vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.19. 

„Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki“ – Lelkészbeiktatás Madaron

Ünnepi istentiszteleten iktatták be hivatalába szeptember 7-én a madari református gyülekezet megválasztott lelkipásztorát Csiba Zoltánt, aki igehirdetésében úgy fogalmazott, az ember életében semmi sem történik esetlegesen, minden esemény és döntés mögött a Mindenható Isten jóváhagyása áll.

 Harmincnégy évvel ezelőtt érkezett Madarra új lelkipásztor Nagy Lajos személyében, aki 2013. június végéig, 70. életévének betöltésig szolgált a gyülekezetben egészen végleges nyugalomba vonulásáig.Ezt követően az egyházközség lelkipásztort keresett a megüresedett lelkészi állás betöltésére. Ám a gyülekezet keresése eredménytelenül zárult, így végül pályázatot írtak ki a lelkészi állás betöltésére. Erre jelentkezett Csiba Zoltán, komáromi beosztott lelkipásztor, akinek a pályázatát az elmúlt év végén a megválasztott új presbitérium bírálta el és döntött a meghívásáról. A pozitív visszajelzés után az egyházközségi közgyűlés választással erősítette meg a presbitérium meghívását. Csiba Zoltán április közepén foglalta el a lelkészi állást, majd folytatta a megkezdett parókia felújítását, nyáron pedig öt napos gyermektábort szervezett az alapiskolások számára. Mivel a választási folyamat a lelkipásztor beiktatásával fejeződik be, így ezt az ünnepi eseményt szeptember 7-ére tűzték ki.

Az ünnepi istentisztelet a lelkipásztorok közös bevonulásával, majd a jelenlévők köszöntésével és Szabó Csongor egyházzenész orgonajátékával vette kezdetét. Fazekas László püspök igehirdetésében az 1 Kor 2, 1-5 alapján szólt a gyülekezethez: „Én is, amikor megérkeztem hozzátok testvéreim, nem úgy érkeztem, mint aki ékesszólás vagy bölcsesség fölényével hirdeti nektek a Isten bizonyságtételét. Mert úgy határoztam, hogy nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is, mint a megfeszítettről. És én erőtlenség, félelem és nagy rettegés között jelentem meg nálatok. Beszédem és igehirdetésem sem az emberi bölcsesség megnyerő szavaival hangzott hozzátok, hanem a Lélek bizonyító erejével, hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék".

Fazekas László beszédében kiemelte, aki lelkipásztori szolgálatra vállalkozik, annak rendelkeznie kell külső és belső elhívással is. Külsőleg kell felkészülni a szolgálatra, de belülről kell éreznie a hívó szót - fogalmazott Fazekas.

Az igehirdetés után Dobai Sándor, a komáromi egyházmegye esperese az egyházközség pecsétjének és a templom kulcsának a szimbolikus átadásával beiktatta a madari egyházközség élére Csiba Zoltán lelkipásztort.

A lelkészi állás betöltője igehirdetésének alapjául Jn 15, 16 igerészt választotta: „Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és én rendeltelek ki titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és megmaradjon a ti gyümölcsötök, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek".

Nincsenek véletlenek az ember életében, nem történik semmi sem esetlegesen vagy véletlenül. Nem a jó és a balszerencse formálja, alakítja az életet, hanem minden esemény vagy döntés mögött a Mindenható Isten jóváhagyása áll, szólt igehirdetésében Csiba Zoltán, aki elmondta azt is, a Teremtő olyan családdal ajándékozta meg őt, amelyben megismerhette a biztonságot, az elfogadást, az áldozatkész szeretetet és kapott egy olyan szabadságot is, amely nem volt a kárára. Nem volt véletlen az sem, hogy a családja révén a komáromi református gyülekezetben nőhetett fel, fogalmazott, majd felidézte igehirdetésének alapigéjét, amelyben Jézus azt mondja, hogy nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket. „Az Isten választ ki minket, az ő népét. Mindazokat, akik hisznek benne és mernek benne bízni. Hiszem, hogy engem is ő választott ki Fia, Jézus Krisztus által, hogy megismerhesse a kegyelmét és irgalmát" - jelentette ki.

A szószékfoglaló igehirdetés után a komáromi egyházmegye, valamint a Madarról származó lelkipásztorok köszöntötték egy-egy igével Csiba Zoltánt. A gyülekezet részéről Fisher Angéla gondnok, majd Édes István a község polgármestere mondott rövid beszédet. Majd a lelkipásztor beszámolt a lelkészlakon eddig elvégzett felújítási munkálatokról.

Az ünnepélyes beiktatás a Himnusz és a 200 dicséret eléneklésével zárult.

 

Reformata/Felvidék.ma