vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.10. 

Mindenkinek segítenie kell

Jelentős összegű adományt adott át március 23-án Beregszászon a Dunántúli Egyházkerület elnöksége a kárpátaljai Nagymuzsaly lelkipásztorának és gyülekezeti pénztárosának. Az akcióról Huszár Pál főgondnokot kérdeztük.

 Mire adományozták ezt az egymillió-százötvenezer forintot, és hogyan sikerült összegyűjteniük az összeget?

 A nagymuzsalyi gyülekezet azt kérte tőlünk, támogassuk a rossz állapotú gyülekezeti házuk felújítását. Az egyházkerület kétszáz, hat egyházmegyénk pedig száz-százezer forinttal járul hozzá a munka megkezdéséhez. Ezt az összeget néhány – nem mellesleg katolikus – barátom és magam pótoltuk ki az említett összegre. Mindenre sajnos nem elég ez a pénz, de a munkát el lehet kezdeni belőle.

 A háború miatt szociális krízis alakult ki Kárpátalján: munka nincs, az amúgy is alacsony fizetések elértéktelenedtek, az élelmiszer és az energia ára az egekben. Biztos, hogy ilyen időkben az épületek felújítására van szükség?

 A kérdés jogos, hiszen sokaknak a napi betevő előteremtése is óriási nehézséget jelent. De ők sincsenek magukra hagyva: a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja minden erejét megfeszítve igyekszik enyhíteni a gondjaikon. Egy gyülekezetnek elemi gondja, hogy fedél legyen a hívek feje fölött a közösségi alkalmak ideje alatt. Mert nyilván nemcsak fizikai, hanem lelki kenyérre is szüksége van az embereknek. Ráadásul az építkezés több héten-hónapon át munkalehetőséget és így kenyeret ad több családnak is. Fontosak ezek az akciók azért is, hogy a kárpátaljai magyarok érezzék az összmagyarság és a Kárpát-medencei református közösség törődését, a lelki összetartozást, azt, hogy ők is fontosak az anyaországnak.

 A dunántúliak nem először segítettek Kárpátalján.

Tavaly Rafajnaújfaluban láttak hozzá a templom felújításához, azonban nyár közepén elfogyott a pénzük. Épp akkor tartottuk Őriszentpéteren a dunántúli református találkozót, a REND-et, ezért a záró istentiszteleten bejelentettük: a perselypénzt erre a célra ajánljuk fel. A rafajnaújfalui lelkipásztor felesége a tévés közvetítésből tudta meg ezt, így könnyek között hívta a férjét, hogy lesz segítség. Egymillió-háromszázezer forint gyűlt össze, ezt másfél millióra egészítette ki az egyházkerület. A kárpátaljaiak így tudták befejezni a felújítást.

 A Generális Konvent elnöksége március 23–24-i beregszászi ülésén arról döntött, hogy gyűjtést hirdet Kárpátaljának. A dunántúli gyülekezetek az eddigi segítségnyújtás ellenére most is csatlakoznak a felhíváshoz?

 Biztos vagyok benne, hogy az eddigi adományokkal még nem merültek ki a dunántúli gyülekezetek tartalékai, így azok is megmozdulnak, akik már eddig is adakoztak, és azok is, akiknek erre még nem volt lehetőségük. Tehetségéhez mérten mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság a szülőföldjén maradhasson. A Generális Konvent elnökségi ülésén kiderült: a Kárpát-medence számos pontján most is gyűjtenek a kárpátaljaiaknak. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinatának felhívásához nemcsak a magyar egyházmegyék, hanem a két szlovák egyházmegye, sőt még a helyi magyar pártok is csatlakoztak. Fazekas László püspök hozzátette: a felvidékiek egész évben folyamatosan gyűjtenek majd. De húsvétig meghirdetett gyűjtés zajlik Királyhágómelléken is, a Református Diakóniai Intézmények Egyesülete pedig ötmillió forintot ajánlott föl. Az ülésen Kató Béla püspök átvette a Kárpátaljai Református Egyház Kiemelt Patrónusa Díjat, amelyet a kiemelkedő segítségnyújtás miatt ítéltek oda az erdélyieknek a kárpátaljaiak.

 Kiss Sándor

 

Fotó: Vargosz

 Megjelent a Reformátusok Lapja húsvéti számában.