vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

A tápióbicskei csata

1849. április 3-án a magyar honvédsereg I. és III. Hadteste Jászberényben állomásozott. Itt érte az üzenet Klapka Györgyöt, hogy Jelasics csapatai Tápióbicskén tartózkodnak. Erre a hírre Klapka az I. hadtest katonáival délnyugat felé vette az irányt, hogy megmérkőzzön Jellasiccsal. Másnap, április 4-én hajnalban a község Nagykáta felé eső részén össze is találkozott a két sereg. Jelasics csapatai ekkor még megfutamították a magyarokat, sokakat a mieink közül sajnos le is gyilkoltak, ám csakhamar megérkezett a 11 000 katonával és 40 löveggel rendelkező III. hadtest, élén a szabadságharcban az összes csatáját megnyerő Damjanich Jánossal. Ez jelentette a döntő fordulatot a község határában, a Tápió folyó mentén lezajlott ütközetben, és hozta meg még aznap a hőn áhított magyar győzelmet.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyszerűbb diadaláról emlékeztek meg a hagyományőrzők április 4-én, mely egybeesett Húsvéttal, Krisztus Urunk feltámadásának ünnepével. A tápióbicskei csata története, példát mutat számunkra is. A Tápióbicske Barátainak Köre oroszlánrészt vállalt a kezdetektől fogva a Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapattal együtt a Tavaszi Emlékhadjárat öszszes csatabemutatójának megrendezésében.

Elsőként ágyút öntettek, amelyet 2000. április 4-én, a Millenniumi Zászló átadási ünnepségén avattak fel. Két évvel később – minden bürokratikus és egyéb gáncsoskodás ellenére – megvalósult egy másik dédelgetett álom: újjáépült a híres fahíd a Tápió felett, 80 méternyi távolságra a közúttól. Ez a fahíd nem csupán jelkép, és mementója annak, hogy 1849-ben is ugyanígy itt állt egy híd, de manapság már a csata egyik központi helyszíne is. Itt adják át évről évre a különböző elismeréseket, és az évek hosszú sora alatt mondott már rajta köszöntőbeszédet Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vagy épp Tőkés László református püspök. A községi katolikus templom harangját szintén a baráti kör és a tüzér-hagyományőrzők jóvoltából avathatták fel 2005-ben. Ennek anyaga eredetileg egy különleges, hétfontos Kossuth-tarack ágyúcsöve volt, mely a 2004. évi csatabemutatón felrobbant. Az ágyúcső megmaradt, még használható részéből öntették a tüzércsapat tagjai a harangot, amit aztán a községnek ajándékoztak. Azóta is ez a 252 kilogrammos harang kondul Tápióbicske barokk stílusú templomában.

Ami pedig magát a csatát, pontosabban annak mai újrajátszását illeti: lebilincselő látványossággal szolgál. Durrognak az ágyúk, vágtatnak a lovak, csörrennek a kardok, száll a lőporfüst, a jelenlévők pedig valóban a szabadságharc egykori ütközetében érezhetik magukat. A látványban immár hosszú évek óta az MTA doktora, a szabadságharc kutatója, Dr. Csikány Tamás hadtörténész segít eligazodni, aki szakszerűen, de mégis közérthetően mondja el, mikor mit látunk a csatatéren. Aki finom falatokra vágyik, a Tüzérkonyha főzőversenyére benevezett csapatok ínycsiklandó ételei közül választhat magának fogást ebédre vagy vacsorára, miközben többször is „halkan felsír” a tárogató hangja.

Ezek együttesen eredményezik, hogy a néhány elhivatott ember – köztük a rendezvényigazgató Fülöp Tibor Zoltán, valamint az idén is jelen lévő Csallóközi Zoltán – nagyszerű ötlete révén közel három évtizede elindult kezdeményezés, jelesül a Tavaszi Emlékhadjárat, mostanra európai viszonylatban is egyedülálló katonai hagyományőrző rendezvénnyé nőtte ki magát. Tápióbicskén mintegy 700 főnyi huszár, tüzér és gyalogos vívja meg csatatéri harcát a közelebbi és távolabbi iskolák idelátogató tanulóinak épülésére. A Tavaszi Emlékhadjárat egyik fontos állomása Tápióbicske, Hort, Boldog, Isaszeg vagy éppen Vác mellett.

Ha 166 év elteltével is tovább éltetjük magunkban a szabadságharc hőseinek bátorságát, tettre készségét, nemzeti elkötelezettségét, áldozatvállalását, és a jó célok érdekében összefogunk, akkor nemcsak dicső múltunk és jelenünk, de jövőnk is lesz ősi földünkön.

Ez a tápióbicskei csata – és az egész Tavaszi Emlékhadjárat – legfőbb üzenete.

 

Kovács Attila