vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

Továbbra is petíció aláírással követelik a polgárok Kaliňák és Gašpar leváltását

Több mint hétezer polgár írta már alá a Megállj az erőszaknak Szlodvákiában petíciót.

A petíció aláírói a rendőrség tétlenségére követelnek magyarázatot a 2013-ban Nyitra városközpontjában lévő éjszakai bár ellen elkövetett támadás ügyében, ugyanakkor Malina Hedvig mellett is felemelik a szavukat, mely ügyet még mindig nem vizsgálta ki a rendőrség.

 „Felháborodásunkat és elkeseredettségünket fejezzük ki amiatt, ami most itt történik, miközben Ön a felelős az ország irányításáért. Nap mint nap azt halljuk a szájából, mennyire fontos Önnek a biztonság és Szlovákia stabilitása" – áll a Ficónak írt levélben, amelyet a petíció kezdeményezői a honlapukon tettek közzé.

 A levél arra a tavaly év végén sajtónyilvánosságra került támadásra reagál, amelyet egy szervezett bűnbanda követett el még 2013-ban októberben egy nyitrai diákbár ellen. Az év végén újabb támadásra került sor. A szélsőséges támadók 2013. októberi garázdálkodását a városi kamera is rögzítette.

 „Az, hogy a csoport tagjai a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) szövetségbe tartoznak, amelyet a múltban Marián Kotleba vezetett, s amelyet politikai pártként feloszlatták, a nyilvánosság előtt ismert. Olyan híreink vannak, hogy hasonló esetek az egész ország területén történnek. Tisztelt kormányfő úr, mindez okot ad a radikális és elsősorban gyors rendőri beavatkozásra – főleg hogyha teljesen nyilvánvaló, milyen konkrét személyekről van szó" – áll a petícióban.

 A petíció aláírói felszólítják Robert Fico kormányfőt, magyarázza meg, miért nem lépett a rendőrség és az ügyészség az ügyben, s egyben az ügy azonnali kivizsgálását követelik. A petíció emellett a személyi és a politikai felelősség levonására is felszólítja a kormányfőt Robert Kaliňák belügyminiszterrel, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal és a Nyitrai Rendőrkapitányság igazgatójával, Miroslav Michalčíkkal szemben. „Mégpedig azonnali leváltásukkal a tisztségükből" – fűzik hozzá a petíció kezdeményezői.

 

(Felvidek.ma)