vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.26. 

Az európai uniós pénzeket nem ajándékként kapjuk

Hathatósabban kell támogatni a családokkal foglalkozó, illetve a gyógyító tevékenységeket segítő civil szervezeteket

A mindennapi gyógyszeres kezelés mellett fontos a lelki oldal is, ami évtizedekig háttérbe szorult Magyarországon, de egyre többen észreveszik, hogy akár a hit, a vallásosság, akár a civil szervezetek ereje mennyire sokat segíthet a gyógyulásban. Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár: az értékteremtő és közösségépítő civil szervezeteket támogatjuk.

 Bevezetésként legyen kedves arról beszélni, hogy milyen gondolatokkal vette át új feladatkörét.  

– A hazai demográfiai állapotokra a jövőben megfelelő választ kell adnunk. Bár az elmúlt hónapok statisztikai adatai bizakodásra adnak okot, de csak akkor lehetünk nyugodtak, ha látjuk, hogy évente egyre több gyermek születik Magyarországon. Azokat a területeket kell támogatnunk, melyek a gyarapodást elősegítik. Ezért is nagyon lényeges, hogy azok a civilek vagy egyházak által létrehozott szervezetek kapjanak hathatós támogatást, amelyek a családokkal foglalkoznak. Hiszen a demográfiai kérdés határozza meg azt is, hogy 20-30 éven belül mennyi fiatal képes fönntartani országunkat. Mindennek gazdasági és nemzetpolitikai jelentősége is van.

 Milyen közös pontjai vannak korábbi és új munkaterületének?

 – Az elmúlt négy évben is nagyon sok olyan feladatköröm volt, amely teljes mértékben az egyházakhoz kötődött. Nagy segítséget kaptam ez idő alatt az egyházi vezetőktől. Az elmúlt időszakban a négy évvel korábbi állapothoz képest két és félszeresére nőtt az egyházi jelenlét a szociális rendszerben. A civil szervezetek számára is mi írjuk ki a pályázatokat. S miután az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozunk együtt, így teljesen összeköthetők a szociális és egyházi, civil társadalmi kapcsolatok területei.

 Államtitkár úr még a nyár derekán a daganatos betegségből gyógyuló gyermekek táboroztatását segítő civil szervezetek támogatásáról és értékteremtő munkájáról adott tájékoztatást a Gyógyuló Holnapocska tábor nyílt napján. Miként, milyen forrásból tudják elérni azt, hogy a jövőben növekedjen a családokkal foglalkozó, illetve a gyógyító tevékenységeket segítő civil szervezetek támogatásának mértéke?

 – Egyrészt hazai forrásaink továbbra is rendelkezésre állnak, s az ön által említett két szempont a pályázati kiírásainkban biztos, hogy előnyt élvez. Emellett azt is ki kell hangsúlyozni, hogy az európai uniós pénzeket nem ajándékként kapjuk, ez jár, mint a többi tagállamnak is. S az sem mindegy, hogy azok az országok, melyek nem tagjai az EU-nak, de az európai gazdasági tér részei, s éppen ezért támogatást kell hogy adjanak a később csatlakozott országoknak, milyen civil szervezeteket támogatnak. Ezért is van óriási vitánk a Norvég Alap kezelőivel, mert azt a pénzt nem adományként adják Magyarország számára. Ez jár nekünk. Nem mindegy, mire érkezik a támogatás, ezért is fontos, hogy a kormánynak legyen beleszólása abba, hogy azok a civileknek szánt pénzek, amelyeket az EU-ból, vagy a Norvég Alapból kapunk, tényleg jól hasznosuljanak. Ezért is emeltük föl a szavunkat amiatt, hogy ne olyan álcivil szervezetek kapják meg a pénzek nagy részét, amelyek az értéktelenséget, a felesleges dolgokat közvetítik. Az a tábor, amelyiket kérdésében említett, az értékek közvetítését szolgálja úgy, hogy nagyon sok beteg gyermeken, s azok hozzátartozóinak életén tud segíteni. Erre, s nem a társadalmat romboló civil szervezetek támogatására van szükség.

 A Norvég Alap támogatott egyáltalán családokkal, vagy gyógyító tevékenységekkel foglalkozó szervezeteket?

 – Több olyan szervezet is működik, mely valóban megérdemelte a támogatást, de azok számára, amelyek erkölcsi, társadalmi rombolást végeztek, és a kormány szociális, családpolitikai munkáját akár titokban, akár nyíltan támadták, azoknak máshonnan kellene támogatást igényelni. Az ilyen szervezetek kérjenek támogatást például az ellenzéki pártoktól, s ne az országnak járó jogos pénzt pazarolják el. Hiszen sok milliárd forintról van szó, és több ezer civil szervezet nagyon tisztességes munkát végez. A tagjaik nem ebből a forrásból élnek, de minden forintra szükségük van, hogy szervezetüket fönntartsák és működtessék.

 Az állam által a minisztérium keretein belül működtetett Nemzeti Együttműködési Alap is nyújtott támogatást az ilyen táborok szervezésére?

 – 2010-től, az elődeim által vezetett államtitkárság célul tűzte ki, hogy a közösségeket erősítő és a hasonló jellegű programok támogatását szolgálják a pályázatok. Ha egy kis településen egy civil szervezet értékteremtő táborokat szervez, az biztos, hogy hozzájárul a helyben maradáshoz, s a fiatalok életét is segíti. A Nemzeti Együttműködési Alap pedig idén 365 millió forint támogatást nyújtott 525 pályázónak hasonló táborok szervezésére.

 Maga a hit és a vallásosság, a lelki oldal mennyire segíthet a gyógyulásban?

 –Amikor ebben a táborban jelen voltam Zala megyében, olyan főorvossal, közösségi vezetővel beszélgettem, aki sajnos naponta találkozik a legnagyobb nehézségekkel, amikor daganatos betegek lesznek a kisgyermekek. Főorvos úr arról is beszámolt, hogy sokszor a gyógyítás jelentős részét képezi, amikor a közösség segíti a családot, és a beteg gyermeket. Az egyre jobb gyógyszerek mellett nem lehet tehát kizárni a hitet, a lelki oldalt és a közösség erejét. Mindez hozzájárul a fizikai és a mentális gyógyuláshoz is.

 

Medveczky Attila