vissza a főoldalra

 

 

 2014.10.01. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 40.száma!

A tartalomból:

Soha nem fogadtam volna, hogy a Magyar Fórum címlapján egyszer Szegedi Csanád levelét közöljük. De ez egyszerűen kihagyhatatlan. Ez a levél pontos lenyomata a Jobbikban munkáló érzéseknek. (főszerk)

Szegedi Csanád: Kell a díszzsidó (címlapon)

Mi történik Miskolcon? Van egy ember az egyik oldalon, Jakab Péter, akivel több éven keresztül nagyon közeli munkakapcsolatban voltam. Több is volt ez, mint munkakapcsolat, barátságnak tekintettük akkor mindketten. A másik oldalon áll a nagy tudású rabbi, Köves Slomó, aki 2012 nyarán utat mutatott a zsidóság irányába nekem mint volt szélsőjobboldali politikusnak. Számomra Köves több mint rabbi, talán szerényen az egyik tanítómnak tekinthetem. Mindenekelőtt azt kell tisztába tennünk, hogy Jakab Péter nem csupán „zsidó származású”, hanem vallási értelemben – csupa-csupa nagybetűvel – ZSIDÓ. Méghozzá a zsidó jog alapján 100 százalékig zsidó. Tudni vélem, hogy mi játszódik most le Péter lelkében, nemrégen én is hasonló cipőben jártam. Talán abban bízik, hogy a fehér ing – fekete mellény, a „cigányozós” kemény szavak, a lelkesítő lakossági fórumok, a szélsőjobboldali hírportáloknak való megfelelési kényszer elhalványítja a radikális jobboldali közeg felé a zsidó származás „bűnét”. Nem fogja. Jakab Péter innentől fogva zsidó lesz az egyszerű, a magához őszinte szélsőjobb tagság szemében. Ellenben a cinikus pártvezetőség egészen biztos, hogy ragaszkodni fog hozzá: szükségük van ugyanis egy zsidóra, akivel takarózhatnak.

 In memoriam Csurka István NÉMETÓRA

Egy korszak utolsó felvonása (II. rész) (2.oldal)

Klaus von Dohnányi, Hamburg főpolgármestere, aki nemcsak a hatalmas demokratikus múlttal rendelkező hanzavárosban örvend rendkívüli tekintélynek, hanem az egész német nyelvterületen, egészen más oldalról is megközelítette a félrenézés és a holocaust eszközzé tételének gondolatkörét. Korábban már idézett cikkében, amely a FAZ 1998. november 14-i számában jelent meg, arról írt megdöbbentően hiteles mondatokat, hogy mennyire rosszul érezte magát fiatal korában, többek között amerikai tanulmányai során, az amerikai egyetemeken, társas összejövetelek alkalmával, amikor kivételezve kiemelték a megvetett németségből. Apja ellenálló múltja miatt őt nem tartották olyan németnek, akitől három lépés távolságot kell tartani. Sokkal barátságosabbak voltak vele, mint más németekkel, de ez számára mindig terhes volt, s nem csupán azért, mert nem akart a szülei érdemeiből megélni, hanem azért is, mert a Káin- jegyűekkel együtt akarta viselni azt a terhet, amellyel szembenézett. A gondolkodásban és a viszonyokban beállott fordulatot mi sem jelzi jobban, mint hogy most, Walserral együtt ez a Dohnányi írja le a FAZ-ban: „Aki a nemzetközi médiát, az irodalmat, a világ politikai eszmecseréit figyelemmel követi, az tudja: a népek látásában semmi sem szerepelt nyomatékosabban a németekről, mint a huszadik századi történelemnek ez az auschwitzos része. Ez határozta meg a németekről alkotott képet minden másnál jobban. És ezt éreztetik velünk. Néha biztosan azért is – és ebben Walsernak igaza van –, mivel ez mindig eladható. Vagy ahogy Walser mondja: eszközzé tehető.” Majd később, de ugyanebben az írásban: „Még akkor is, ha Németországban nem történik más, mint más országokban.”

 Az összefogás saját halottja (3.oldal)

Amúgy nemcsak az átmeneti főpolgármester- jelöltre volt rendkívüli hatással a vödör jeges víz, de némely újság szerkesztősége is hatása alá került a mágiának. Azt olvasom a mértékadóan trágár, Európa minden szennyét magán hordó Magyar Narancsban, hogy „Falus a lusta, titkos zsidó, Jákob rabbi kalandjaiba illő fordulat a főpolgármester- választási kampányban”. Valaki „lehúzta a jelölt gatyáját, s utánanézett a fitymájának”. És felháborodott a válasz.hu-n, amely oldal közzétette az egyébként közismert tényt, hogy a főpolgármester-jelölt a Fővárosi Törvényszék alapítványi irodájának adatai szerint a kuratóriumi elnöke a holokauszt- túlélők legnagyobb magyarországi segélyszervezetének, a Magyarországi Zsidó Segély Alapítványnak.

 Egy hibája se legyen? (3.oldal)

A konzervativizmus maskarájában tetszelgő liberálbolsevik – jellemzi meglepő szabatossággal az ideiglenesen főpolgármesterjelöltként futtatott Bokros Lajost egy hajléktalannak tetsző férfi a Ráday utca 32. előtti padon. Hirdetést ragaszt éppen, mert albérletet keres a környéken, egyébként magasnyomó gépmester a tanult szakmája, de bedőlt a nyomda, s már jó ideje épülettakarításból él. Valamikor szakszervezeti ember voltam – mondja – s jól emlékszem még a Lajosra, pedig 1995 nem most volt. Nekem már akkor is csípte a szemem, MSZP-s voltam, természetesen rájuk szavaztam, és sokalltam a 16 millió forintot, amit végkielégítés címén fölvett, mikor távozott a Budapest Bank éléről, amit persze kitömtek legalább 20 milliárd forint állami pénzzel is. Ez a rengeteg pénz a két kis kezén mind elfolyt, logikus hogy ő lett a pénzügyminiszter. Nem?

 Számos fejlesztés mellett erősödött a városi identitás

Évek óta Veszprém a legbiztonságosabb település a megyei jogú városok közül (4.oldal)

A Fidesz–KDNP színeiben négy esztendővel ezelőtt Veszprémben polgármesterré választott Porga Gyula polgármestersége első ciklusának végére ért, s most újra megméretteti magát az önkormányzati választásokon. A veszprémiek biztonságos, folyamatosan gyarapodó környezetben élnek, ahol a vállalkozások és a munkahelyek stabilak.

 Legfőbb célunk a munkahelyteremtés

Újra meg kellett határoznunk Kaba fejlesztési prioritásait (5.oldal)

Kabán minden alkalmat megragadnak a munkahelyteremtésre, de a település nehezen tér magához a 2006-ban, a szocialista kormány idején történt, cukorgyárbezárás okozta veszteségből. Szegi Emma, Kaba város polgármestere: képviselőtestületünket elkerülték a pártpolitikai csatározások. Célunk a közös munka, mindnyájan a kabaiak és a város érdekét tartjuk szem előtt.

 FELELŐSSÉGGEL A II. KERÜLETÉRT

Dr. Láng Zsolt: Továbbra is azért szeretnék dolgozni, hogy kerületünk fejlődjön (7.oldal)

Születésem óta a kerületben élek, melynek minden zugát ismerem és szeretem. Büszke vagyok számtalan kiváló tudósára, művészére, szakemberére. Mi mindannyian nyugalomra, biztonságra vágyunk, és öncélú politikai szólamok, látszatintézkedések helyett szeretnénk megőrizni kerületünk értékeit, környezeti kultúráját, az alkotó munka békességét, a kiszámíthatóságot és a felelős szakmai vezetést.

 A munkahelyteremtő ágazatokat támogatjuk

Az ifjú gazdákat érintő támogatásokkal a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez járulunk hozzá (9.oldal)

A 2007–2013 közötti programozási időszakhoz kapcsolódó vidékfejlesztési program keretében 2014 májusában negyedik alkalommal hirdették meg a Fiatal gazdák induló támogatását. A támogatás keretösszege eredetileg mintegy 4,5 milliárd forint volt, amelynek jelentős megemeléséről született döntés. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára: a vidékfejlesztési forrásokat elsősorban a kis- és közepes vállalkozások, illetve a közösségi beruházások számára biztosítjuk, és könnyített pályázati eljárásrendet dolgozunk ki.

 Az operett mint felnőtteknek szóló mese nem valóság, hanem annak égi mása

Örülnék, ha a fiatalok megtudnák, hogy mennyi tehetséges magyar szerző gazdagította

a nemzetközi zenei világot (10.oldal)

Lugosi Claudia, a szolnoki Szigligeti Színház színművésznője: A jó operett-előadás nagy titka, mint az összes színházi produkciónál, az őszinteség. Ha a primadonna, a bonviván őszinte szerelemmel néznek a színpadon egymásra, akkor a darab nem lehet giccses, hiszen a műfaj maga nem más, mint egy édes mese.

 Csorja Gergely: PATT (19.oldal)

A sakk szabályai szerint a játszma döntetlen, ha a soron következő játékos nem tud szabályos lépést tenni, de a királya nem áll sakkban. Ezt nevezzük pattnak. Ma a nagyhatalmak sakkjátszmájában ez a patthelyzet tény. Amerika fogást akart találni az oroszokon Ukrajnával, de most már másodjára sem sikerült, sőt Putyin megszállta a Krímet. Putyin a Krím-félszigeten túl Ukrajna oroszlakta részeit, a jelentős ipari potenciállal bíró Kelet-Ukrajnát is szerette volna, de ezt a maláj utasszállító lelövése óta – mely utasszállítóval még ma sem tudjuk, hogy pontosan mi történt, és főleg, hogy mit keresett a háborús övezett felett – már nem teheti meg. Amerika Ukrajna nyugati részét saját hatáskörbe vonta és a NATO-n keresztül valamiféle oroszellenes Maginot-vonalat vagy kelet-európai vaskupolát akar kiépíteni.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már október 1-jén 9.30. és 11 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.  

Budapesten, 2014. őszén

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.