vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.15. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 16.száma!

A tartalomból:

Zsidózó zsidók, orosz ügynökök és köpönyegforgatók, azaz egy XXI. századi párt (címlapon)

Mondhatnánk, hogy megmondtuk. Sőt mondjuk is: két héttel ezelőtti vezércikkünkben megállapítottuk, hogy a Jobbik mögött már ott áll egy jelentős befektetői és politikacsináló csoport és bizony a Jobbik felfújható a Fidesz mellé. Igaz, a mostani győzelemhez szerencse is kellett, de a veszély valós. André Goodfriend munkájának eredménye csak most látszik igazán. A Fidesz eljutott a mélypontra és annak ellenére, hogy messze a legszervezettebb párt Magyarországon és annak ellenére, hogy a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb kormányát tudta felállítani, a bukás felé tart. Miért? Ennek elsődleges oka a már említett André Goodfriend nevével fémjelezett, de valójában az amerikai külügyi gépezet által végrehajtott slankítás. A Fideszről leoperáltak egy jelentős gazdasági érdekcsoportot és pontosan nem lehet tudni, hogy a távozókon kívül még kiket talált el a 40 éves tapasztalattal rendelkező zavarkeltő gépezet. Miközben Kubával éppen összecsókolózik az újvilág, amolyan Brezsnyevi testvércsókkal, aközben itt Kelet- Európában háborút szervez. Ennek a szervezésnek egy elenyésző, mondhatnók bagatell epizódja a Fidesz legyengítése, de minket magyarokat mégis rosszul érint. Na, nem elsősorban a Fidesz miatt, hanem azért mert a magyar politikai palettán nincs több működőképes és nemzetbiztonsági szempontból nem kockázatként kezelendő párt.

Csurka István: A politikai zsarnokoskodás egyszerű és ravasz (2.oldal)

De van itt más is Vona úrral kapcsolatban. A felelősségre vonás, azaz a Vona-felelősségre vonás kérdése. Vona most úgy lubickol, Mesterházyval ellentétben, aki talán szorong, hiszen már ki is hallgatták tanúként, hogy őt fiatalságánál és támogatóinak köre miatt, s a hatalomnélküliség következtében soha nem lehet felelősségre vonni. A logikátlan ember gyakrabban téved, mint a logikus elme. A hatalomhiány nem ment fel bizonyos nemzet- és hazaellenes feladatok hazugságok által való terjesztésének terhe alól. Vona és egész pártja hazudik. Nem mondja meg, kik és miért állnak mögötte, kik fedezik anyagilag a kampányát, kik és mik, mely ország mely ellenséges szervei akarnak beépülni általa a magyar törvényhozásba, s kik akarnak a magyarság fölött olyan befolyást szerezni, amely megakadályozza a nemzet felemelkedését. Ez nem olyan jellegű bűn, mint a BKV- vagy MÁV-bűnözők bűne, ez hazaárulás-szerűség. Mégpedig a nemzeti radikalizmus – maszatos? – ruháiba öltöztetve. Vonának nyolcvan képviselője korábban MIÉP-tag, MIÉP-jelölt volt. Van, aki vezető tisztséget is betöltött, és nem is az első pártja volt a MIÉP. Sebaj, nem sajnáljuk őket. Többségük becsületes ember, akit valamilyen ráhatás ért. Elhalmozták őket ígéretekkel vagy fenyegetésekkel, vagy mindkettővel. Mondjuk, megígérték neki, hogyha átáll, nem kap adóellenőrzést. És ezt be is tartották. De hogyan tudja egy üldözött, fél lábbal betiltott radikális párt ezt az állami ígéretet betartani. Ha nem áll mögötte az állampárt, a titkosszolgálat, a Dzserzsinszkij Akadémia? Vona ezt mind el tudta intézni egy történészkongresszuson Moszkvában, amire hirtelen szembaja miatt csipásan ment ki? Vona és társasága felelősségre vonása fordított irányú lesz, mint Mesterházyéké. Őket azért kell majd megkérdezni, hogy mit tettek meg a hatalomban és mit nem tettek meg, Vonáékat meg azért, hogy hogyan kerültek be a hatalomba – ugyanabba, mint Mesterházyék – és miért tagadták le, hogy benne vannak.

 VÁLASZTÁSI KATZENJAMMER (3.oldal)

Nincsenek belső ismereteim a Fidesznek mint pártnak a szervezettségéről. Tény, hogy lejáratására óriási külföldi erőket mozgósítottak. A rákban elhunyt Lasztovicza Jenőt is durván megtámadták. Most utólag derült ki, hogy legfőbb bűne az lehetett, hogy korábban simán szállította a győzelmeket. Tehát volt egy tehetséges ember, akihez kötődött a szervezet. Ezt a munkát Fenyvesi Zoltánnak folytatnia kell. A kormány gazdasági teljesítménye nyilvánvaló. El kell érni, hogy az országos sajtóban a Fidesz szereplései során ne tűnjön zaklatott pártnak. A feljelentés nélküli, csak a sajtó számára szóló korrupciós vádakat nyilvánosan meg kell cáfolni. A szétbeszélést abba kell hagyni akkor is, ha egyébként nyilvánvaló, hogy egy hatalmas néppártban többféle szempont, ízlés egyesül.

 A KULTÚRÁN KERESZTÜL (4.oldal)

A magyar autentikus folklórkincset is bemutatjuk Oroszországnak

Kulturális napokon mutatkozik be Magyarország az Oroszországi Föderáció területén: a programsorozat több városban is várja az érdeklődőket június 30-áig. Íjgyártó Istvánt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárát a kulturális diplomácia feladatairól, az oroszországi magyar kulturális napokról kérdeztük.  

Ha másként nem, vaskézzel kell rendet tenni

2014-ben az ellenőrzött könyvvizsgálók 40%-a fennakadt a rostán (5.oldal)

Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár összegzése szerint szükséges volt az a magyar kezdeményezés, amely rendkívül szigorú ellenőrzési módszertan bevezetésével indította meg a könyvvizsgálói felügyeletet. De a még erőteljesebb fellépés a garancia, hogy a mostanihoz hasonló brókerbotrányokat kivédhessük a jövőben.

 Hetven év a művelődés szolgálatában

Kiss Gy. Csaba köszöntése (5.oldal)

Hét évtized bizony semmiség, ha meggondoljuk, egy-egy ember életében milyen hamar eltelik… Mások tréfásan úgy tartják, csak akkor kezdődik az igazi élet. Többek között e megállapítások is elhangzottak április 2-án a Magyar Írószövetség székházában, ahol Kiss Gy. Csaba irodalom- és mûvelődéstörténészt köszöntötték barátai, ismerősei, hetvenedik születésnapja alkalmából. A József Attila-díjas ünnepelt az irodalomtudományok kandidátusa, az ELTE Mûvelődéstörténeti Tanszékének docense, tanulmányok és esszék szerzője. Pályája során a Zágrábi Egyetem, a nyitrai Konstantin Egyetem, a prágai Károly Egyetem vendégtanára volt, 2011 óta a Varsói Egyetem magyar szakos diákjait oktatja. Beszél németül, franciául, horvátul, lengyelül és szlovákul. Mindamellett közéleti múltja is jelentős: 1987-ben alapítóként jelen volt a Magyar Demokrata Fórum születésénél, és hat esztendőn át maradt a tagja – eleinte a választmányban, majd fél évig az elnökségben foglalva helyet. A rendszerváltás éveiben, a jelenkori magyar politikai élet legfontosabb időszakában tevékenyen részt vett hazánk közéleti struktúrájának megreformálásában, az új kulturális keretek kialakításában.

 Szolgálat a városért

Nálunk kevesebb a bűncselekmény (6.oldal)

Farkas Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy 47 térfigyelő kamera vigyázza a rendet Jászapátiban. Minden jászapáti lakos igényelheti a patrióta kártyát, amivel olcsóbban vásárolhat, és a nyugdíjasoknak heti egyszer ingyenes a gyógyvizes fürdőjegy.

 Märle Tamás: Mitől maradnának itthon a fiatalok? (6.oldal)

A KSH egyik legfrissebb statisztikája alapján 2014-ben 31 500-an, másfélszer többen vándoroltak ki külföldre, mint egy évvel korábban, 2009-hez képest pedig hatszor annyian. A számok ráadásul biztosan alulbecsültek, sokan nem jelentik be, hogy legalább egy évre elhagyják hazánkat. Hárs Ágnes, a Kopint- Tárki vezető kutatója szerint nincs is realitása annak, hogy a munkaerő- migráció folyamata lelassuljon, mivel „sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem elegendően vonzó, amit felerősít az oktatáspolitika is, így még a felsőoktatás előtt állók kivándorlása is felgyorsulhatott.” A balliberális média nyilván nagy örömmel közölte a hírt, mondván ki lenne a felelős a kivándorlásért, ha nem az Orbán-kormány? A téma valóban aggasztó – ha nem lassul le az emigráció, akkor 2050-re 6-7 millió fő lesz Magyarország lélekszáma – és több kérdést is felvet: Miért hagyják el fiatal felnőttek tömegei hazánkat? Mi kellene ahhoz, hogy itthon maradjanak vagy hazatérjenek? És kinek a felelőssége a nagyarányú kivándorlás? A kivándorlás jelensége nem újszerű és nem is egyedülálló.

 GYÓGYÍTÓ FÉM (7.oldal)

A sikerek Európa legjobb 40 orvostechnikai gyártója közé emelték a vállalkozást

Az innovációs nagydíjat és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi innovációs díját idén a Sanatmetal Kft. kapta a Vortex poliaxiális csontlemez rendszerért, amelyet a traumatológiában használnak csonttörések ellátására. Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy céljuk az emberek gyógyulásának elősegítése világszínvonalú traumatológiai, ortopédiai, gerinc- és fogászati implantátumokkal, innovatív eszközökkel.

 Elment a polihisztor (7.oldal)

87 éves korában elhunyt Günter Grass Nobel- díjas német író, költő, képzőművész, dzsesszdobos. A második világháború utáni világirodalom egyik legjelentősebb alakjának halálhírét kiadója adta a világ tudtára. Egész életében foglalkoztatta a politika, közéleti személyiségként nem titkolta politikai nézeteit. A két Németország újraegyesítése alkalmával tiltakozott a Nyugat mohósága és az NDK kiárusítása ellen, felszólalt az egyre erősödő idegengyűlölet és a bevándorláspolitika ellen.Nem tartotta magát háborús bűnösnek, életrajzi regényében azt írta, egyetlen lövést sem adott le, háborús tevékenysége abból állt, hogy az életét mentve menekült. John Irving amerikai író: „Grass íróként és erkölcsi iránymutatóként is hős marad a számomra; bátorsága – íróként és német állampolgárként – példamutató… A német média heves kifakadása visszataszító. Grass vakmerő szerző, és mindig is vakmerő ember volt.” Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöknője azzal vádolta, hogy életrajzi kötetében csupán PR-fogásból vallotta be 60 évig titkolt náci múltját, remélve, hogy elkapkodják a mûvet.

 AZ OKTATÁS A JÖVŐ PILLÉRE (9.oldal)

Nem etnikai alapon közelítjük meg az esélyteremtés témáját

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a felzárkózáshoz nem elég a jó oktatás és a jó pedagógus, az óvodától az egyetemi szakkollégiumokig tartó esélyteremtési rendszer sikeréhez a támogató családi hátteret is meg kell teremteni.

 A Veritas Történetkutató Intézet vitaestje a régi Magyarország összeomlásáról (10.oldal)

A Veritas Intézet számos vitaestet rendezett eddig a Budapesti Gazdasági Főiskolán, de valódi vitára eddig alig került sor. Most végre parázs vita alakult ki az előadók, illetve a történészek és a közönség között. Ezt maga a téma is szolgáltatta: a történelmi Magyarország összeomlása. A kutatók – többek között – arra keresték a választ, hogy Tisza István gróf, vagy Károlyi Mihály a felelős hazánk tönkretételében, megvolt-e a lehetősége a kiugrásnak, a háború alatti képviselőválasztásnak és a kompromisszumos békének.

 HANGÖLTÉS (11.oldal)

Szirmay Zsanett textilművész, textiltervező: keresztszemes hímzések mintáit lyuggattam papírra, melyeket azután egy egyszerű zenedobozzal lejátszottunk. De nem csak ez ennek a projektnek a lényege, mert megszerzett darabokról van szó. Nem azt fedeztem fel, hogy milyen szépen „szól” a zenedobozban a tulipán vagy a gránátalma. Meg kellett terveznem, hogy mindez jól hangozzon, s ebben volt segítségemre a hanganyag alkotótársaként csatlakozott Tárkány-Kovács Bálint, Junior Prima Díjas zenész-zeneszerző. Az ötlet onnan indult, hogy korábban tagja voltam egy budapesti néptáncegyüttesnek, akikkel sokat jártunk Erdélybe. Számos alkalommal viseltem a hímzett ruhákat és eljutottam olyan falvakba, ahol megőrizték a tisztaszoba hagyományát, textiljeit, ami az inspirációm forrása. Kalotaszegen sok faluban gyűjtöttem, például Magyarvalkón és Inaktelkén. A Soundweaving- projektnél a minták alapjául a párnákon és az ingeken fellelhető, székely, kalotaszegi, gyimesi és magyarországi népi hímzések szolgáltak. Tehát nem én alkottam a hímzéseket. Amikor pedig egyetemi gyakorlaton voltam a szövőműhelyben, megtetszettek a szövőgépek lyukszalagjai. Arra gondoltam, hogy a régi számítógépek is ilyen kódokkal működtek, és milyen jól nézne ki, ha figurális minták lennének a lyukszalagon, így az információhordozás mellett esztétikai értéket is képviselnének.

   Keresse a Magyar Fórumot április 16-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már április 15-én 9 és 11 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 A Magyar Fórum korábbi cikkeit is elolvashatja a www.fuggetlenseg.hu honlapon!

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. áprilisa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.  

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.