bennünket.

 

czyla