vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.10. 

A tisztánlátás kedvéért: A Quaestor cégcsoport története

Alapítva 1990. január 13.

Tarsoly Csaba a cégcsoport vezetője 4-6 milliárdos vagyonával 2002 és 2010 között rendszeresen felkerült a 100 leggazdagabb magyar listájára. Magas szinten lett tárgyalópartnere a Gyurcsány-kormánynak. Az MSZP-kormány idején el tudta intézni, hogy az Erős János vezette Magyar Fejlesztési Banktól 16,9 milliárdos támogatást kapjon.

 A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogelődjét 1990. január 13-án magyar magánszemélyek alapították azzal a céllal, hogy a rendszerváltozás idején a magyar tőkepiac kialakításában részt vegyen, annak egyik első szereplőjévé váljon. Kezdetben pénzügyi tanácsadóként, hamarosan pedig már gyorsan bővülő szolgáltatásai révén vált ismertté.

Mi történt még ezen a nevezetes napon? 1990. január 13-án – Budapest 14. számú országgyűlési választókerületében Tamás Gáspár Miklóst, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) ügyvivőjét választották képviselővé. Dr. Bartha Ferenc államtitkárt Dr. Surányi György követte a MNB elnöki székében. Ebben az időben Fekete János volt a Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese, akiről Németh Miklós az MSZMP-kormány Minisztertanácsának elnöke, az akkori miniszterelnök később azt mondta: Fekete János, az MNB-elnökhelyettes „dumálta tele” Kádár János fejét, s miatta duplázódott meg 1985 és 1990 között a magyar államadósság.

Fekete János, az MNB első elnökhelyettese már ekkor külföldi devizaszámlát birtokolt, off-shore vállalkozása volt, és „deviza-bűncselekményre utaló információt” regisztráltak vele kapcsolatban. Egy „osztrák állampolgártól származó értesülés szerint Feketének a Bahama-szigeteken adómentes fiktív »postaláda« cége van, amelynek számlájára folynak be különböző meg nem engedett forrásból származó valuták”.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. történetét a továbbiakban saját honlapjáról idézzük:

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. több Quaestor nevet viselő tagvállalatot hozott létre, mellyel a márkanevet kezdetektől fogva tudatosan építette. A vállalat 1993-ban értékpapír-kereskedelemmel és befektetési alapkezeléssel, 1995-ben idegenforgalmi tevékenységgel és 1996-ban ingatlanfejlesztéssel bővítette tevékenységi körét, majd 2002-től a telekommunikációs piacon is megjelent. A Quaestor Csoport ma már egyre több iparágban aktív és sikeres tagvállalattal rendelkezik, saját szállodái révén szereplője a turisztikai szektornak is. Az utazási tevékenységet 2014 ősze óta QuaesTour néven folytatja.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. a Quaestor Csoport irányító vállalataként határozza meg a stratégiai célokat a cégcsoport dinamikus magyarországi és nemzetközi fejlődése érdekében. Anyavállalatként részt vesz a társaságok alapításában, biztosítja a működésük beindításához szükséges feltételeket, de ellátja a Quaestor Csoport adminisztratív, marketing és emberi erőforrás ügyeinek koordinációját is, és működteti az országos fiókhálózatot.

A 25 éves Quaestor Csoport az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai vállalatcsoport, amely országos hálózattal rendelkezik, de a határokon túl terjeszkedik. Egyik fő értékét és értékteremtő erejét a 200 ezer főt is meghaladó ügyfélbázisa adja.

A III/75.024-20/2003. számú (2003.02.21.) határozatai alapján befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult szervezet. A Quaestor Nyrt. a Felügyelet E-III/445/2008. számú (2008.05.20.) engedélye alapján jogosult árutőzsdei szolgáltatási tevékenység végzésére.

Tarsoly Csaba a cégcsoport vezetője 4-6 milliárdos vagyonával 2002 és 2010 között  rendszeresen felkerült a 100 leggazdagabb magyar listájára. Magas szinten lett tárgyalópartnere a Gyurcsány-kormánynak. Az MSZP-kormány idején el tudta intézni, hogy az Erős János vezette Magyar Fejlesztési Banktól 16,9 milliárdos támogatást kapjon.

A Felügyelet tényként rögzítette, hogy A Quaestor Nyrt. és a Quaestor Zrt. között 2008. július 01. napján határozatlan időre szóló, a Bszt. szerinti függő ügynöki megbízási szerződés jött létre az alábbi befektetési szolgáltatási tevékenységek és kiegészítő szolgáltatások tekintetében:

• megbízás felvétele és továbbítása

• befektetési tanácsadás

• pénzügyi eszköz letéti őrzése és nyilvántartása, valamint az ehhez kapcsolódó ügyfélszámla vezetés

• letétkezelés, valamint az ehhez kapcsolódó értékpapírszámla vezetése, nyomdai úton előállított értékpapír esetében ennek nyilvántartása és az ügyfélszámla vezetése

• tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával és az ezekkel összefüggő kérdésekkel, valamint az egyesüléssel és a vállalatfelvásárlással kapcsolatos tanácsadás és szolgáltatás.

A Felügyelet tényként rögzítette továbbá, hogy a 2009. július 23. napján kelt, EN-III/KK-9/2009. számú határozatával hagyta jóvá a Quaestor Financial Hrurira Kft. Quaestor Kötvényprogram 2009–2010. elnevezésű kötvénykibocsátási programjához készített alaptájékoztatót és hirdetmény közzétételét, melylyel a Quaestor Nyrt., illetve a Quaestor Zrt. a Modern Megtakarítási Formák között szereplő Quaestor kötvényeket értékesíti. A Felügyelet vezetője ekkor állítólag Schiffer András LMP-s politikus édesapja volt.

Ilyen életút után ki gyanakodott volna?

 

czyla