vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.10. 

A krisztusi élet útját járjuk

A hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz. Észrevette, hogy a követ elmozdították a sírtól. Erre elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit kedvelt Jézus, és hírül adta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, s nem tudni, hova tették.” Péter és a másik tanítvány elindult és a sírhoz sietett. Mind a ketten futottak. De a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz. Benézett, s látta a gyolcsot, de nem ment be. Nem sokkal később Péter is odaért, bement a sírba és ő is látta az otthagyott gyolcsot meg a kendőt, amellyel a fejét befödték. Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen. Most már a másik tanítvány is bement, aki először ért oda a sírhoz. Látta és hitt. Eddig ugyanis nem értették az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból. (Jn 20,1–9)

 A leírás szerint Mária Magdolna megelőzi az apostolokat. Nagyobb az ő hite. Az apostolok letargiában vannak. Elöl szalad János, utána Péter. Az apostolok tanúságtételén nyugszik a feltámadásba vetett keresztény hit. Mit láttak?

Eddig az apostolokat sokkolta a nagypéntek. Szétszaladtak. Meg is volt rá az okuk. Rátették mindenüket, egész életüket egy ügyre, erre a Jézusra, akit Krisztusnak mondanak. Látták közelről az életét, szokásait, emberi megnyilatkozásait, mindennapjait, tanítását hallgatták. Aki távol van, arról könnyű a jót elhinni, hiszen messziről nem tapasztalhatók életének, személyiségének zavarai. Ebben az esetben ilyesmiről szó sincs. Nyitott könyv volt előttük Jézus élete. Látták, hogy nagy hatású próféta. Ezzel szemben ott a kereszthalál. Ott a megcsúfoltatás, az elítélés, a keresztút, és a szomorú vég. Ott vannak a megaláztatások: Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni. Ha Izrael királya, szálljon le most a keresztről, akkor hiszünk neki. Az Istenben bízott, szabadítsa meg most, ha akarja ő. Hisz azt mondta, hogy Isten fia vagyok.” (Mt 27,42,43) – Te, aki lerontod az Isten templomát és három nap alatt felépíted azt, szabadítsd meg magadat. Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről. (Mt 27,40) Az evangélisták fenékig ürítik a keserűség poharát, amikor beszámolnak Jézus haláláról és annak körülményeiről. Nem is lenne mivel előjönniük, az emberek elé állniuk, ha csak annyit tudnak, amennyit a tapasztalat nyújt nekik. Nincs mivel dicsekedniük. Egy bitófán végzett ember hitvány halála nem lehet téma, nem támaszt alá semmit, nem igazol semmit. Éles a kontraszt, sötét a háttér. Semmi sem érthető a továbbiakban a Jézus-jelenségből, a keresztény mozgalomból, a krisztusi tanítás elterjedéséből a feltámadás ténye nélkül.

A történelem folyamán ez a meggyőződés – hogy Jézus Krisztus feltámadásával legyőzte a halált – erősítette a keresztény közösséget a kísértések és a próbatételek idejére. Ez adott minap erőt a huszonegy Líbiában brutálisan lefejezett egyiptomi kereszténynek, hogy emelt fővel, Jézus szent nevének segítségül hívásával fogadják kivégzésüket. Ennek a lelkiségnek emberformáló ereje volt, és van ma is. Elmondhatjuk mindnyájan: bárcsak engem is alakítana, bárcsak hagynám, hogy alakítson, erősítsen ez a lelkiség engem is!

Végigtekintve személyes életünk megpróbáltatásain, a szörnyű magányosság próbatételein, csalódásain, közösségeink, családunk, egyházunk, hazánk szenvedésein, azt kell megállapítanunk, hogy a krisztusi élet útját járjuk, s a Golgota felé menve rogyadoznak lépteink. De sosem adjuk fel! Számtalanszor megtapasztalt gyarlóságaink ellenére minden nap újból és újból erőt merítünk a feltámadás hitéből, felszívjuk magunkat, nem engedjük, hogy rogyadozó lábunk letérjen a szeretet, az önzetlenül vállalt áldozatok szűk és keservesnek látszó útjáról. Krisztus feltámadása adjon erőt minden újrakezdéshez!

 

Reisz Pál OFM, a sümegi ferences kolostor házfőnöke