vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.10. 

Nem támogattam az ukrán haderő bővítéséről szóló törvényt

A harcok egyre súlyosabb gazdasági válságba sodorják az országot és az egész régiót

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a kijevi parlament képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy az ukrán válságnak nincs katonai megoldása, s minden jó szándékú embernek meg kell tennie mindent az ukrajnai béke mielőbbi helyreállítása érdekében.

 Március elején fogadta el az ukrán képviselőház a haderő bővítéséről szóló törvényt. Mit mond ki konkrétan ez a jogszabály, és mely pártok támogatták?

 – A törvény a hadsereg létszámát 250 ezer főre emelte, s a javaslatot a kormánypártok támogatták. Így 270-nél több szavazatot kapott a törvény. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak, vagy nem vettek részt a voksoláson.

 Ön miért szavazott nemmel?

 – A kelet-ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, hiszen a két fél harci ereje nagymértékben különbözik. Azt is tudni kell, hogy az ország gazdasági helyzete annyira gyenge, hogy még a jelenlegi hadsereg ellátása és felszerelése is rendkívül hiányos.

 Bár nemmel szavazott az ukrán parlament honlapján mégis az volt olvasható, hogy támogatta az előterjesztést. Csupán tévedésről lehet szó?

 – A szándékosság kizárható. Korábban közleményben jeleztem, hogy nem támogattam a javaslatot, és kérvénnyel fordultam Volodimir Grojszmanhoz, a Legfelsőbb Tanács elnökéhez, melyben kértem, hogy helyesbítsék az ukrán parlament honlapján feltüntetett téves információt. Az Ukrán Legfelsőbb Tanács hivatalos weboldalán ki is javította az ukrán haderő bővítéséről szóló törvény szavazási eredményét.

 Az ukrajnai politikusok között vannak, akik a békés megegyezés hívei?

 – Azt látom, hogy lassan, de mégis erősödik a békepártiak tábora. Ezt bizonyítja az a március 17-én elfogadott parlamenti határozat, amely a békefenntartó erők igényléséről szól, és a különleges státus megszavazása. Kétségtelen, hogy ezekben a kérdésekben rendkívül feszült a hangulat a parlamentben. Parlamentünk olyan, amilyen egy válság sújtotta ország törvényhozása egyáltalán lehet, azaz munkájára rányomják bélyegüket azok a problémák, amelyeket valamennyien érzékelünk a mindennapokban. Természetesen a KMKSZ-ben vannak elképzeléseink arról, hogy mit kívánunk elérni a kárpátaljai magyarság számára, de mindennek az alapja a béke megteremtése az országban. A háborús viszonyok felszámolása nélkül elképzelhetetlen a stabilitás és az építkezés a világnak ebben a szegletében. Szeretnénk, ha mielőbb béke lenne, amihez a jelenlegi helyzetben egész Európa összefogására szükség van. Úgy véljük, nem folytatható ez a fegyveres konfliktus, amely csak szenvedést okoz a térségben lakóknak. Ez nem egyszerű, különösen, mivel vannak radikális erők Ukrajnában, amelyek a kardcsörtetést tartják előbbre valónak, de szerintünk a konfliktus fegyveres megoldása nem reális, a harc egyre súlyosabb humanitárius és gazdasági válságba sodorja az országot és az egész régiót. A közép-kelet-európai államok Ukrajna képében egy olyan országgal lettek határosak, ahol de facto háború dúl. Azt sem feledhetjük, hogy Magyarország helyzete e tekintetben eltér a szomszédokétól, hiszen Ukrajnában 150 ezer magyar él a határ mentén. A határon túli magyar kisebbségek helyzete mindenkor befolyásolta a magyar politikát, ami jelen helyzetben, Ukrajna tekintetében hatványozottan érvényes. Ezt a hozzáállást, különös figyelmet a vajdasági magyarság vonatkozásában is megtapasztalhattuk a jugoszláviai háború idején. A kárpátaljai magyarság jogosan számított a magyar kormányzat, a magyar társadalom támogatására, ami nem is maradt el. Ezt jelezték a magas szintű látogatások, az irányunkban napi szinten megnyilvánuló figyelem és törődés. Remélni lehet, hogy kirajzolódik a válságból kivezető út, amely elvisz az Ukrajnát az utóbbi évtizedekben jellemző strukturális, ideológiai és geopolitikai problémák megoldásához. Természetesen nem létezik könnyű megoldás gondjainkra, köztük például az életszínvonal zuhanására, az általános szegénységre, a háború okozta szenvedésekre, de nincs más választásunk, törekedni kell arra, hogy Ukrajnából demokratikus európai állam váljék, ahol a kárpátaljai magyarság is megtalálja a helyét.

 Eddig mennyi kárpátaljai magyart soroztak be és vittek ki harcterekre?

 – Pontos számokat nem tudok mondani, mert nemzetiség szerinti nyilvántartást ezen a téren nem vezetnek. Legutóbb azt az információt kaptam, hogy négy magyart soroztak be.

 Arról van tudomása, hogy mennyien hagyták el Kárpátalját a magyarok a besorozástól való félelem miatt?

 – Erről sincs pontos statisztika. Természetesen vannak, akik azért települtek át Magyarországra, hogy ne sorozzák be őket az ukrán hadseregbe. Maga az áttelepülés nem új keletű: nagyon sokan dolgoznak és tanulnak Magyarországon. A válság miatt valószínűleg még többen hagyták el szülőföldjüket.

A KMKSZ támogatja a hadseregbe behívott kárpátaljai magyarok családjait?

 – Szerveztünk gyűjtést a családok megsegítésére, és külföldről, elsősorban Magyarországról érkeztek felajánlások.

 Többször hallani, hogy a határon hosszasan várakoztatják azokat, akik segélycsomagokat szeretnének átvinni a határon.

 – A támogatókat mi is tájékoztattuk a behozatalra vonatkozó jogszabályokról. Bizonyos élelmiszereket – például lisztet, húskészítményeket – az ukrán vámszabályok alapján nagyon bürokratikus módon engednek be az országba. A humanitárius segélyek elbírálása is rendkívül bonyolult, hiszen a kormány mellett kéthetente ülésező bizottsághoz kell leadni azt a listát, amely tartalmazza, hogy kiknek szánják az adományokat. A bizottság engedélyével lehet csak behozni a segélyszállítmányokat. Ezért március 18-án levélben kértem a szociális minisztert a szabályok egyszerűsítésére, s arra is, hogy tegyék lehetővé: a különböző adományok humanitárius segéllyé nyilvánítása Kárpátalján történjen meg.

 

Medveczky Attila