vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.19. 

A korábbi színházterem helyén bővebb, többfunkciós közösségi tér jön létre

A munkálatok többségét helyi alvállalkozók végzik el

A terveknek megfelelően haladnak Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ rekonstrukciós munkálatai. A kulturális központ felújítását az év elején kezdték el, és még ebben az évben befejezik. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere: Elsődleges szempont volt, hogy nyíregyházaik építsenek a nyíregyháziak számára. Nagyon örülök annak, hogy többségében helyi cégek dolgoznak a felújításokon.

 Szinte nincs olyan hónap, mikor nem kapnánk hírt az újabb nyíregyházai fejlesztésekről, azok kivitelezéséről. Most éppen arról szólnak a hírek, hogy a terveknek megfelelően haladnak Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ (VMKK) rekonstrukciós munkálatai. Mikor döntöttek a VMKK felújításáról?

 –Esetünkben egy régebbi pályázatról van szó, amelyet 2010-ben támogatási szerződéssel is rögzítettek, viszont nyilvánvalóvá vált 2010 végén, mikor átvettük a város vezetését, hogy abban a formában ezt a programot nem szabad megvalósítani.

 Miért?

 Az előző városvezetés nem gondolta végig sem a program fenntarthatóságát sem a pénzügyi finanszírozását. A tervező közölte velem, hogy a projekthez 4-500 millió forintot hozzá kell tenni, s ezt csak hitelből lehetett volna finanszírozni. Mások ennek az összegnek a kétszeresét is mondták. Ezért a VMKK felújítását újra át kellett gondolnunk úgy, hogy közel 200 millió Ft-ot fizettek ki korábban a beruházás előkészítésére. Eredetileg 36%-os önerővel lehetett volna megvalósítani ezt a pályázatot. Hozzávetőlegesen másfél évig tartott, amíg sikerült ésszerűsítenünk a pályázatot. Ennek eredményeként egy 2 milliárd 460 millió forintos beruházást kezdhettünk el 12,7 %-os önerővel a 36%-os helyett. Arra különösen figyeltünk, hogy a funkcionalitást, és a fenntarthatóságot is biztosítsuk. Mivel nem egy új pályázatról volt szó, meg kellett indokolnunk a változtatás szükségességét. Végül is sikerrel jártunk, januárban megkezdődött a kivitelezés, és októberre be is fejeződik; azzal, hogy megvalósítjuk ez a beruházást, megszépül, megújul és modern technikával felszerelt lesz ez a Nyíregyháza belvárosában található emblematikus épület. Sőt a VMKK ezután sokkal több kulturális funkcióval bír majd, mint eddig. A multifunkcionális színházteremben – a falak és a nézőtér mozgatásával – egy 1500 négyzetméteres teret is ki lehet majd alakítani. Ez a terem modern színházi irányító technikával is bír, mely a kulturális programokat még színvonalasabbá teszi, ugyanakkor tolmácsfülkéket is kialakítanak, mely akár nemzetközi konferenciák szervezését is lehetővé teszi. Természetesen az egész épületben megvalósul az az akadálymentesítés is.

 Elkezdődtek a munkálatok a Bujtosi Szabadidő Csarnokban (BUSZACSA). A csarnokot 1988-ban adták át, de az elmúlt negyed évszázadban alig költöttek az állagmegóvására?

 –A csarnok, ami szintén Nyíregyháza jellegzetes épülete, 5-600 méterre fekszik a kulturális központtól. A VMKK 35 éve épült, a sportcsarnok 26 éve. Az utóbbi 2013 nyarán állami tulajdonból ingyenes átadással a város tulajdonába került. Ezt követően a kormány döntése nyomán az ez évi költségvetés külön soron 2 milliárd 298 millió forintot biztosít, szinte 100%-os támogatást a felújításhoz. Amikor épült, a legnagyobb vidéki sportcsarnok volt a nyíregyházi, mára viszont lehetetlen állapotok alakultak ki az intézményben; a biztonságos működtetése sem volt megoldható. Azt azért ki kell emelnem, hogy mikor a város tulajdonába került a sportcsarnok, egy TAO-s pályázattal a küzdőtéren megtörtént a parketta cseréje. S mivel a tető olyan állapotban volt, hogy 14 helyen ázott be, azt is soron kívül meg kellett javítanunk, hogy az új parketta ne menjen tönkre.

Most az ütemezés szerint három szakaszban valósul meg 2015 májusáig a beruházás. Az első szakasz, kivitelezési szinten már folyik, s ez szeptember 30-áig befejeződik. Arra törekedtünk, hogy a legnagyobb problémákat, így a szigetelést, a nyílászárók cseréjét a fűtési időszak kezdetéig be tudjuk fejezni, annak érdekében, hogy a második szakaszban, a csarnok épületén belül folytatódhasson a munka. Tudni kell, hogy az év végi BUSZACSA-ban megtartott nagy rendezvények nem maradnak el, a belső felújításban télen lesz egy kis szünet, hogy a Karácsony előtti szokásos programokat meg tudjuk tartani – mindez a néző-illetve a küzdőteret érinti. Érdekességként jegyzem meg, hogy tendert írtunk ki a névválasztásra; megkérdeztük a nyíregyháziakat arról, milyen nevet adjunk a BUSZACSA-nak. Az első körben, június 15-éig 45 javaslat érkezett az új névre. A második körben a leginkább javasolt 3 nevet tettük föl szavazásra, és közel 900 szavazat érkezett be. A szavazók többsége az eredeti nevet választotta, tehát marad a Bujtosi Szabadidő Csarnok – rövidítve BUSZACSA elnevezés.

Végeztek-e arra vonatkozóan számításokat, hogy mennyire térül meg ez a két beruházás?

 –Ezt csak megbecsülni lehet; hiszen az első tél „bizonyítja” majd a sikereket. A csarnok esetében a becslések szerint legalább 15 millió forinttal csökken a fűtés költsége. Ez azért is lényeges, mert a csarnokon eddig „átfújt a szél”. Mindkét épületnél már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni a felújítást. A VMKK működtetési költsége is jelentősen csökken a jövőben, de azt még nem lehet tudni, hogy konkrétan mennyivel.

 A kivitelezés során arra is figyeltek, hogy a munkálatok többségét helyi alvállalkozók végezzék el?

 –A legnagyobb mértékben figyelembe vettük azt, hogy nyíregyháziak építsenek a nyíregyháziak számára. Nagyon örülök annak, hogy többségében helyi cégek dolgoznak a felújításokon. Természetesen vannak olyan munkálatok, amelyek olyan speciális szaktudást kívánnak, hogy más városból kellett meghívnunk a szakembereket.

 Sokszor lehetett arról olvasni, hogy a kultúrára szánt források területére a „maradványelv” érvényesül. Nyíregyházán ez nem így történik?

 –Nálunk ez abszolút nem jellemző, hiszen nagyon komoly forrásokat szánunk mind az oktatási, mind a kultúraközvetítő intézmények felújítására. Örülök, hogy ebben a ciklusban a város tulajdonába került a színház, és a színészház is, s az utóbbit fel tudtuk újítani.

 

Medveczky Attila