vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

A magyar El Camino

Szakrális, kulturális, kora keresztény értékek a zarándokút állomásain

Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke kiemelte, hogy a Magyar Zarándokút keresztény szellemiségű út. A barátság, békesség, szeretet, és a megnyugvás útja.

 Kiknek építették ki a Magyar Zarándokutat?

 – A Magyar Zarándokút alapvetően egyéni zarándokok számára kiépített olyan útvonal, amelyen tavasztól őszig bármikor el lehet indulni. Nem kell egyhuzamban végigmenni az úton. A teljes út bejárható akár több hónap, vagy év alatt is. Ehhez ki kell váltani a zarándokútlevelet, amely feljogosítja a zarándokokat a zarándokszállások igénybevételére. Az útvonal országhatártól országhatárig szeli át hazánkat, az ország gerincén. Az útvonal mentén lévő szakrális helyeknek mára kiépült a hálózata. Az út fizikai megtestesítését – a szent helyek mellett – a zarándokszállások körülbelül 20-30 km-enkénti hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja.

 Az úton milyen alapelvek elfogadása esetén lehet elindulni?

 – A Magyar Zarándokút a spanyol El Camino alapján épült ki, s az ott kialakult szokásoknak, gyakorlatnak megfelelően működik a magyar sajátosságok figyelembevételével. A legfontosabb alapelv, hogy a Magyar Zarándokút keresztény szellemiségű, a békesség, a barátság, a szeretet útja. Azt várjuk el az útvonalon haladóktól, hogy ezt az alapelvet tartsák be, segítsenek zarándoktársainkon, és ne zavarják meg őket a lelki kikapcsolódásban. A békesség, a barátság és a szeretet nem csak a zarándokok között, hanem az útvonalat érintő települések lakóinál is megfigyelhető.

 Milyen okokból indulnak útra a résztvevők? Az Isten közeli élmény átélése miatt, vagy a sportolási kedv is hajtóerő lehet?

 – A zarándokutat bármilyen ideológiai megkülönböztetés nélkül mindenki bejárhatja, aki elfogadja működés szabályait. Egyértelmű, hogy egyetlenegy zarándokút sem működhet vallási háttér nélkül. Biztos vagyok benne, hogy akiknél a túrázás az elsődleges szempont, azoknak a lelkületét is „megérinti” a zarándokállomások szakrális ereje.

 Mit tartalmaz a Magyar Zarándokút fejlesztési koncepciója?

 – Ezt a koncepciót elnökségünk első olvasatban jóváhagyta, majd szétküldtük részletes egyeztetésre néhány szervezetnek, az érintett települések önkormányzatainak, s azoknak is, akik a jövőben, a zarándokút fejlesztése kapcsán, szeretnének a munkába bekapcsolódni. A beérkező észrevételeket követően véglegesítjük a fejlesztési koncepciót. A Magyar Zarándokút kialakításának rendezőelve alapján az észak–déli útvonal a magyar kora keresztény szakrális helyeket – például Esztergomot, Kalocsát, Pécsváradot – érinti. Örömteli, hogy a sikeres pályázatnak köszönhetően befejeződött a Magyar Zarándokút 206 km-es dél-alföldi szakaszának fejlesztése. A Bács-Kiskun megyei projekt keretében a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszán olyan arculati elemek létrehozására került sor, amelyek idővel a teljes útvonal mentén létrejönnek majd. A zarándokút a Bács-Kiskun megyei szakaszon az Árpád-kori szakrális-történelmi utat követi.

 A 2015-ös nyitózarándoklat április 10-én indul. Ezt önök szervezik?

 – Spanyolországi tapasztalataink alapján tudtuk, hogy a zarándokút csak akkor működhet folyamatosan, ha létrejön egy – hivatali, egyházi és civil oldalt felölelő – összefogás. A Magyar Zarándokút vallási háttérét a Magyar Katolikus Egyház biztosítja. A hivatalos részhez kapcsolódó feladatokat a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás, a civil oldalét pedig a Magyar Zarándokút Egyesület végzi, ahogy az út működésével kapcsolatos operatív intézkedéseket is. Az évnyitó zarándoklatot mindig egyesületünk szervezi. Hagyományainkhoz híven az évnyitó zarándoklat előtt konferenciát szervezünk. Az ötödiket március 27-én tartjuk az Újbudai Önkormányzat épületében. Akkor foglaljuk össze 2014-es tevékenységeinket, összegezzük tapasztalatainkat, s közöljük a 2015-re vonatkozó kezdeményezéseinket, terveinket, javaslatainkat.

 Kőszegi Zoltánnak, Dabas város polgármesterének, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnökének célja, hogy évente tizenötezren vegyenek részt a zarándoklaton.

 Négy és fél évvel ezelőtt milyen céllal alakult meg az Országházban a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás?  

– Miután létrejött a Magyar Zarándokút Egyesület, melynek én is alapító tagja vagyok, az volt a feladatom, hogy az önkormányzatokat is bevonjam a munkába. Először a tervezett út északi része mentén fekvő települések polgármestereit hívtuk meg Dabasra. Majd Kalocsán szerveztünk hasonló rendezvényt. A polgármesterek pozitív hozzáállása alapján döntöttünk a 24 tagú önkormányzati társulás megalapításáról. Ilyen nagy földrajzi területre vonatkozó közös fejlesztési cél érdekében eddig még nem társultak települések hazánkban. A Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás megalakulása után az egyházzal is felvettük a kapcsolatot, s így jött létre az a hármas egység, amely a működés alappilléreit biztosítja. 2010-ben engem választottak meg a társulás elnökének, s két alelnök segítette munkámat. Az idei márciusi tisztújító ülésen újra bizalmat szavaztak számomra. Több alelnököt választottunk, mert időközben bővült a tagok száma, s fontosnak tartottuk, hogy a zarándokút déli és északi szakaszának kicsi és nagy lélekszámú településeit is képviseljék az elnökségben. Továbbra is Pokorni Zoltán marad az egyik alelnök, aki az elmúlt években sokat tett a Magyar Zarándokút népszerűsítéséért és fejlesztéséért. Alelnöknek választottuk még Romanek Etelkát, Esztergom polgármesterét, aki az elmúlt öt évben négyszer járta végig a spanyolországi El Caminót, így kellő tapasztalattal rendelkezik a gyalogos zarándoklatokról. Alelnöki tisztséget tölt még be Berta Zsolt fajszi polgármester, a társulás alapító tagja és Huszárné Lukács Rozália bátai polgármester asszony is. Új tagokat is felvettünk; a társulás immár 37 településsel működik. Az alapító okiratot is módosítottuk: lehetővé tettük a támogató tagságot. Elsősorban azok a települések nyerték el ezt a titulust, akik csatlakozni kívánnak hozzánk, és olyan úgynevezett ráhordó utat biztosítanak, amelyek a zarándokúthoz vezetnek. Az egyik ilyen ráhordó út lehet a Kecskeméttől dél felé húzódó szakasz. Emellett a zarándokutalvány kibocsátásáról is döntöttünk. Ez a világon egyedülálló kezdeményezés, és fő célja a gyalogos zarándoklat népszerűsítése. A zarándokok az utalványt elsősorban önkormányzatok által működtetett zarándokszállásokon használhatják fel. Ezáltal még kedvezőbb áron vehetik igénybe az egyébként is olcsó, puritán zarándokszállásokat. Célunk, hogy évente több mint tizenöt ezren induljanak el a Magyar Zarándokúton. Jelenleg 2-3 ezren zarándokolnak az útvonalon; az eredeti célunktól még távol vagyunk, de minden esélyünk megvan arra, hogy 10 év alatt megvalósítsuk elképzeléseinket. A zarándoklatoknak léleképítő erejükön kívül gazdasági jelentőségük is van, hiszen az útvonal melletti települések olyan gazdasági vérkeringésbe kerülnek bele, mely által növekszik a munkahelyek száma.

 Miből gazdálkodik a társulat?

 – Alapműködésünket tagdíjbefizetésből biztosítjuk. A települések méretének függvényében határoztuk meg a tagdíjak összegét. 2014-ben felvett főállású alkalmazottunk koordinációs feladatokat lát el. Dabas önkormányzata pedig ingyen végzi a szükséges adminisztrációs munkálatokat. A tagdíjakból beérkező összeget a zarándokúttal kapcsolatos fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre fordítjuk.

 

Medveczky Attila