vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.26. 

Visszanyerte eredeti pompáját a diósgyőri vár

Arra törekszünk, hogy a jövőben még több élményekben gazdag eseményt rendezzenek városunkban

Augusztus 30-án, gazdag programok kíséretében átadták a megújult diósgyőri várat. A rekonstrukció során a vár nemcsak megújult, de az építkezés során néhány korabeli részlet vissza is épült – tehát eredeti formájában élvezhetjük a középkori építészeti környezet sajátos hangulatát. A diósgyőri vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló. Kiss Gábor, Miskolc megyei jogú város kultúráért felelős alpolgármestere: A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi tornák tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése. Olyan nyitott színpadról van szó, amelyen nagyon sokféle rendezvény tartható.

 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata két évvel ezelőtt pályázatot nyújtott be a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekttel kapcsolatban, melynek leghangsúlyosabb részét a diósgyőri vár fejlesztése alkotja. Milyen állapotban volt a vár épülete 2010 előtt?

 – A vár épülete egészen a XVIII. századig lakható volt, s a lehetőségekhez képest gondozták. Majd karbantartás híján építményei romlásnak indultak: falait bontatták, köveit a környék építkezésein túl messze vidékre is elhordták. Így a vár köveiből épült a Sajó hídja, ahogy több köz- és magánépület is. Az általunk véghezvitt beruházás előtt az állagmegóvás minimális teendőit látták el, sajnos leginkább hozzábetonozással, amit a szakma akkor sem támogatott. A mostani felújítás paradigmaváltást is jelent a műemlékvédelem területén, hiszen a hiteles visszaépítésre törekedtünk. Magyarországon 300 éve nem építettek várat, s ezért is beszélhetünk kuriózumról.

 Tehát a vár nem „csupán” megújult, de néhány korabeli részlet vissza is épült?

 – Így van; ami most a legszembetűnőbb, hogy a részben romos tornyok újjáépültek, de ami a legérdekesebb az építészeti felújítás kapcsán: újra megépült a két hajóra osztott, boltíves, 338 négyzetméteres lovagterem. Megépült a várkápolna is, amit már fölszenteltek, és a megnyitó napján esküvőt is tartottak benne. Tehát valóban használható terek jöttek létre, míg ezelőtt a várnak csak igen csekély területe volt használható bármilyen célra. Maga a lovagterem olyan igényesen lett megépítve, s olyan az atmoszférája, hogy akár miniszterelnöki találkozók helyszíne is lehet.

 Igaz, hogy a látogatók átélhetik egy középkori vár hangulatát, a régi korok hétköznapjait?

 –Alapvető célunk, hogy ezt a szép épületet élettel is megtöltsük. Egyrészt tarthatnak a várban lovagi viadalokat, középkori forgatagokat, másrészt a rendezvények napjain kívül is találkozhatnak a látogatók a vár udvarán olyan kézművesekkel, s olyan használati tárgyakkal, melyek a régi korok hétköznapjait idézik föl. Szeretnénk egyéb rendezvényeket, eseményeket is idehozni, olyanokat, melyek illeszkednek a hely szelleméhez. Így középkori zenei fesztivált is tervezünk. Kiemelendő, hogy a vár átadásával majdnem egy időben vette kezdetét a projekt harmadik üteme, a Lovagi tornák terének fölépítése. A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi tornák tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése. Egy olyan nyitott színpadról van szó, amelyen nagyon sokféle rendezvény tartható. Lehet majd ott lovagi tornákat, lovas versenyeket, vásárokat rendezni, sőt egy mobil színpaddal kiegészítve közel 2000 főnyi közönséget befogadó szabadtéri színházzá is válhat a Lovagi tornák tere, s az események hátteréül minden esetben a négy saroktornyos királyi vár szolgál majd, ami impozáns látványt nyújt.

 A vár megújításával, újjáépítésével növekedhet Miskolc városának turizmusból származó bevétele?

 – Alapvetően komplex turisztikai attrakció fejlesztésében gondolkodunk. Eddigi adataink szerint Miskolcon átlagosan 2,4 éjszakát töltenek a hozzánk látogató turisták. Ez az adat, a különböző fejlesztések, rendezvények által tíz év alatt akár meg is duplázódhat. Természetesen ehhez megfelelő kínálatot kell teremteni. Miskolc eddig is bővelkedett a kulturális értékekben, s mi most arra törekszünk, hogy azokat összekapcsoljuk, s lehetőség szerint „csomagban” mutassuk föl azokat. Az elmúlt időszakban is több új értékkel gyarapodott a város; nemrég adták át a Herman Ottó Múzeum új kiállítóhelyét, a Pannon-tenger Múzeumot, mely a több mint 7 millió éves bükkábrányi mocsárciprusokat, s a Kárpát-medence kialakulását mutatja be.

 A „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projektnek a váron és a Lovagi tornák terén kívül melyek a további elemei?

 – A lillafüredi függőkert felújítása történt meg a projekten belül a leghamarabb. A Palotaszálló környezete egyedülálló Európában, s az épületet körülvevő függőkert állapota az elmúlt évtizedek alatt sokat romlott. Ezért volt szükség a felújításra, aminek köszönhetően jelentősen növekedett Lillafüred látogatottsága. Ezt követte a vár felújítása. S következik a harmadik elem, a Lovagi tornák terének megépítése – maga a projekt ennek az átadásával zárul. A következő uniós fejlesztési ciklusban szintén lesz lehetőségünk ilyen kulturális fejlesztések továbbgondolására. Céljaink között szerepel még a kerékpáros turizmus fejlesztése, és szeretnénk az eddigieknél jobban kihasználni a Bükk hegység természeti szépségét, s így további ökoturisztikai fejlesztést valósítanánk meg.

 El lehet mondani, hogy Miskolc mára kultúra városává nőtte ki magát?

 –A városvezetés, és a lakosság nagyon örült annak, mikor a sajtóban független szakemberek – tehát nem helyi politikusok – állapították meg, hogy a nagyipari múlttal rendelkező városok közül először Miskolcon sikerült jelentős arculatváltást véghezvinni. Erre csak néhány példa: a múlt hétvégén rendezték meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mely immár 11 esztendeje folyamatosan fejlődik, s egyre többen látogatják. Szintén városunkban rendezik meg évente az ország egyetlen operafesztiválját, s emellett komoly gasztrokulturális fesztiválokat is tartunk. Szinte minden egyes hétvégén rendeznek városunkban olyan eseményt, ami miatt érdemes hozzánk látogatni. Mi pedig arra törekszünk, hogy a jövőben még több értékes és élményekben gazdag eseményt rendezzenek városunkban.

 

Medveczky Attila