vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

Föderalizáció vagy decentralizáció?
– Kárpátalja –

„Már egy éve folytatunk egy olyan háborút, amit nem tudunk megnyerni. Ez a háború megöli honfitársainkat, megöli a gazdaságot, s elveszi az emberektől az utolsó reményüket is. Nyugati partnereink csepegtetőként adnak nekünk támogatásokat, hogy ne essünk el teljesen, de nem titkolják, hogy számukra egy újabb Afganisztán vagyunk! – írta közösségi oldalán Viktor Baloga kijevi képviselő, Munkács egykori polgármestere.

„De ez még nem minden. Hiszen már egyenesen megmondták nekünk, hogy az EU, amiért mi a vérünket ontjuk, nem fogad be minket. A NATO még ennyire sem. S a vízummentességet sem kapjuk meg valószínűleg. Más szavakkal, azok az értékek, amelyek miatt mi kivonultunk a Majdanra, s amiért harcolni kezdtünk Kelet-Ukrajnában, már nem elérhetőek számunkra? – folytatta a képviselő.

Viktor Baloga szerint: „Ha még egy évet kül- és belpolitikai elhatározások nélkül élünk itt le, nem kerülhetjük el a katasztrófát. Ne menjünk sehova, ne fogadjon be minket senki, de meg kell értetni az emberekkel, hogy hol is állunk, s hogy milyen célért kell küzdenünk!”

Baloga úgy véli, hogy Ukrajna helyzetét mielőbb rendezni kell, először is, ha Donbász (Donyec-medence) a saját útján akar tovább menni, el kell engedni! Utána tisztázni kell az Európai Unióval való viszonyunkat, hiszen ha a Nyugat szándékai Ukrajnával kapcsolatban komolyak, akkor adjanak vízummentességet. Ha pedig nem, akkor ne kérjék, hogy csatlakozzunk hozzájuk, ahogy ezt Vilniusban tették.

Az elnöknek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek nyilvánosságra kell hozniuk álláspontjukat az ország jövőjével kapcsolatban az eddigi érthetetlen kijelentések helyett. „De nekünk is el kell határoznunk magunkat, hogy Bosznia, Ausztria, Finnország vagy Svájc akarunk-e lenni. Ez az elhatározás többet ér, mint bármilyen hiú ábránd és meg nem határozott cél. S mindenesetre sokkal többet ér, mint két nagyhatalom háborúja a mi területünkön, amit sokan jósolnak nekünk” – fejezte be Viktor Baloga.

Ukrajna helyzete egyre tarthatatlanabb, Petro Porosenko elnök is kezdi ezt belátni, keleti szomszédunknak választania kell a decentralizáció és a föderalizáció között, ha el akarja kerülni tragédiáját.

A decentralizáció, azaz a központi irányítás csökkentése révén a régiók szélesebb önigazgatási jogokat kapnának, megőrizve közben Ukrajna jelenlegi államformáját. A föderalizáció viszont azt jelentené, hogy Ukrajna szövetségi állammá válna, ami a kijevi vezetés szerint nem szolgálná az ország érdekét. Ez utóbbi követelés, vagyis az, hogy Ukrajna Oroszország mintájára váljon szövetségi állammá, már többször elhangzott az ország keleti részét megszállás alatt tartó oroszbarát szakadárok és Moszkva részéről is.

„Ukrajna egységes állam, és meggyőződésem, hogy az is marad. Nem azért, mert mi, Önökkel, fentről, így döntünk, hanem mert rendszeresen tanulmányozzuk a társadalom ezzel kapcsolatos véleményét. Biztosíthatom Önöket afelől, hogy az elmúlt egy évben az egységes államirányítási modell támogatottsága igen erős a lakosság körében, ma megközelíti a 90 százalékot” – hangoztatta egy bizottsági ülésen Porosenko.

Kijelentette ugyanakkor, hogy nem zárkózik el az államforma népszavazásra bocsátása elől sem. „Azok számára, akik mindenáron értekezni akarnak a föderalizációról, vitára akarják bocsátani ezt, arra van egy végső eszközünk, a referendum. Készen állok Ukrajna államigazgatási formájának kérdését népszavazásra bocsátani, ha Önök ezt szükségesnek látják” – jelentette ki.

Porosenko múlt kedden az ország északkeleti részén lévő Csernyihivben tett látogatásakor helyi egyetemistákkal találkozva jelentette ki először, hogy kész népszavazásra bocsátani Ukrajna föderalizációjának, azaz szövetségi állammá alakításának, valamint az orosz nyelv második államnyelvvé emelésének kérdését. Hozzátette viszont: meggyőződése, hogy az ország választói határozott nemet mondanak majd mindkét kérdésre.

Azt hiszem a föderalizáció hosszú távon jobban szolgálná mind Kárpátalja, mind Ukrajna érdekeit, de jelenleg már a decentralizáció mielőbbi megvalósítása is komoly lépés lenne.

 

Märle Tamás