vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

Minden ország célja, hogy a villamos energia felhasználását saját forrásból biztosítsa

Nem zárható ki, hogy az orosz Roszatomon kívül más üzemanyaggyártó is beszállítója legyen az új reaktoroknak

A szellemi termék, a mérnöki munka védelme is kiemelkedően fontos, a nemzetbiztonsági okok mellett ezért is volt szükség a paksi atomerőmű számos bővítési szerződésének titkosítására – nyilatkozta lapunknak Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű bővítésének kormánybiztosa, akivel arról is beszélgettünk, megfér-e egymás mellett a nyugati és az orosz technológia.

 Továbbra sem nyilvános az Európai Bizottság azon döntése, amelyben a paksi bővítésről szóló magyar–orosz megállapodásnak az üzemanyag-beszerzésről szóló fejezetéről mondtak ítéletet. Az EB szerint uniós jogba ütközik az a kitétel, amely kizárólag az orosz Roszatom feladatává teszi a fűtőelemek szállítását?

 – Nem ütközik uniós jogba az üzemanyag Oroszországból való beszerzése. A kérdés lényege, hogy más üzemanyag gyártó mikor és milyen feltételekkel léphet be esetleg az EU országok új orosz építésű reaktorainak üzemanyag-ellátásába.  

A Roszatom ugyanilyen erőművet épít Finnországnak. Azzal kapcsolatban nem emelt kifogást az Európai Unió?

 – A Roszatom a finn Hanhikivi telephelyen a Fennovoima cég számára a paksi 5-6. blokkal azonos típusú reaktort épít. Az Európai Bizottság és a Fennovoima közötti tárgyalások 2014 elején zajlottak, de ezek részletei nem ismertek, mert minden ilyen tárgyalás a dolgok kereskedelmi, üzleti, műszaki, szerzői jogi és biztonsági természete miatt bizalmas.

 Igaz, hogy az amerikai Westinghouse látná el a két új blokkot fűtőanyaggal?

 – Egy nukleáris reaktor üzembe helyezése során és a garanciális időszakban az eredeti szállító üzemanyagát célszerű alkalmazni műszaki okokból. Hogy a későbbiekben mikor alkalmazható „idegen”, más gyártótól származó üzemanyag, az a felek megállapodásán, műszaki, jogi és kereskedelmi kérdéseken múlik. Az eddigi tapasztalatok alapján az orosz TVEL rendkívül jó minőségű üzemanyagot tud előállítani az orosz erőművekhez. Ez a gyár speciális burkolatanyagot alkalmaz az üzemanyag pálcáknál, amelynek nagyon-nagyon kedvezőek a fizikai tulajdonságai. Ez is bizonyítja, hogy a világ egyik legjobb nukleáris üzemanyagát az orosz TVEL cég gyártja. Az igaz, hogy léteznek még jelentős nagyüzemek – ilyen a Westinghouse vagy az Areva –, melyek nukleáris üzemanyagot állítanak elő. De azt tudni kell, hogy a különböző reaktoroknál az üzemanyag-kazetták felépítése, szerkezete, mérete eltérő. Tehát nagyon leegyszerűsítve egy ma működő francia atomerőmű számára előállított üzemanyag – kazettát nem lehet berakni egy orosz reaktorba, mert teljesen más a szerkezete, más a geometriája, mások a méretei más a hossza, más a szélessége, más az alakja, tehát ilyen értelemben nem kompatibilisek. Ahhoz, hogy egy nyugati üzemanyaggyártó képes legyen üzemanyagot szállítani, akár a mostani, akár a jövőbeli paksi reaktorok számára, ahhoz neki is meg kell terveznie az üzemanyagot, neki magának is el kell végeznie azokat a számításokat, amelyeket annak idején az orosz fél elkészített. Mivel az üzemanyag tulajdonságai és reaktorbeli viselkedése alapvetően meghatározza a reaktor biztonságát, az új üzemanyagot a reaktorba kerülése előtt a nukleáris biztonsági hatóságnak engedélyeznie kell, és teszteknek is alá kell azt vetni a nagy léptékű alkalmazás előtt. Mindez sok éves folyamat.

 Megfér egymás mellett az orosz és nyugati technológia?

 – Kifejezetten számítunk arra, hogy nyugati cégek részt vesznek ebben a projektben, mert ezek például a turbina vagy az irányítástechnika, és egyéb más komponensek tekintetében nagyon nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. Egyébként az orosz fél is nyitott arra, hogy nyugati partnerek is bekapcsolódjanak a projektbe. Nem példa nélküli ez: a Roszatom számos más projektjében (Kínában, Indiában, Oroszországban és más telephelyeken) is részt vettek nyugati cégek. Ennek oka, hogy az atomerőmű egy meglehetősen nagy létesítmény, mely rengeteg olyan komponenst tartalmaz, amelynek szállítását nyugati vállalatok magukra tudják vállalni, így egy francia, egy német, koreai vagy amerikai turbina minden további nélkül együtt tud működni egy orosz reaktorral. Sőt ha jól tervezik meg, és jól gyártják le, akkor akár nyugati üzemanyag is működhet sikeresen egy orosz reaktorban. Bár vannak rossz tapasztalatok is: a Westinghouse gyártott Csehországban működő VVER–1000 reaktorhoz üzemanyagot, amelyekkel komoly műszaki és biztonsági problémák adódtak. Az amerikai cég azóta módosította a kazetták terveit, a csehek viszont közben átálltak az orosz üzemanyagra.

 Miért döntöttek önök úgy, hogy titkosítják a paksi atomerőmű számos bővítési szerződését?

 – Lényeges Magyarország nemzetbiztonságának érdeke, illetve a szerződő felek szellemi tulajdonjogának védelme. Több ok miatt korlátozza a projekttörvény a nyilvánosság hozzáférését bizonyos adatokra vonatkozóan. Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló 2014. évi II. törvény szigorú rendelkezéseket tartalmaz a szerződő felek titoktartási kötelezettségére vonatkozóan. A keretmegállapodás rögzíti, hogy tilos olyan adatokat átadni harmadik személynek, amelyek védelmét a másik szerződő állam jogrendje előírja. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy a felek minimálisra korlátozzák azon személyek körét, akik hozzáférhetnek a titkos információkhoz és biztosítják, hogy csak a megállapodásban rögzített célok érdekében használják azokat. Ezeket az információkat a felek nem hozhatják nyilvánosságra, azokat a jogszabályoknak megfelelően kötelesek megvédeni. Ez a kötelezettség tehát mindkét felet terheli.

 A paksi bővítés szerződéseinek mely elemeit kell félteni attól, hogy nyilvánosságra kerüljenek?

 – A szerződéseket és egyéb anyagokat nemzetbiztonsági, üzleti és szerzői jogi okokból kell védeni. Tipikusan ilyen adat a szerződés pontos összege vagy a kötbér- és garanciális rendszer felépítése. A tervekben pedig szellemi tulajdonjog védelme alatt álló adatok jelennek meg: például számunkra nagyon kedvezőtlen lenne, ha a magyar műszaki követelményrendszer közkézen forogna. A fővállalkozói szerződés kidolgozása százezer magyar mérnöki munkaóra alatt valósult meg, ami már önmagában is hatalmas értéket képvisel. A műszaki megoldások pedig az orosz fél szellemi termékei, ezeket az államközi megállapodás értelmében kötelességünk megvédeni.

 A LMP szerint, ha a jelenlegi, az oroszoknak kedvező fűtőanyag beszerzési konstrukció fennakad az EU rostáján, az egy újabb érv amellett, hogy kiszálljunk a bővítésből: attól ugyanis nem lesz indokoltabb a paksi bővítés, ha további cégeknek biztosítunk profitlehetőséget a magyar adófizetők pénzéből. Hogyan látja, az LMP szakmai, vagy politikai téren támadja a bővítést?

 – A magyar energetikai szakma általánosságban véve egyetért abban, hogy a magyar természeti adottságok miatt hazánkban az atomerőművi villamosenergia-termelés lehetőségével élnünk kell. Az LMP a megújuló energiaforrások villamosenergia-termelési célú alkalmazását támogatja, azonban látnunk kell, hogy ezen energiahordozók alkalmazásának az új paksi blokkok működése mellett óriási tere marad, hisz a két új blokk hosszú távon a hazai villamosenergia-fogyasztás csak mintegy 40%-át lesz képes megtermelni. A fennmaradó rész megtermelését megújuló energiahordozók, földgáz és adott esetben szén felhasználásával kell megoldanunk. A hazai atomerőmű és a két új blokk kiválóan szolgálja hazánk éghajlatváltozás elleni küzdelmét. Könnyen tárolható üzemanyaguk révén ellátásbiztonsági aggályok fel sem vetődnek, s az új blokkok finanszírozási feltételeinek köszönhetően versenyképes áron tudnak majd villamos energiát termelni. Mindezek alapján az új blokkok megfelelnek az energiapolitika mindhárom célkitűzésének (ellátásbiztonság, fenntarthatóság, versenyképesség). Ezért szakmailag nem kifogásolhatók. Ebből következően az LMP hozzáállása véleményünk szerint tisztán politikai okokra vezethető vissza.

 Mi lesz az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) feladata az atomerőművel kapcsolatban?

 – A projekttörvény rendelkezései nyomán a nukleáris építésügyi engedélyezési kérdések az általános építésügyi hatóság feladatköréből kikerülve az OAH-hoz kerültek csakúgy, mint a sugár-egészségügyi ellenőrzési teendők – nyugati mintát követve – mely szabályozás 2016. január elsejével lép majd hatályba. Ezenkívül átalakul a létesítési engedélyeztetési rendszer. Így a legösszetettebb, tízezer oldalas létesítési engedélykérelem kiértékeléséhez nem hat, hanem tizenkettő plusz három hónap áll majd a hatóság rendelkezésére. A törvénynek köszönhetően az Országos Atomenergia Hivatal nagyobb anyagi erőforrásokhoz jut majd azért, hogy az új blokkok engedélyezési feladatait elvégezze.

 Mit nyer hazánk a paksi bővítéssel?

 – A Paks II beruházás elsődleges célja a hazai nukleáris kapacitások fenntartása. A hazai villamosenergia-rendszerben ugyanis jelenleg mintegy 9000 MW beépített teljesítőképességű erőmű üzemel. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) legfrissebb (2014. évi) előrejelzése szerint 2030-ig a hazai erőművek közül mintegy 4100 MW-nyi kapacitás, azaz a jelenlegi beépített bruttó teljesítőképesség közel fele kiöregszik, azokat le kell állítani. Az erőművek kiöregedése és a villamosenergia-fogyasztás lassú növekedése miatt 2030-ig várhatóan mintegy 7300 MW új erőmű létesítése válik szükségessé Magyarországon. A paksi atomerőmű jelenleg működő reaktorai is öregednek, 2032 és 2037 között várhatóan befejezik működésüket. Ez 2000 MW-nyi erőmű kiesését jelenti. Ennek helyére épül az összesen 2400 MW teljesítőképességű két új reaktor, amelyek magas kihasználás mellett, stabilan lesznek képesek nagy mennyiségű, olcsó alaperőművi áramot előállítani. Minden ország arra törekszik, hogy villamosenergia-felhasználását saját forrásból biztosítsa. A beruházás mentén egyéb járulékos pozitív hatások is várhatóak. Ezek a térség foglalkoztatási számainak javulását (mind az építkezés, mind a későbbi üzemeltetés időszakában), a hazai vállalkozások piacképesebbé válását, és a magyar nukleáris szakma elismertségét idézik elő. A beruházást követően, a két új paksi blokk működésével hazánk olyan erőművel lesz gazdagabb, mely az ellátásbiztonság növeléséhez hozzájárulva, klímapolitikai céljainkat támogatva, versenyképes áron termel villamos energiát.

 

Medveczky Attila