vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.19. 

100 milliárd gigaelektronvoltos, fénysebességgel növekvő vákuumbuborék van az udvarunkban

A magyar sajtópiac örök rejtélye, hogy vajon milyen forrásból finanszírozzák az alapító-főszerkesztő Csurka István halála óta is folyamatosan megjelenő Magyar Fórumot, melynek előállítási költsége évente több százmillió forint – írja Vásárhelyi Mária az Élet és Irodalomban.

Ennek magyarázatához szükséges megemlítenem, hogy Stephen Hawkings azt írta, hogy a Higgs-bozon véget vethet a világnak. Egyrészt, mert 100 milliárd gigaelektronvolt felett metastabil, másrészt, ha megsöndörgetjük, akkor fénysebességgel növekvő vákuumbuborékba torkollik, ami hamm bekapja a világot. Hacsak a kis kanász a bécsi bicskájával ki nem vágja.

És nekünk van ilyen az udvarban, ebből jönnek a százmilliók.

Vagy: Kevesen sokat dolgozunk, kevés pénzért, és ahhoz képest egész sok újságot eladunk, sőt akad, aki segít az 1 százalékával, meg némi adománnyal. Százmilliók nálunk nincsenek, reklám se nagyon – sajnos.

De ha Vásárhelyi Mária mint az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, onnét a magas tudomány hátsó grádicsáról hajlandó letekinteni, akkor talán észreveszi, hogy van ez a Magyarország, ahol milliók nap nap után küszködnek és próbálnak valami olyat csinálni, amiből picivel több bevételük származik, mint amennyibe az áru előállítása kerül. Néha sikerül – ilyenkor boldogok; néha nem – ilyenkor megpróbálják a hiányt beszerezni. Legtöbbször kölcsönkérnek. Van ilyen, bizony. Ez az a piacgazdaság, amit hirdetni tetszettek nekünk az elmúlt húsz évben.

Nemcsak az létezik, hogy ott fenn a hátsógrádics tetején a kalóriaszegény fetasajttól elszellenti magát a magas tudomány képviselője és a tovaterjedő információra hirtelen hozzávágnak pár tíz-, oderaber százmilliót.

Nemcsak az létezik, hogy a Magyar Szocialista Párt alapítványa 100 milliókat utalgat a Népszabadságnak. Nem csak az létezik, hogy a liberális baloldal bármely hülyeségét, bármely szellemi önkielégítését 200 ezertől 200 millió forintig támogatja az SZDSZ holdudvarából kikerült állami kulturális mecenatúra.

Hanem olyan is van, hogy Csurka István drámáinak, novelláinak, életművének újrakiadása lényegében nem kaphatott állami támogatást, így a Püski kiadót leszámítva Csurka írásai a 90-es években lekerültek a könyvesboltok polcairól.

Olyan is van, hogy két drámámat próbáltam megjelentetni, hozzá valami minimális – értsd 150 ezer forint – támogatást szerezni pályázaton, de nem sikerült.

Bizony, kedves Vásárhelyi Mária, ahogy a nagy Gyurcsány Ferenc mondotta: nincs ingyen ebéd. Remélem nemsokára önöknek sem lesz.

 

Csorja Gergely