vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.03. 

Folytatódik az Otthon Melege Program

Magyarország lakásállományának 70 százaléka épületenergetikai szempontból elavult, ezért felújításukat tízmilliárd forinttal támogatjuk

Három lakossági támogatási konstrukció után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium most új alprogramot indít társasházak és lakásszövetkezetek számára komplex épületenergetikai felújításra, korszerűsítésre. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta, hogy az energiahatékonysági intézkedésekkel több pénz marad a lakosoknál.

 Folytatásról beszélünk, így felvetődik a kérdés: mennyire volt sikeres tavaly az Otthon Melege Program?

 – A program sok szempontból hiánypótló. Gondoljunk csak arra, hogy a lakossági energiahatékonysági intézkedésekkel egyaránt mérséklődik az energiafelhasználás és a fogyasztók rezsiterhe. Már 2014-es megjelenésekor is kihangsúlyoztuk, hogy a programot nem csak egyszer hirdetjük meg, hanem folytatni kívánjuk. Amennyiben kimerül az egyes pályázatok keretösszege, az aktuális pályázatot felfüggesztjük, s majd ha újabb forrás áll rendelkezésre, ismét megnyitjuk az egyes alprogramokat vagy helyettük a beérkező szakmai javaslatok alapján módosított, új pályázatot hirdetünk meg. Már készülnek a tervek a háztartási nagygépek beszerzésére irányuló újabb pályázat meghirdetésére. 2014 szeptemberében indítottuk útjára az Otthon Melege Programot a kazán-, a hűtőgép- és a nyílászárócsere alprogramokkal. Sajnos a kazáncsereprogramot a meghirdetést követő napokban fel kellett függesztenünk, mert olyan nagy volt az érdeklődés. Mivel nagyobb volt az igény, mint a rendelkezésre álló forrás, jelenleg azt vizsgáljuk, hogyan tudunk forrásokat biztosítani minden pályázó támogatásához. Decemberben döntöttünk a program kiszélesítéséről; ezért indítottuk el 2015 elején a társasházak és lakásszövetkezetek számára a komplex épületenergetikai felújításra, korszerűsítésre irányuló alprogramot.

 Mi jellemzi épületenergetikai szempontból a hazai lakásállományt?

 – A nemrégiben elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia vizsgálataira alapoztunk, a társasházak számára meghirdetett alprogram kidolgozásánál. A stratégia alapján ebben a szegmensben tudjuk a legnagyobb energiamegtakarítást elérni a rendelkezésre álló források felhasználásával. Ezek a vizsgálatok kimutatják, hogy a hazai lakásállomány épületenergetikai tulajdonságai nagyon rosszak. Mintegy 4,3 millió lakás képezi a teljes magyarországi épületállományt, és ennek minimum 70%-a szorul épületenergetikai szempontból felújításra. A pályázat keretében rendelkezésre álló állami támogatás keretösszege: bruttó tízmilliárd forint. A forrás kimerülése esetén a pályázatot – a korábbi Otthon Melege alprogramokhoz hasonlóan – csak felfüggesztjük, és amennyiben új, felszabaduló forrás áll rendelkezésre, a pályázat újranyitható. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, lakásszám/régió arányban megosztva a pályázati útmutatóban rögzítettek szerint.

 A pályázat keretén belül a minimum 5, de maximum 60 lakásos épületek, az 1946 után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező távfűtéssel, házközponti fűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást. A 60 lakás feletti panelházakra miért nem vonatkozik az alprogram?

 – Ha ezzel a pályázattal a 60 lakásosnál nagyobb társasházakat is támogatnánk, a tízmilliárdos keret igen hamar kimerülne. Másrészt ennek a körnek a Panel II. Programból már jelentős forrást biztosítottunk. Az a szegmens, amely részére kiírtuk az új pályázatot, még nem kapott ilyen jellegű támogatást. Számításaink szerint a 60 lakás alatti társasházaknál tudjuk a legjobb fajlagos költségekkel a legnagyobb hatékonyságot elérni.

 Azt is felmérték, hogy a sikerrel pályázó háztartások a korszerűsítések után mekkora összegű energiaköltség-megtakarítással számolhatnak?

 – Természetesen. A hűtőgépcserénél ez igen egyszerű, hiszen a lakos is ki tudja számolni, hogy egy új géppel mennyit spórolhat. A társasházi komplex felújításokat illetően végeztünk becsléseket. A komplexitás azt jelenti, hogy a fő támogatási irányokból minimum kettőt kell igénybe venni a pályázónak. Többek között támogatható beruházásnak minősül a lakások, a lépcsőházak és az egyéb közös fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréje; az épület valamennyi homlokzatának teljes hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek energiamegtakarítást eredményező felújítása; illetve az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása. Támogatható tevékenység továbbá a megújuló energiafelhasználás kialakítását, növelését szolgáló rendszerek kiépítése; az egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok esetében például a fűtési és használati melegvíz-rendszer hőtermelő berendezésének cseréje, valamint a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítása, korszerűsítése. Az állami támogatásról a fejlesztési miniszter dönt. A döntés alapján megítélt összeg a kifizethető támogatás felső határát képezi. A pályázattal elnyerhető állami támogatás mértéke nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elszámolható költségek 50 százalékát. A pályázatban résztvevő háztartások a korszerűsítések után akár 5000–15 000 forintot takaríthatnak meg.

 

Medveczky Attila