vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

Helyzetjelentés
A Magyar Fórum jövője

A Magyar Fórum 1989-ben jött létre. A lapot jogi értelemben az MDF alapította, szellemi irányvonalát pedig Csurka István határozta meg. Kezdettől fogva ez az egyetlen rendszeresen megjelenő magyar nyelvű kiadvány, mely a nemzeti radikalizmus örökségét vállalta. A nemzeti radikalizmus tulajdonképpen az 1848–49-es szabadságharc alapértékeinek továbbgondolása. A trianoni tragédiára, a XIX. század második felének társadalmi átalakulására, különös tekintettel a jelentős német gazdasági és kulturális, valamint az ezzel párhuzamosan kialakuló jelentős zsidó kulturális és gazdasági befolyásra, valamint az addig meghatározó magyar identitású köznemesség lassú süllyedésére, illetve a többnyire szintén magyar identitású zsellérréteg változatlan nyomorára adott válasz volt.

Szabó Dezső, Bajcsy Zsilinszky Endre és bizonyos értelemben Németh László gondolatai adták ennek a szellemi irányzatnak az alapjait. A nemzeti radikalizmus politikai értelemben már akkor is vesztes helyzetben volt. Ennek elsődleges oka, hogy hiányzik belőle, sőt ellentétes egy meghatározó modern kori politikai jelenséggel. Az ún. programpolitizálással.

G. Fodor Gábor nagy port kavart nyilatkozata, melyben arról értekezik, hogy a kormányzás a pillanat uralásának művészete pontosan mutatja ezt az ellentétet. A nemzeti radikalizmus – amennyiben komolyan vesszük – éppen a pillanat uralására nem törekszik. Eszmetörténeti szempontból a népi irányzatokhoz tartozik, azaz nem elitista, és tulajdonképpen egyetlen programcélt fogalmaz meg: a magyar közösség, a magyar nép felemelését.

Ebből a programcélból következik a harmadikutasság, a magyar nemzet függetlenségének hangsúlyozása, a kozmopolitizmus és az internacionalizmus elutasítása, a kereszténység vállalása, valamint a szegénységben élő magyar tömegek felemelésének igénye. Mondhatnánk, hogy a nemzeti radikalizmus egyfajta nemzeti keresztény szociális irányzat, ha a nemzeti és szocialista szavak egy oldalon emlegetése nem váltana ki mindent elsöprő ellenszenvet az emberek jelentős részéből és őrjöngésvihart a közéletet tematizálók egy csoportjából.

A Magyar Fórum 27 éve jelenik meg, így több mint 1400 szám készült. Az 1400 szám mindegyike tükrözi a fent leírt szellemiséget. Soha nem adtuk elő azt a nyilvánvaló hazugságot – amit a politikával, közélettel foglalkozó lapok legtöbbje nemhogy el akar hitetni magáról, de kimondottan értéknek állít be –, hogy politikai értelemben függetlenek lennénk. Nem vagyunk és nem is voltunk azok. Minden számunkban azt a politikai cselekvést, vagy cselekvőt támogattuk, aki megfelelt a fenti értékválasztásnak. Ez a szerkesztési elv tulajdonképpen Csurka István személyéből adódott, aki haláláig garantálta, hogy ne térjünk le erről az útról. Ma azért jelentetjük meg Csurka István korábbi írásit hétről hétre, hogy egyrészt megmutassuk, hogy az agyonszidott majd agyonhallgatott gondolkodó messze megelőzte korát, és öt, tíz, húsz évvel ezelőtti elemzései helytállóak voltak. Ma, halála után a jobboldalon tulajdonképpen köztudomású tény, hogy Csurkának igaza volt, de mi azt is szeretnénk, ha a nagyérdemű azt is tudná pontosan, hogy miben volt igaza.

Csurka István szellemi örökségéből nem csak az iránymutatást, de az elhallgatást is megkaptuk. Hiába jelenik meg a lap az egész országban hétről hétre, hiába alakult ki egy most már fiatalokat is felmutatni képes szellemi holdudvar körülöttünk, hiába van még ma is több előfizetőnk, mint sok országos jelentőségűnek beállított újságnak, az ország egy része rácsodálkozik az újság létezésére is. Reklám hozzánk csak elvétve jut, és biztosak lehetünk benne, hogy sem erről, sem a másik oldalról semmiféle reakció, visszhang sem érkezik írásainkra, híreinkre, programjainkra.

Ennek ellenére ragaszkodtunk a Magyar Fórum névhez, pedig valójában nem a Magyar Fórum mint márkanév az érdekes, hanem az a közösség és az a gondolatkör, amelynek meghatározó szellemi entitása Csurka István, a közösség tagjai az olvasók, akik az elhallgatás ellenére is jelentős tömeget alkotnak és természetesen a már említett, szerencsére egyre fiatalodó szellemi holdudvar, mely reményt kelt. Ha holnaptól ez az újság nem Magyar Fórum néven jelenik meg, ez a közösség akkor is megmarad, és jelentős erőt képvisel visszhangtalansága ellenére is.

Most a magyar sajtó teljesen átrendeződik, politikai és üzleti alapon szervezett médiavállalkozások tulajdonosi döntés alapján irányt váltanak, mások haszonszerzési lehetőség híján megszűnnek. Mivel a Magyar Fórum anyagi lehetőségei eddig is meglehetősen szűkek voltak, és mivel a fent leírt értékválasztás alapján működünk, így sem a megszűnés, sem a holmi anyagi és lobbiérdekek miatti irányváltás nem fenyeget.

Az internet, a Facebook és egyéb közösségi oldal adta lehetőséget ez idáig nem használtuk. Bár volt honlapunk, de ott csak a kötelező minimumot teljesítettük. Ennek elsődleges oka természetesen anyagi. Egyetlen bevételi forrásunk, az olvasóink által megvásárolt, előfizetett újságok.

Az elmúlt évben az újság körül felbukkanó fiatalok azonban vállalkoztak arra, hogy ezen megpróbáljanak változtatni. Ezért nemrég megjelentünk a Facebookon, megújítjuk honlapunkat, sőt létrehozunk egy új lapot is. Megpróbáljuk áttörni az elhallgatás falát. Ehhez kérjük minden olvasónk, minden Csurka István szellemi örökségét jelentősnek tartó magyar segítségét.

Kérjük, hogy terjesszék, népszerűsítsék írásainkat, kezdeményezéseinket, és egyben ígérjük, hogy bármilyen anyagi vagy egyéb nehézség ellenére, mindenképpen tovább visszük 27 éve ápolt értékeinket és megmaradunk közéleti és kulturális hetilapnak, a nemzeti radikalizmus egyetlen magyar fórumának.

 

Csorja Gergely