vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

Halat, vadat s mi jó falat

Vadászati és horgászati együttműködés

A vadászat az egyik legkedveltebb, idegen szóval rekreációs, magyarul a szabadidőben, az aktív pihenés érdekében végzett tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és –képesség helyreállítása, fokozása érdekében űznek az emberek.

 Vadászati és horgászati együttműködési lehetőségekről egyeztetett Dr.Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár osztrák tartományi vezetőkkel Európa egyik legnagyobb vadászati és halászati szakkiállításán, Salzburgban február 19-én. Lapunk kérdésére elmondta: a jelentős vadállomány illetve a minőségi trófeák vonzzák a külföldieket

 A külföldiek milyen feltételekkel vadászhatnak Magyarországon?

 – Egyre egyszerűbbé, könnyebben teljesíthetővé váltak az elmúlt években a feltételek. Ez is, de elsősorban Magyarország természeti adottságai, a vadállomány mennyisége, illetve a minőségi trófeák vonzzák a külföldi vadászokat. Korábban főleg osztrák, svájci, német, olasz vadász érkezett hozzánk, ma már egyre több keleti vendégvadász érkezik, különösen az oroszok és az arab vendégek száma emelkedett. Észre kell venni, hogy átrendeződött a nemzetközi vadászati piac. Mostanra relatíve alacsony összegekért híres külföldi területekre is el lehet menni vadászni. Például egy ígéretes, szép, gemenci gímbika árából ma már egy hétig akár Afrikában is vadászhatunk. Mint köztudott, a magyar vadászati kultúra világszínvonalú, ennek ellenére sokat kell fejlesztenünk, különösen a mellékszolgáltatások területén. A vadászat komoly rekreációs tevékenység, ezért a vendégvadászok joggal igénylik a magas színvonalú ellátás biztosítását. Összegezve: jók a lehetőségeink mind a bel-, mind a külföldi vadászturizmus élénkítésére.

 A kiaknázatlan bérvadászati lehetőségekről szóló hírek valótlanok?

 – Teljes mértékben. Természetesen szükségesek bizonyos fejlesztések, de szó sincs róla, hogy a vadászat területén lemaradásunk lenne. Ám bővítenünk kell a nemzetközi kapcsolatokat is, mert például az amerikai piacról alig érkeznek hozzánk vadászni. A salzburgi kiállításon fontos tapasztalatokat szereztem, például hogy a fiatalabb osztrák vadászok inkább Afrikába mennek vadászni, holott apáik, nagyapáik még Magyarországra jöttek jägerkedni. Meg kell győznünk őket, hogy érdemes hozzánk jönni vadászni.

 Többen azt állítják, túl sok a vad, s ez az erdészet nagy problémája.

 – Ez a fölvetett probléma önmagában értelmezhetetlen. Nem általánosságokról kell beszélni, azt kell megállapítani, hol és melyik vadfaj szaporodott túl? Az apróvadnál – akár a fácán, akár a nyúl populációt nézzük – éppen hogy létszámcsökkenést tapasztalunk. Tény, hogy a vaddisznóállomány túlszaporulata országos szinten problémát okoz. Figyelembe kell venni az élőhely átalakulásait is. Korábban nem voltak autópályák, nem volt több százezer hektárnyi mezőgazdasági területet bekerítve. A sok kerítés sem tesz jót, a bekerítetlen területeken nyilván nagyobb lesz a vadkár nyomás. Ezekre a kérdésekre kell koncentrálni.

 Kikkel tárgyalt Salzburgban a vadászattal és a halászattal kapcsolatban?

 – A nemzetközi vadászati, horgászati és halászati kiállításon tájékozódhattam az osztrák trófeabírálati rendszer működéséről, illetve az osztrák vadkár és vadelütés biztosítási viszonyairól. A salzburgi tárgyalásaim főleg a kapcsolatfelvételről szóltak és a már meglévő vadászati, erdészeti, horgászati, halgazdálkodási kapcsolataink megerősítéséről. A kiállításon a két ország szakmai ágazatinak képviselői is tárgyalásokat folytattak. Megbeszélést folytattam Dr. Josef Schwaigerrel, a mezőgazdaságért, erdő- és vízgazdálkodásért felelős salzburgi tartományi vezetővel, Manuel Hinterhoferrel, az Osztrák Halászati Szövetség ügyvezető igazgatójával, Gerhard Langmaierrel, a Regionális Halászati Szövetség vezetőjével és Dr. Jürgen Vockettel, a Bajor Vadász Szövetség elnökével, aki vendégként volt jelen a kiállításon. A tárgyalások nagyon hasznosnak bizonyultak, több tévhitet sikerült eloszlatnom, s egyértelműen megfogalmazódott, hogy a horgászat, halgazdálkodás területén jelentősek a lehetőségeink. A Balatonon kívül alig ismerik horgászatra alkalmas vizeinket az osztrák, vagy német horgászok. Ezért a horgászturizmus fejlesztése kapcsán javasoltam a szakmai tapasztalatcsere megindítását. Nagyon örülök annak, hogy a rendezvényen Magyarországról 11 állami erdészeti társaság és 24 szakmai kiállító képviseltette magát. A kiállítás célja a lehetőségek bemutatása, s különleges eredménynek számít, ha már helyben sikerül üzletet kötni.

 Milyen tévhiteket sikerült eloszlatnia?

 – A földhasználati, a földtulajdonhoz kötött vadászati jog kapcsán vetődtek föl tévhitek. A tárgyaláson szó esett továbbá az osztrák haltermelésbe bevezetendő új fajokról. Ez azért lényeges, mert Csehországból és a világ más pontjaiból szolgálják ki az osztrák halpiacokat olyan édesvízi halakkal, amelyeket mi magyarok magas színvonalon termelünk.

 

Medveczky Attila