vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.19. 

Székelyföld autonómiatervezete

Hála Istennek egyre több szó esik a székely autonómia ügyéről, hogy azonban ez miben állna, arról keveseknek van pontos információja. Már csak azért is, mivel az RMDSZ és az MPP legújabb közös autonómiatervezetét még nem hozták nyilvánosságra. A román hotnews.ro weboldal hozzájutott a tervezethez, és oldalán közölte legfontosabb cikkelyeit, ezeket vesszük most sorra.

Tiszteletben tartva, hogy Románia egységes és oszthatatlan, Székelyföld jogi személyiséggel rendelkező autonóm régió Hargita, Kovászna és Maros megye területén. Saját zászlóval és saját jelképekkel.

A kül- és monetáris politika, továbbá a nemzetvédelem és a titkosszolgálatok az állam kizárólagos hatáskörében maradnak, amelyen törvénnyel nem lehet módosítani.

A régió szervei: regionális tanács és regionális végrehajtó szerv. A regionális tanács 77 tagból áll, akiket a Székelyföld területén tartott egyetemes és közvetlen szavazással választanak meg.” A régió jogszabályairól a tanács dönt, amely ügyek nem tartoznak hatáskörébe, azokat Románia kormánya elé terjeszti. A regionális végrehajtó szerv székhelye Csíkszereda, elnöke Székelyföldet képviseli a román kormány régiót érintő ülésein, és vezeti a minisztériumok és központi közigazgatási szervek Székelyföldet érintő munkáját.

A regionális kormány hatáskörei: a regionális tanács által elfogadott törvények végrehajtása, közigazgatási tevékenység a régióban, közpénzek kezelése, regionális közszolgáltatások kezelésének az ellenőrzése, és további ráháruló feladatok ellátása. A regionális és megyei jogszabályokat román és magyar nyelven teszik közzé Székelyföld hivatalos közlönyében.

Székelyföld elidegeníthetetlen vagyonát képezik a regionális jelentőségű utak, autópályák, vasutak, vízvezetékek és az idáig állami tulajdonban lévő ingatlanok, erdők, bányák, kőfejtők és tőzegtelepek.

A következők képezik a régió költségvetését: tulajdonátadásokból származó jövedelemadók; cégektől beszedett áfa áfa-visszatérítések utáni összegének 20 százaléka; a régió területén található minden egyes közigazgatási-területi egység szintjén behajtott jövedelemadó 12 százaléka; szerencsejáték-adó; koncesszióba vagy bérbe adott létesítmények után létrejött koncessziós és bérleti jövedelmek 50 százaléka; a megyében termelt/eladott energetikai és dohánytermékek jövedéki adója; cégektől begyűjtött áfa 50 százaléka az áfa-visszatérítés után; a javak használatából, a javak használatának vagy tevékenységek engedélyezéséből származó díjak 50 százaléka; a közigazgatási díjakból származó bevételek 50 százaléka; a kincstár által behajtott összes többi közvetlen, vagy közvetett adó 90 százaléka, a helyi adók, vagy a régiókat, illetve más közintézményeket megillető adók kivételével.

Székelyföld megyéiben különálló polgári tisztségeket hoznak létre az állami, vagy megyei közigazgatási köztisztviselők karrierje számára.

A Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság, illetve Kovászna, Hargita és Maros megyék törvényszékeinek és a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, marosvásárhelyi, erdőszentgyörgyi bíróságok magisztrátusainak 2/3-a a magyar közösség, 1/3-a a román közösség soraiból kell kikerüljön. (…) Azon települések bíróságain, melyek hatóövezetében a magyar közösség kisebbségben van, a magisztrátusok legalább 1/3-a e közösséghez kell tartozzon. Egy Székelyföld régió magyar közösségéhez tartozó bírók által megválasztott bíró tagja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), és részt vesz mindazon ügyek ítélkezésében, melyek e régiót érintik.

A régió hivatalos nyelve a magyar és a román. Minden hivatalos jogszabály esetében kötelező a kétnyelvű szerkesztés.

„A polgároknak joguk van nyelvet választani.” Az emberek mindkét nyelven fordulhatnak a régió közigazgatásaihoz, és a közhivatalok pedig kötelesek ezen a nyelven foglalkozni a polgárokkal. Székelyföld lakóinak ugyancsak joguk van magyarul fordulni a bíróságokhoz és az Alkotmánybírósághoz, a bíróságoknak pedig kötelességük elfogadni a magyar nyelvű iratok jogi érvényességét. Egyedül katonai jellegű intézményekben van egy hivatalos nyelv, a román.

Székelyföld autonóm jogállását csak alkotmányos erejű törvénnyel és egy kizárólag ebben a témában tartott népszavazással lehet megszüntetni, ahol a régió tagjainak több mint 50%-a szavaz az autonómia eltörlése mellett.  

Dan Tăpălagă, a hotnwes.ro újságírója a cikkelyek közlése után megállapítja, hogy aligha talál a székely autonómiatervezet értő fülekre a román kormány részéről. Véleménye szerint, ha ezen az autonómiaterven nem változtat az RMDSZ, akkor a PSD, a román kormánypárt kirakja őket a koalícióból, hiszen a többségük amúgy is megvan. Továbbá román politikusok sokáig nem fognak érintkezni magyar politikusokkal. Tăpălagă radikális etnikai szegregációs tervnek tartja az egészet, meglátása szerint totális elutasítás és hisztérikus vita lesz a román reakció. A tervezet benyújtásának az idejét különösen rossznak tartja az elnökválasztási kampány közepén, hiszen a PSD-nek igen nagyszámú nacionalista szavazója van, akiket csak az autonómia elutasításával tarthatnak meg. „Nehezen érthető, hogy az RMDSZ miért erőlteti ezt a tervet, ebben a formában és most, amikor nullához közelít annak az esélye, hogy azt a román többség elfogadja.”

Dan Tăpălagăval szemben úgy gondolom, hogy a székelység önállósodási igénye teljesen jogos etnikai és történeti szempontból, és igenis most kell benyújtani ezt a tervezetet. Az önállósodási törekvéseknek eljött az ideje, gondoljunk csak a skótokra. A hétvégén egy közvélemény kutatás szerint a skótoknak már 51%-a szavazna arra, hogy elszakadjanak az Egyesült Királyságtól.

Más okból is tovább kell tolni az autonómia szekerét. Egyrészt Székelyföldön egyre többen mozdulnak meg ez ügyben, egyre több az ezzel kapcsolatos program, egyre nagyobb a lelkesedés az emberekben. Másrészt nemzeti kormányunk teljes mellszélességgel a székelyek ügye mögött áll.

Erdélyben, Magyarországon és az Európai Parlamentben egyre többen dolgoznak Székelyföld autonómiájáért. Reagálhatnak bármit a tervezetre a román politikusok, addig kell ütni a vasat, amíg meleg!

 

Merle Tamás